Χαιρετισμός του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Γρεβενών
κ. Δημητριου Ψευτογκά στην επιστημονική διημερίδα με θέμα την “πρόληψη ” που έγινε στο Γ.Ν.Ν Γρεβενών 16-17 Ιουνίου 2022.
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι
Κυρίες και κύριοι
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση συνδιοργάνωσης και συμμετοχής στην επιστημονική δημιημερίδα με θέμα την «πρόληψη»
Η πανδημική κρίση που μας ταλαιπωρεί για 2,5 χρόνια ανέδειξε πέρα από την ανάγκη συνεργασίας με επικεφαλής την επιστημονική γνώση και έρευνα πρέπει να δούμε πως θα προασπίσουμε την υγεία με τον πλέον αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται γύρω μας μιας και η γή μας είναι ένα μικρό χωριό και το θρόισμα των πτερών μιας πεταλούδας στην μία άκρη της μπορεί να σπείρει ανέμους και θύελλες στην άλλη!
Είναι κοινή διαπίστωση ότι:
Η υγεία πανελλαδικά αλλά κύρια στη Δυτική Μακεδονία πάσχει.
Ασθενεί βαρέως!
Όλα τα νοσοκομεία μας, μηδενός εξαιρουμένου, έχουν προβλήματα.
Επίσης πρέπει να δούμε το πρόβλημα κάτω από τα δεδομένα που επιβάλλει η οικονομική κρίση και η μεγάλη στενότητα πόρων.
Η σπατάλη και οι “παχιές” αγελάδες των περασμένων δύο δεκαετιών δεν πρόσφεραν τα ανάλογα αποτελέσματα στο χώρο.
Η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων δαπανούσε για την υγεία όσα και η Ισπανία των 40 εκατομμυρίων, χωρίς διαφορές στο προσδόκιμο επιβίωσης!
Ο εξορθολογισμός των δαπανών, η ισοκατανομή πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού, η βελτίωση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας είναι αναγκαιότητες, “εκ των ων ουκ άνευ”.
Κοινή και λυπηρή διαπίστωση είναι επίσης ότι απουσιάζει και έχει αποδιοργανωθεί πλήρως η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας!
Μιλάμε για προβλήματα στην οροφή, στην δευτεροβάθμια δομή αλλά πρέπει να επιδιώξουμε μαζί την περιφερειοποίηση του συστήματος υγείας και την σύμπτωση των ορίων της Υγειονομικής Περιφέρειας με αυτά της Διοικητικής.
Έχουμε το παράδοξο, η Δυτική Μακεδονία να ανήκει διοικητικά στην ΄Ήπειρο και υγειονομικά στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη!
Επίσης
χρειάζεται:
-οργάνωση και λειτουργία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και φροντίδας με κριτήρια επιδημιολογικά, γεωγραφικά και κοινωνικοοικονομικά.
Είναι απαράδεκτο σήμερα στον 21ο αιώνα νοσοκομεία δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας περίθαλψη να έχουν ως κύριο έργο πρωτοβάθμια περίθαλψη. Μόνο ο οικογενειακός γιατρός πρέπει να έχει το δικαίωμα παραπομπής στο νοσοκομείο!
-Δημιουργία Αστικού Τύπου Κέντρων Υγείας στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας με την ενσωμάτωση και των Ιατρείων του EOPYY στο σύστημα με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας Πρόνοιας που καλείται να έχει επιτελικό ρόλο και να δώσει πόρους και λειτουργίες στην νέα περιφερειακή δομή.
-Περιφερειακά ιατρεία σε νέο σχεδιασμό 24ωρης λειτουργίας
-Λειτουργία του θεσμού του Οικογενειακού Γιατρού.
-Λειτουργία ενός τουλάχιστον νοσοκομείου ανά περιφερειακή ενότητα.
-Λειτουργία σε κάθε νοσοκομείο Παθολογικού, Χειρουργικού και Εργαστηριακού τομέα με τις βασικές ειδικότητες
-Λειτουργία αξονικoύ τομογράφου σε κάθε Νομαρχιακό Νοσοκομείο.
-Προμήθεια και λειτουργία ενός δημόσιου Μαγνητικού τομογράφου σε περιφερειακό επίπεδο.
-Προμήθεια απινιδωτών σε κάθε περιφερικό ιατρείο και αθλητικό χώρο(ΔΑΚ).
-Χρήση τηλεϊατρικής και σύνδεση των Αγροτικών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας με τα νοσοκομεία .
-Βελτίωση και λειτουργία των ΤΕΠ (Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών) και στα πέντε Νοσοκομεία μας και ταυτόχρονη αναβάθμιση του ΕΚΑΒ
-Ενίσχυση των Νοσοκομειακών κλινικών που αποδεδειγμένα έχουν επιτύχει στόχους και παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες με ευελιξία στη διακίνηση επιστημονικού προσωπικού και ασθενών ενδοπεριφερειακά σε πρώτη φάση με μηδενικό κόστος και ανάδειξή τους σε περιφερειακές κλινικές αναφοράς, μιας και η ανέγερση δομών τριτοβάθμιας περίθαλψης σκοντάφτει στην στενότητα πόρων.
-Ανάπτυξη Νευροχειρουργικών κλινών στη Δυτική Μακεδονία(Μποδοσάκειο) όπου υπάρχει και ανάλογη υποδομή (ελικοδρόμιο)
-Από αυτή την στρατηγική δεν πρέπει να απουσιάζει η επένδυση στην πρόληψη, το πιο οικονομικό, σίγουρο και μακροπρόθεσμα αποδοτικό και φιλικό μέτρο, μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης(από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο), αλλά και πολλών ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Σημαντική είναι και η επένδυση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στην αποκατάσταση βαρέως και χρόνιων πασχόντων με αξιοποίηση και ενοποίηση των υπαρχόντων δομών του Άργους Ορεστικού και του ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου, επίσης στην ψυχική υγεία, στην απεξάρτηση από εξαρτησιογόνες ουσίες όπου χρειαζόμαστε υποδομές για στην επανένταξη όλων αυτών ως δημιουργικά και χρήσιμα μέλη ενός κοινωνικού συνόλου αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και δικαιοσύνης.
-Ενίσχυση των κοινωνικών δομών και υποδομών για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής ιδιαίτερα ευαίσθητων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη και δημοκρατική κοινωνία αλληλεγγύης, στην ιδιαίτερα πληττόμενη από την βαρβαρότητα της ανεργίας Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας
Με βάση αυτά και αρχές όπως κόστους /οφέλους. κόστους/χρησιμότητας, κόστους /αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας και τις παραδοχές ότι ο πληθυσμός μας των 300.000 έχει 800-900 αναπτυγμένες νοσοκομειακές κλίνες, την ύπαρξη όλων των δομών που προαναφέραμε, η υγεία στη Δυτική Μακεδονία μπορεί να έχει ένα καλύτερο μέλλον, αν ορίσουμε σαν προϋποθέσεις την επαρκή χρηματοδότηση με ταυτόχρονο εξορθολογισμό των δαπανών, την κατάρτιση ενός αξιόπιστου Υγειονομικού Χάρτη, την επιμονή στην πρόληψη και στην κοινωνική μέριμνα.
Κυρίες και κύριοι
Σε αυτούς τους στόχους που με συνέπεια θέτουμε την τελευταία δεκαετία ως Ιατρικός Συλλογος όπου συμμετέχουμε θεσμικά και όπου καλούμεθα , θέλω κλείνοντας να εκθέσω και τα εξής:
είναι μεγάλη η ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και της Αυτοδιοίκησης και πρέπει να συμβάλλουν με κάθε μέσο στην εξάλειψη των αιτίων που οδηγούν στην εκδήλωση της ασθένειας.
Είναι γνωστό ότι η ασθένεια έχει κοινωνική βάση:
το περιβάλλον, η οικονομική και κοινωνική κατάσταση, το επίπεδο διαβίωσης και εκπαίδευσης, η εργασία, η ανεργία επιδρούν καθοριστικά στην ασθένεια και στην υγεία.
Η ποιότητα του πόσιμου νερού, η αποχέτευση, η ποιότητα του αέρα, η κατοικία, οι κοινόχρηστοι χώροι άθλησης, αναψυχής, και πρασίνου,, η υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών(άσκηση, διατροφή, αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος) συμβάλλουν καθοριστικά στο επίπεδο υγείας των πολιτών. Μια σειρά αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων που άπτονται των ανωτέρω παραγόντων, σας ανήκουν.
Οφείλουν να πράξουν τα μέγιστα και κυρίως να δράσουν με εξωστρέφεια, ευρύτητα οριζόντων και βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Αξιότιμοι της κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης
Εμπιστευτείτε την επιστημονική ανάλυση, σχεδιάστε στρατηγικά, βρείτε εναλλακτικές λύσεις και επιλέξτε την καταλληλότερη.
Να είστε σίγουροι ότι με παραγωγικό έργο στους τομείς αυτούς συμβάλλετε τα μέγιστα όχι μόνο στην ανάπτυξη αλλά στην διατήρηση και προαγωγή της υγείας εξίσου με τους λειτουργούς γιατρούς και νοσηλευτές!
Θα ήθελα κλείνοντας να συγχαρώ την Διοικήτρια του Νοσοκομείου την κ.Καπάτου για την φιλοξενία, την συμμετοχή και το βάρος της διοργάνωσης αυτής της διημερίδας και το μέχρι τούδε έργο της καθώς και όλους τους ομιλητές και συμμετέχοντες και να ευχηθώ αυτή η προσπάθεια να γίνει θεσμός διετίας στο τέλος της οποίας θα γίνεται απολογισμός των στόχων που έχουν τεθεί
και του έργου που έχει επιτελεσθεί με το φθηνότερο και αποτελεσματικότερο
μέτρο όλων την πρόληψη