Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, συνεδρίασε την Δευτέρα 21/2/2022, με κεντρικό θέμα: «προβλήματα του Αγροτικού Τομέα στη Δυτική Μακεδονία» μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη .
Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης τάχθηκε υπέρ των δίκαιων από τα αιτήματα των αγροτών.
Κατά τη συνεδρίαση, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Λάμπρος Χατζηζήσης αφού έλαβε υπόψη ότι ακούστηκε , κατέληξε σε 20 προτάσεις.
Η Απόφαση που λήφθηκε έχει ως εξής:
Αποδεχόμαστε και στηρίζουμε την ύπαρξη των παρακάτω αγροτικών θεμάτων, τα θεωρούμαι μείζονα και ιδιαίτερα σοβαρά και ζητάμε άμεσα την επίλυσή τους. Εξουσιοδοτούμε τον Περιφερειάρχη να μεταφέρει τα θέματα στην Κυβέρνηση και να μεριμνήσει για την επίλυσή τους».
Ακολουθούν παρακάτω οι 20 Προτάσεις του Αντιπεριφερειάρχη
- Στην αντιμετώπιση της υπέρμετρης αύξησης του κόστους παραγωγής εξαιτίας των τιμών της ενέργειας πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος, ζωοτροφών, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και γενικά των αγροτικών εφοδίων.
Απαιτείται η παροχή αφορολόγητου πετρελαίου, η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα γεωργοκτηνοτροφικά τιμολόγια και η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
- Στην αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των γεωργοκτηνοτρόφων στη βάση του παραγωγού και όχι του επιτηδευματία σύμφωνα με τους κανόνες γεωργικής λογιστικής.
- Στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος των αγροτών με αναφορά στην γεωργική οικογένεια.
- Στον ορισμό και την αναγνώριση του πραγματικού αγρότη ή του επαγγελματία γεωργού με όρους γνώσης, κατάρτισης και εισοδήματος.
- Στην απαγόρευση των εγκαταστάσεων ΑΠΕ σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις , βοσκοτόπους κλπ. μέχρι την εκπόνηση του χωροταξικού.
- Στην έναρξη της συζήτησης για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ συμπεριλαμβανομένων και αιτιών που έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή.
- Στην στελέχωση των υπηρεσιών αγροτικών αρμοδιοτήτων και κυρίως του ΕΛΓΑ Δ. Μακεδονίας καθώς και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα.
- Στο διαχωρισμό του ΕΛΓΑ σε φυτική και ζωική παραγωγή.
- Στο να συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ οι ζημιές οι προερχόμενες στη φυτική παραγωγή από τους αγριόχοιρους.
- Στην ένταξη στις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις (πρώην ΠΣΕΑ) των φασολιών και μήλων του 2019, της φακής, ρεβιθιών, τριφυλλιών, καπνών του 2021 στη Δυτική Μακεδονία.
- Στην απλούστευση των διαδικασιών για τους εργάτες γης έτσι ώστε να μπορεί ο ΟΑΕΔ να εξασφαλίσει εργατικό δυναμικό και οι εργάτες γης να μπορούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα ανεργίας.
- Στη χρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης των επιλαχόντων της δράσης 4.1.1. του ΠΑΑ 2014-2020 δηλαδή των σχεδίων βελτίωσης.
- Στην απόσυρση του κανονισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια παρελθόντων ετών.
- Στην εντατικοποίηση των ελέγχων και επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου για τους ελέγχους και τις κυρώσεις στο πρόβλημα των Ελληνοποιήσεων.
- Στην αύξηση του διαθέσιμου χρόνου για τις αιτήσεις του ΟΣΔΕ
- Στην αναφορά στη Μελισσοκομία στο πλαίσιο της βοήθειας των μετακινήσεων και της συντήρησης των σμηνών αντίστοιχα με τα ισχύοντα στη νησιώτικη πολιτική.
- Στη συνέχεια εφαρμογής του μέτρου περί ενίσχυσης του τζίρου των κτηνοτρόφων κατά 7% στους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο σε όλους τους μήνες του έτους.
- Στην επιπλέον οικονομική ενίσχυση για τους κτηνοτρόφους της τάξης των 200ε/αγελάδα και 20ε/πρόβατο, αίγα
- Στην αύξηση του ύψους της εξισωτικής αποζημίωσης και στη φυτική και στη ζωική παραγωγή.
- Στην επιπλέον ενίσχυση των ζωοτροφών