Η απολιγνιτοποίηση είναι μονόδρομος, όμως με σχέδιο για εμπροσθοβαρείς αναπτυξιακές παρεμβάσεις και μέγιστη απορρόφηση κονδυλίων, αλλά κυρίως σχέδιο εξαιρέσεων με άμεσο αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες.
Για αρχή, έστω και αργά:
1. Φωτοβολταϊκά στις στέγες με επιδότηση τουλάχιστον 70% για τις κατοικίες και 50% για τις επιχειρήσεις.
2. Ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κατοικιών πέραν της δεκαπενταετίας με επιδότηση τουλάχιστον 80%.
3. Μεγάλες επενδύσεις των Δήμων, με άτοκα δάνεια, σε φωτοβολταϊκά πάρκα π.χ. μέσω Δημοτικών επιχειρήσεων και άμεση μετακύλιση των κερδών στους πολίτες μέσω εκπτώσεων στους λογαριασμούς τηλεθέρμανσης και ύδρευσης.
4. Προτεραιότητα-και με άτοκα δάνεια- σε επενδύσεις φωτοβολταϊκών που “σπάνε” σε μικρά κομμάτια, κατά σειρά και μέχρι εξάντλησης των διαθέσιμων τεμαχίων, στους κατοίκους της όμορης κοινότητας, του Δήμου, του Νομού. Δε είναι αποδεκτό, εν μέσω μετάβασης, σε αυτές τις ενεργειακές κοινότητες η συμμετοχή επενδυτών εκτός της Δυτικής Μακεδονίας να ξεπερνάει το 40%-50%, αντί να καλύπτεται αυστηρά και πλήρως από Δυτικομακεδόνες. Δε γίνεται ο Δυτικομακεδόνας να μαραζώνει και π.χ. ο Αθηναίος-που πιθανόν δεν έχει επισκεφτεί ούτε γνωρίζει που βρίσκεται γεωγραφικά η Κοζάνη- να εισπράττει κέρδη από τον καναπέ του.
5. Δέσμευση και παρέμβαση στον ΑΔΜΗΕ, για αδιάκοπη λειτουργία όσων μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου απαιτούνται για την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης και μέχρι την τροφοδοσία αυτής με φυσικό αέριο.
6. Δέσμευση για σταθερότητα της σημερινής τιμής της τηλεθέρμανσης τουλάχιστον για μία δεκαετία μέσω διεκδίκησης χρηματοδότησης από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γιατί όταν είναι επιλογή η γρήγορη απολιγνιτοποίηση, πρέπει να συνοδεύεται από άμεσες εξαιρέσεις για τους κατοίκους, για να καταστεί σε βάθος χρόνου ήπια και δίκαιη.