Ο κος Δήμαρχος Κοζάνης με πρόσφατη τοποθέτηση του, επιχαίρει γιατί η μελέτη που χρηματοδότησε ο Δήμος, πυροδότησε συζήτηση για τον υγειονομικό χάρτη της περιοχής. Δυστυχώς όμως η συζήτηση αυτή δεν περιστρέφεται γύρω από ένα πιθανό νέο νοσοκομείο Κοζάνης. Η ίδια η μελέτη πηγαίνει πολύ πέρα από αυτό. Ουσιαστικά προτείνει την αλλαγή χρήσης /υποβάθμιση, ουσιαστικά και τυπικά κατάργηση των 5 νοσοκομείων της περιφέρειας ΚΑΙ της Κοζάνης. Και ως αντάλλαγμα προβάλλεται ένα πιθανά τριτοβάθμιο νοσοκομείο.
Καταρχάς να παρατηρήσουμε κάποιες συμπτώσεις:
Πρώτη σύμπτωση: η εκπόνηση της μελέτης έγινε ακριβώς την περίοδο, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγγέλλει το κλείσιμο νοσοκομείων ανά την επικράτεια με το πρόσχημα ότι είναι πολλά σε κοντινές αποστάσεις. Λογική που η μελέτη δέχεται ως περίπου εκ των ων ουκ άνευ, κάτι παραγόμενο σαν αυτονόητο. Δεύτερη σύμπτωση: η μελέτη καταλήγει να προτείνει το σχήμα, νοσοκομεία “κόμβος και ακτίνες”. Σχήμα που μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα από την δημοσίευσή της, προβάλλεται από την κυβέρνηση ως το μοντέλο των σχεδιαζόμενων αλλαγών, για το “NEO ΕΣΥ”. Δηλαδή υποβάθμιση των υπαρχόντων νοσοκομείων γύρω από ένα κεντρικό που, υποτίθεται, θα προσφέρει τις υπηρεσίες που παρέχουν τα σημερινά δευτεροβάθμια (συν ίσως τριτοβάθμια περίθαλψη). Αλλά για αυτό περισσότερα παρακάτω. Τρίτη σύμπτωση: τόσο στο στάδιο της χρηματοδότησης όσο και της λειτουργίας, προτείνονται διάφορές μορφές ιδιωτικοποίησης, οι λεγόμενες Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Εντελώς τυχαία (;) αυτή είναι ακριβώς και η πρόθεση της κυβέρνησης για την χρηματοδότηση του “ΝΕΟΥ ΕΣΥ”. Και μια ακόμα παρατήρηση. Ο κος Δήμαρχος στο άρθρο του, δεν αναφέρει ούτε μια φορά την λέξη ΔΩΡΕΑΝ, κάτι που ούτε η μελέτη θεωρεί δεδομένο. Ενώ και οι διαρροές του υπουργείου αναφέρουν: “ σαρωτικές αλλαγές στο ΕΣΥ, οι οποίες δεν θα είναι εντελώς δωρεάν για τους πολίτες” (από δημοσίευμα στο capital.gr στις 24/2). Άλλωστε το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε πρόσφατα για την ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ θεσμοθετεί τα απογευματινά χειρουργεία με οικονομική επιβάρυνση του ασθενή! Στα σημερινά κρατικά νοσοκομεία! Τι να περιμένουμε για τα καινούρια, που ακούγεται ότι θα είναι ΝΠΙΔ και με ΣΔΙΤ;
Προσπερνάμε τις μεγαλοστομίες για πανεπιστημιακό νοσοκομείο, μιας και χρειάζεται ιατρική σχολή και πανεπιστημιακούς για να υπάρξει. Ακόμα και η λειτουργία τριτοβάθμιων κλινικών (θωρακοχειρουργική, νευροχειρουργική κλπ) δεν φαίνεται πιθανή. Όταν στην περιφέρεια δεν υπάρχουν αρκετοί αναισθησιολόγοι για τις τρέχουσες (δευτεροβάθμιες) ανάγκες, πόσο βάσιμες είναι τέτοιες διακηρύξεις το αντιλαμβάνεται ο καθένας. Οπότε είναι λογικό ότι η πρόταση για τριτοβάθμιο νοσοκομείο είναι μάλλον έωλη. Άρα τι μένει από την μελέτη; μόνο οι προτάσεις για υποβάθμιση μέσω της αλλαγής χρήσης των υπαρχόντων νοσοκομείων.
Ας δούμε κάποια από τα δεδομένα της περιβόητης μελέτης.
Πρώτα από όλα αναφέρει χαμηλές πληρότητες κλινών . Χρησιμοποιεί ωστόσο στοιχεία και του 2020. Χρονιά επιδημίας οπότε με απόφαση της κυβέρνησης παρέμειναν κλειστά τακτικά ιατρεία και αναβλήθηκαν όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία. Ουσιαστικά τα νοσοκομεία λειτουργούσαν μόνο για την COVID-19. Ταυτόχρονα οι πολίτες αποθαρρύνονταν από το να προστρέξουν στα νοσοκομεία για να μην καταρρεύσει το σύστημα. Συνολικά μειωμένη προσέλευση με ευθύνη της κυβέρνησης. Και όλοι ξέρουμε τι συνέπειες είχαν αυτά για ασθενείς, COVID και μη!
Επίσης είναι γνωστό ότι τα νοσοκομεία υπολειτουργούν εδώ και χρόνια με ευθύνη, πάλι της κεντρικής εξουσίας μια και είχαν να γίνουν προσλήψεις κοντά 10 χρόνια. Και όσες γινόταν ήταν συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, που σήμερα ήταν και αύριο δεν είναι. Και μην μας πουν για χιλιάδες προσλήψεις που έγιναν. Όταν οι περισσότερες αφορούν προσωπικό που ήδη εργαζόταν στο ΕΣΥ και απλά ανακυκλώνεται από θέση σε θέση.
Ένα άλλο δεδομένο που χρησιμοποιεί είναι το υψηλό μισθολογικό κόστος. Παραγνωρίζει βέβαια κάτι που όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ξέρουν. Ότι οι ελλείψεις προσωπικού οδηγούν σε υπερβάσεις υπερωριών και αυξάνουν το κόστος ανά εργαζόμενο. Βέβαια αυτό που δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό είναι ότι αυτές οι υπερβάσεις πολλές φορές κάνουν μήνες και χρόνια να εξοφληθούν ενώ κατά κανόνα, ειδικά στους γιατρούς, προκαλούν τεράστια αύξηση της φορολογίας (ένας γιατρός μπορεί να πληρώνει έως και δυο μισθούς από τους 12 στην εφορία και αυτό γιατί κάνει πολλές εφημερίες!).
Προτείνει λοιπόν η μελέτη αλλαγή χρήσης των 5 νοσοκομείων. Πρώτα από όλα, για τους εργαζόμενους αυτό σημαίνει κατάργηση των οργανισμών των νοσοκομείων και άρα και των θέσεων εργασίας. Οι συμβάσεις εργασίας στα νέα νοσοκομεία θα είναι διαφορετικές, πιθανά ιδιωτικού δικαίου. Επιπλέον όσοι έχουν την “τύχη” να προσληφθούν στο νέο νοσοκομείο θα έχουν την “χαρά” να ταξιδεύουν χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους για να κάνουν μια βάρδια, ειδικά αν προέρχονται από τις ακριτικές περιοχές της Φλώρινας ή της Καστοριάς. Ποιότητα ζωής, όχι αστεία! Και ξέρετε κε Δήμαρχε οι υγειονομικοί δουλεύουν και νύχτες! Και όσο και αν τους χαρακτηρίζετε υπεράνθρωπους, δεν είναι! Εργάζονται απόγευμα – πρωί – νύχτα, για δεκαετίες, με δεκάδες χρωστούμενα ρεπό, 3 και 4 σαββατοκύριακα συνεχόμενα βάρδια, ένας νοσηλευτής ανά τμήμα, ένας τραυματιοφορέας σε ολόκληρο νοσοκομείο και τα τελευταία 2 χρόνια χωρίς άδειες, ένας γιατρός μόνος του να καλύπτει 10 ή 15 ή 30 μέρες τον μήνα!
Αλλά και για τους ασθενείς τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Πρώτα από όλα, η μελέτη υπογραμμίζει το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς μετακινούνται ή διακομίζονται σε άλλες πόλεις για περίθαλψη. Μα η υποβάθμιση των υπαρχόντων νοσοκομείων σημαίνει ότι ακόμα και για απλά περιστατικά που χρήζουν δευτεροβάθμιας αντιμετώπισης, θα αναγκάζονται να μετακινούνται και να νοσηλευτούν έως και 100 χλμ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Με ό,τι κόστος σημαίνει αυτό για τους ίδιους και τους οικείους τους.
