170 κτήρια, 13 αποθήκες, σφαίρες με νιτρώδη και θειώδη υπολείμματα, διάσπαρτα στο χώρο της πρώην Βιομηχανίας Αζωτούχων Λιπασμάτων, επικίνδυνα, ετοιμόρροπα… πρόκειται να κατεδαφιστούν ή να απομακρυνθούν, στους δώδεκα επόμενους μήνες, ώστε ο χώρος να γίνει ελκυστικός στους επενδυτές και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Όπως ανάφερε στο Δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Πλακεντάς πρόκειται για επικαιροποιημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2007 και το κόστος του προϋπολογισμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ περίπου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ίσως να υπερβεί το ποσό αυτό, με τη Δημοτική Αρχή να επιλέγει, ως τρόπο διαπραγμάτευσης με τους ενδιαφερόμενους, τις κλειστές, σφραγισμένες προσφορές, αντί του Διεθνούς διαγωνισμού, που κρίνεται ως χρονοβόρα διαδικασία. Παράλληλα, ο κ. Πλακεντάς μίλησε για ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον, που εκδηλώνουν εταιρείες, ώστε η Δυτική Μακεδονία να έχει μέλλον. Έκανε γνωστό στο Σώμα, ότι, σύμφωνα με ενημέρωση από τον αρμόδιο της υπηρεσίας Πολιτικής προστασίας για θέματα ΣΔΙΤ κ. Θάνο, στον ίδιο χώρο, το επόμενο δίμηνο, αναμένεται η έλευση εργολάβου για την κατασκευή, μέσω ΣΔΙΤ, του πάρκου Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για ένα από τα 13 πάρκα στη χώρα, σε μία έκταση 8 στρεμμάτων -κατόπιν παραχώρησης από τον Δημοτικό Συμβούλιο- για 30 χρόνια. Με την έναρξη του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν 150 θέσεις εργασίας.
Άμεση ήταν η αντίδραση της επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης, Αθηνάς Τερζοπούλου η οποία συμφώνησε με τις κατεδαφίσεις κτηρίων, διαφώνησε όμως, με τον τρόπο της απευθείας ανάθεσης, προτείνοντας ανοικτό, διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της προστασίας, ενώ, χαρακτήρισε υπερβολικό το ποσό του προϋπολογισμού.
«Δεν ενδείκνυται αυτή, η άρον- άρον διαδικασία για ένα τέτοιο έργο. Τα κέρδη για τον Δήμο και όχι για τους εργολάβους» αποφάνθηκε, ο επικεφαλής της ελάσσονος Αντιπολίτευσης, Στάθης Κοκκινίδης, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του και δήλωσε, ότι θα ψηφίσει λευκό.
Από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης η Αντωνία Χόλμπα, εκφράστηκε αρνητικά για την διαπραγμάτευση γιατί « τα παιδιά μας δεν θα έχουν μεροκάματο», ενώ, ο Γιάννης Καραβασίλης, συνεργαζόμενος με τη Συμπολίτευση έκανε λόγο για πολύ σωστή απόφαση.
Τα πνεύματα οξύνθηκαν, όταν τέθηκε από πλευράς της παράταξης της Μείζονος Αντιπολίτευσης ζήτημα, για να συμπεριληφθεί η θέση της ως πρόταση, γεγονός που στη συνέχεια πυροδότησε έντονη λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ του Χρύσανθου Ταιρίδη (Μείζων Αντιπολίτευση) και του Γιάννη Καραβασίλη. Τελικά η απόφαση εγκρίθηκε με 18 θετικές ψήφους, 1 αρνητική, 4 λευκές, και επτά παρών.
ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου