Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς γονείς είναι πώς να αντιδράσουν όταν ένα παιδί τους αποτυγχάνει. Τι θα συμβεί αν η αυτοεκτίμηση του παιδιού σας πέσει κατακόρυφα όταν αποκοπεί από την ομάδα γυμναστικής ή δεν μπορεί να απομνημονεύσει τους πίνακες της προπαίδειας;
Πολύ συχνά στις μέρες μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με το παραπάνω πρόβλημα. Αυτό είναι φυσιολογικό καθώς τα παιδιά μεγαλώνοντας μαθαίνουν μέσα από τη δοκιμή, το λάθος, την προσπάθεια. Ποια είναι όμως η σωστή αντιμετώπιση εκ μέρους του γονέα ενός παιδιού που αποτυγχάνει; Με τις παρακάτω κατευθυντήριες θα είστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο:
1. Μην χάνετε τον ύπνο σας για αυτό
Τόσοι πολλοί γονείς αγχώνονται για τις αποτυχίες των παιδιών τους παραπάνω απ΄ όσο πρέπει. Νομίζουν ότι οι αγώνες και η αποτυχία θα βλάψουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών τους, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια χρυσή ευκαιρία να βοηθήσουν στην οικοδόμησή της».
2. Ξεκαθαρίστε ότι η αγάπη σας είναι άνευ όρων
Αφήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι το αγαπάτε ακόμα και όταν αποτυγχάνει ή παίρνει κακές αποφάσεις. Εάν το μόνο για το οποίο μιλάτε είναι η απόδοση, θα νομίζει ότι το αγαπάτε μόνο για τους καλούς βαθμούς του ή για τα πολλά γκολ που έβαλε στον αγώνα ποδοσφαίρου.
3. Βεβαιωθείτε ότι οι στόχοι του παιδιού σας είναι επιτεύξιμοι, σε επίπεδο κατάλληλο για τις ικανότητες και την ηλικία του
Αυτό μπορεί να σημαίνει να του προτείνετε δραστηριότητες για παιδιά μικρότερης ηλικίας. Για παράδειγμα μπορεί να συμμετάσχει στην μικρότερη ηλικιακά ομάδα, όπου μπορεί να νιώθει αστέρι αντί να είναι ο τελευταίος που επιλέχθηκε στην ομάδα πρώτης κατηγορίας. Αντίστοιχα αν ένα παιδί δυσκολεύεται με το διάβασμα μπορείτε να βρείτε βιβλία για λίγο μικρότερη ηλικία και να τα διαβάσετε παρέα. Έτσι θα νιώσει ότι είναι ικανό και αυτό θα το βοηθήσει να κατακτήσει επόμενους στόχους με αυτοπεποίθηση.
4. Προσφέρετε τον κατάλληλο έπαινο
Αν και ο έπαινος χρησιμοποιείται συχνά με λάθος τρόπο, όταν είναι συγκεκριμένος και κερδισμένος, είναι ένας πολύτιμος παράγοντας αυτοεκτίμησης. Μη λέτε στο παιδί σας “μπράβο τι ωραία που παίζεις”. Γίνετε συγκεκριμένοι και πείτε “τι ωραία που πέταξες τη μπάλα πάσα στο φίλο σου”. Και φυσικά φροντίστε να είναι η εξάσκηση – η προσπάθεια – το επίκεντρο των επαίνων. Να έχετε επίσης κατά νου ότι ένας μικρός έμμεσος έπαινος, όπως τα αστέρια σε έναν πίνακα, μπορεί να κάνει θαύματα.
Η λίστα ελέγχου της αυτοεκτίμησης
| |
Ακολουθούν μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε να μεγαλώσετε παιδιά με αυτοπεποίθηση—όχι να χαϊδεύετε:
| |
✔ Κάντε τα να νιώσουν ξεχωριστά | Είναι σημαντικό να βοηθήσετε τα παιδιά σας να ανακαλύψουν τα δικά τους μοναδικά ταλέντα και δυνατότητες και να εκτιμήσουν τις δικές τους ικανότητες. Αλλά επίσης διδάξτε τους ότι το να νιώθουν ξεχωριστοί δεν σημαίνει ότι νιώθουν καλύτεροι από τους άλλους.
|
✔ Θέστε στόχους | Διδάξτε στα παιδιά σας να εργάζονται για έναν στόχο και να είναι περήφανα για τα επιτεύγματά τους. Δώστε τους ευκαιρίες για επιτυχία. |
✔ Προσπαθήστε, δοκιμάστε ξανά | Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο, να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να ρισκάρουν. |
Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την τόνωση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά διαβάστε τις 6 συμβουλές για την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά.