Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου λήγει η διορία για τους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί και θα ξεκινήσει η επιβολή προστίμου 100 ευρώ.
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί στους ανεβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ για κάθε μήνα που δεν εμβολιάζονται. Μάλιστα στη σχετική τροπολογία επισημαίνεται ότι η υποχρεωτικότητα για εμβολιασμό αφορά «όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961».
Πώς θα εντοπίζονται οι ανεμβολίαστοι και πως θα επιβάλλεται το πρόστιμο
Η διασταύρωση των στοιχείων των ανεμβολίαστων θα γίνεται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, που θα επιτρέπει τον έλεγχο στοιχείων από την πλατφόρμας εμβολιασμού. Το πρόστιμο των 100 ευρώ θα επιβάλλεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ μετά τη διασταύρωση των παραπάνω στοιχείων. Σύμφωνα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση τα ποσά που θα συγκεντρωθούν θα διοχετευθούν στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Βορίδης: Από τη Δευτέρα θα επιβάλλεται το πρόστιμο
Αυστηρό μήνυμα στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι από τη Δευτέρα θα τους επιβάλλεται πρόστιμο». «Δεν έχει νόημα να πούμε σε όσους συμμορφώθηκαν, ότι καλά κάνατε εσείς που συμμορφωθήκατε, αλλά οι άλλοι που δε συμμορφώθηκαν, δε θα έχουν καμία κύρωση. Τότε ακυρώνεται οποιαδήποτε προσπάθεια κάνουμε για να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό», πρόσθεσε.
Η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους πολίτες άνω των 60 ετών, φαίνεται πως είχε αποτέλεσμα καθώς συνολικά κλείστηκαν 200.000 ραντεβού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τρίτης.
Μάλιστα μία ημέρα νωρίτερα ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους το απόγευμα της Δευτέρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, τόνισε μάλιστα πως από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί περισσότερα από 180.000 ραντεβού πρώτης δόσης, ενώ 20.000 είναι οι αιτήσεις για κατ’ οίκον εμβολιασμό, με το συνολικό αριθμό να φτάνει τις 200.000.
Ποιοι δεν έχουν υποχρέωση εμβολιασμού -Ποιοι θα πληρώσουν μισό πρόστιμο
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, εξαιρούνται από την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου ή έχουν νοσήσει.
Στην τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό περιλαμβάνονται δυο ειδικές κατηγορίες πολιτών που εξαιρούνται του μέτρου. Συγκεκριμένα, δεν υπέχουν υποχρέωση εμβολιασμού:
(α) όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση και
(β) όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.
«Ειδικώς τα άτομα αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης. Δεν εμπίπτουν, επίσης, εφαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130)» αναφέρεται σχετικά.
Επιπλέον, στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
Επιπλέον, εξαιρούνται οι εργαζόμενοι για τους οποίους βάσει του νόμου 4820/2021 ήδη ισχύει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού. Αυτοί είναι οι εξής:
όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό), ήτοι:
(α) Κέντρα Αποθεραπείας – Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας, Κέντρα Αποθεραπείας – Αποκατάστασης Ημερήσιας Νοσηλείας και Ελάχιστες Μονάδες Ιατρικής Αποκατάστασης του άρθρου 15 του π.δ. 395/1993 (Α’ 166).
(β) Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με αναπηρία του άρθρου 30 του ν. 2072/1992.
(γ) Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της απόφασης του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας υπό στοιχεία Π4β/οικ.4681/1996 (Β’ 825).
(δ) Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 2345/1995 (Α’ 213).
(ε) Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων του π.δ. 631/1974 (Α’ 271).
(στ) Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας του άρθρου 9 του ν. 4109/2013 (Α’ 16), στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία.
(ζ) Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων του άρθρου 28 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας της 31 ης Οκτωβρίου 2018 (Β’ 4898).
(η) Οικοτροφεία του άρθρου 30 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας.
(θ) Ειδικά Ιδρύματα του άρθρου 6 του ν. 861/1979 (Α’ 2).
(ι) Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της απόφασης του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας υπό στοιχεία Π1γ/ΑΓΠ/οικ.14963/2001 (Β’ 1397).
(ια) Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας της απόφασης του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπό στοιχεία Π4α οικ.4633/1993 (Β’ 789).
(ιβ) Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) του άρθρου 2 του ν. 4756/2020 (Α’ 235), και
(ιγ) Το προσωπικό που απασχολείται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».
iefimerida.gr