Από την εποχή των πρωτόπλαστων, όπου ο Κάιν σκότωσε τον Άβελ, μέχρι σήμερα η βία κυριαρχεί τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική ζωή μας.
Η Μήδεια κατά τη μυθολογία για τα μάτια του Ιάσωνα διέπραξε μια σειρά φόνων και όχι μόνο τιμωρήθηκε αλλά και ως τελευταία σύζυγος του Αχιλλέα, έγινε αθάνατη.
Μια Αμερικανίδα τη δεκαετία του ’60, στην Αθήνα, σκότωσε τα τρία παιδιά της, μια Ελληνίδα τη δεκαετία του ’80 στον Δήμο Ελευθερίου της Θεσσαλονίκης σκότωσε τα δύο της παιδιά ενώ το τρίτο έκανε εμετό το φονικό χάπι και έτσι αποκαλύφθηκε η δράση της.
Στις μέρες μας, απασχολεί την κοινή γνώμη η δραστηριότητα μιας μητέρας στην Πάτρα, μερικοί βιασμοί ανήλικων από τους γονείς , τους προπονητές, τους εργοδότες ή τους κοντινούς συγγενείς τους.
Ουσιαστικά θα μπορούσαμε να αναφωνήσουμε φτάνει πιά!!! Με αγανάκτηση και θυμό.
Το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα βρίσκεται η βία για τον λόγο ότι, πολύ σοφά, τα θύματα ξεκίνησαν να σπάνε τη σιωπή τους. Πρόκειται για ένα διαχρονικό και πολυπρόσωπο φαινόμενο που στην πραγματικότητα δεν έπαψε ποτέ να είναι επίκαιρο.
Μπορεί να συμβεί στον καθένα. Συμβαίνει μέσα σε όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις. Οικογενειακές, επαγγελματικές, φιλικές και ερωτικές, αλλά μπορεί να διαπραχθεί και από ξένους και αφορά όλες τις ηλικίες και όλα τα κοινωνικά στρώματα.
Τι είναι η βία και γιατί συμβαίνει;
Βία είναι κάθε συμπεριφορά που ως σκοπό έχει να εξαναγκάσει, να κυριαρχήσει, να πληγώσει και να απομονώσει ένα άτομο. Είναι κάθε μορφή εξουσίας που επιβάλλεται με σκοπό να διατηρήσει την κυριαρχία και τον έλεγχο, τόσο της σχέσης όσο και της συμπεριφοράς του θύματος.
Πρόκειται για μια τραυματική εμπειρία, όπου και με όποια μορφή και αν εκφραστεί, που αφήνει πίσω της έντονα ψυχικά τραύματα. Η επούλωση των ψυχικών τραυμάτων χρειάζεται χρόνο.
Οι άμεσες αντιδράσεις του θύματος συχνά περιλαμβάνουν το σοκ, τον φόβο, τη δυσπιστία, την ενοχή και τη δυσφορία. Οι επιπτώσεις της συχνά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το άγχος, την θλίψη, την απομόνωση, την κατάθλιψη, το μετατραυματικό στρες, την ανασφάλεια και την χαμηλή αυτοεκτίμηση. Επίσης, η βία μπορεί να επηρεάσει τραυματικά την προσωπικότητα του θύματος και την συναισθηματική και ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη και ωρίμανση.
Συχνά, είναι πιθανό ως αποτέλεσμα του τραυματικού γεγονότος της βίας, οι γνωστικές λειτουργίες του θύματος να διαταράσσονται. Δηλαδή, μπορεί το άτομο να έχει αποδιοργανωμένη σκέψη και μνήμη και μειωμένη συγκέντρωση.
Επιπλέον, τα άτομα που έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας, συχνά αναφέρουν διαταραχές στον ύπνο και στις διατροφικές συνήθειες, καθώς και διάφορα σωματικά συμπτώματα, αφού μπορεί να σωματοποιήσουν όλα τα έντονα συναισθήματα που βίωσαν.
Επομένως, βία είναι κάθε συμπεριφορά που αποσκοπεί στη δημιουργία και διατήρηση του ελέγχου, δημιουργώντας σωματικό ή και ψυχικό πόνο και μπορεί να συμβεί στον καθένα. Εκφράζεται με πολλούς τρόπους και αποτελεί την παραβίαση των δικαιωμάτων του θύματος.
Τελικά η βία ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που εμφανίζεται, παίρνει και το όνομά της. Έτσι έχουμε πολιτική, καλλιτεχνική, Οπτικοακουστική, Ψυχολογική, Θρησκευτική, Σεξουαλική, Κυνηγετική, Αναίτια, Ενδοοικογενειακή, Σχολική, Λεκτική, Χρηματοοικονομική, παραμέληση ή στέρηση, πόλεμος.
Για να βάλουμε ένα τέλος στη βία χρειάζεται να μιλήσουμε όλοι. Να μιλήσουν όχι μόνο τα θύματα αλλά και όλοι οι άνθρωποι. Επομένως, χρειάζεται συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης της. Καλύπτοντας τη βία ή σωπαίνοντας, η αλυσίδα της μεγαλώνει έχοντας δυσάρεστες συνέπειες.
Χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε όλοι την φωνή μας για να σπάει η αλυσίδα της βίας. Μη ξεχνάμε ότι οπουδήποτε και αν εκδηλωθεί επηρεάζει και την κοινωνία. Επομένως, δεν αποτελεί μόνο προσωπική υπόθεση του θύματος, αλλά και κοινωνικό πρόβλημα που μας αφορά όλους.
Ας επιλέξουμε και ας διαμορφώσουμε τον κόσμο που θέλουμε να ζούμε. Ας αποκτήσουμε όλοι φωνή απέναντι σε αυτό το φαινόμενο για να εξαφανιστεί κάθε είδος βίας.
Από την άλλη η περιέργεια και η αχαλίνωτη φαντασία μας, οδηγεί τον καθένα μας στην κλειδαρότρυπα του δράστη ή του θύματος με αποτέλεσμα να παραβιάζουμε αρχές της προσωπικότητας του ατόμου πράγμα που εμείς στηλιτεύουμε.
Τέλος θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όσο ανεχόμαστε και όσο καλύπτουμε τον βίαιο άνθρωπο, τόσο αυτός ενθαρρύνεται και σκληραίνει τη συμπεριφορά του.