Επιπλέον και η πρόσβαση δεν θα είναι εύκολη καθώς στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει την πρωτοβάθμια περίθαλψη ως φίλτρο για την πρόσβαση σε νοσοκομεία. Οι προσωπικοί ιατροί, του ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα θα λειτουργούν με την λογική του GATEKEEPING. δηλαδή επιφορτίζονται με το καθήκον να κρατάνε (KEEPING) τους ασθενείς μακριά από τις πόρτες (GATE) των νοσοκομείων. Και θα αξιολογούνται πόσο καλά θα το κάνουν. Τα κριτήρια θα είναι φυσικά οικονομοτεχνικά (σχέση κόστους – οφέλους λέγεται αυτό!)
Εξάλλου οι κλίνες δευτεροβάθμιας περίθαλψης μειώνονται δραματικά: από 700 και πάνω που είναι σήμερα στα υπάρχοντα 5 νοσοκομεία, προτείνεται να μειωθούν στις 270 στο νέο νοσοκομείο, για πληθυσμό πάνω από 250 χιλιάδων. Και κάποια από αυτά τα κρεβάτια θα τα πιάνουν και οι “τουρίστες υγείας” από γειτονικές χώρες, όπως με περισσό θράσος σχεδιάζει ο κος Δήμαρχος. Φυσικά όσοι έχουν τους παράδες.
Για δε τα επείγοντα, ας φανταστούμε ένα έμφραγμα, μια καρδιακή ανακοπή, ή έστω ένα κάταγμα που συμβαίνει σε ένα χωριό των Γρεβενών, της Φλώρινας ή της Καστοριάς. Σήμερα έχει δευτεροβάθμια περίθαλψη από ειδικό γιατρό στην κοντινότερη πόλη. Αν κλείσουν τα νοσοκομεία των πόλεων, πρέπει να μεταφερθεί 80, 90 ή 100 χιλιόμετρα μακριά. Ας αφήσουμε το πως θα μεταφερθεί, με ένα ασθενοφόρο στην βάρδια, άντε δυο ανά νομό! Και να εύχεται κάποιος να μην τύχει και δεύτερο περιστατικό για διακομιδή!
Προφανώς κανένας δεν είναι ευχαριστημένος από την υπάρχουσα κατάσταση. Αλλά για αυτήν κάποιοι ευθύνονται. Και είναι γνωστοί. Είναι οι κυβερνήσεις που από καταβολής ΕΣΥ ποτέ δεν νοιάστηκαν για την υγεία του λαού. Το δικαίωμα του λαού σε πλήρη και δωρεάν περίθαλψη πάντα αποτελούσε ζήτημα πάλης και ο λαός χρειάζονταν να βάλει το χέρι στην τσέπη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για να βρει την υγειά του. Σε αυτό το πλαίσιο δεν οργανώιηκε ποτέ πρωτοβάθμια περίθαλψη, για αυτό πάντα υπήρχαν ελλείψεις για αυτό πάντα ο λαός ήταν στο κυνήγι της ανάγκης και το σύστημα στο κυνήγι του κέρδους. Και σήμερα, εκμεταλλεύονται την ύφεση των λαικών αντιστάσεων και διεκδικήσεων και με πρόσχημα την ανεπάρκεια του κρατικού συστήματος περίθαλψης ( τέκνο της πολιτικής τους) ξεπουλάνε ό,τι έχει απομείνει στους επενδυτές, είτε μέσω ΣΔΙΤ, είτε μέσω εργολαβιών. Είναι αυτοί που έκλεισαν 8 νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια. Είναι αυτοί που άφησαν τον λαό ανυπεράσπιστο απέναντι στην πανδημία και ευθύνονται για την πρωτιά της χώρας σε θανάτους. Στόχος τους είναι να χτυπήσουν κάθε εργασιακό και λαικό δικαίωμα γύρω από την υγεία του λαού. Υγεία εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό και λαικό δικαίωμα.. Γιατί σε αυτό το σύστημα παραγωγικό είναι ό,τι γεμίζει τις τσέπες των ολιγαρχών του πλούτου, και όχι ό,τι προσφέρει υπηρεσίες που είναι απαραίτητες στον Άνθρωπο
Η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, έχει μια ατζέντα: ΟΛΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Και ο λαός; αν θέλει αξιοπρεπή περίθαλψη να μάθει να πληρώνει. Και η μελέτη του Δήμου Κοζάνης σε αυτή την πολιτική στρώνει τον δρόμο.
ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΙΣΗ ΠΛΗΡΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