Πραγματικά δεν γίνεται κατανοητή η κατάσταση σε ό,τι αφορά στην απολιγνιτοποίηση και όλη αυτή τη διαδικασία. Άκουσα και τον Εισηγητή της ΝΔ, να μιλάει για ολιστικό σχέδιο. Εδώ, νομίζω ότι πραγματικά κοροϊδεύουν τον κόσμο. Ξέρετε, σας μιλάω από τη Φλώρινα, που υπάρχει διάχυτη η αγωνία και η απόγνωση.
Προφανώς και είμαστε ακριβώς στην ίδια γραμμή με τον Εισηγητή μας, τον κ. Φάμελλο. Γι’ αυτό έκανα και την αναφορά για την ταξινομία όπου τα στελέχη της ΝΔ, οι Ευρωβουλευτές και ο Πρωθυπουργός, ο ίδιος, επιμένουν να θέλουν να βάλουν το φυσικό αέριο που είναι ορυκτό καύσιμο ακόμα και την πυρηνική ενέργεια. Εμείς μιλάμε για πράσινη μετάβαση με Α.Π.Ε.. Άρα, δεν είμαστε «λιγνιτολάγνοι», το έχω απαντήσει, επανειλημμένως και είναι υποκριτικό να το ακούμε συνέχεια, γιατί εμείς ξεκινήσαμε και υπογράψαμε τη Συμφωνία των Παρισίων, κάναμε το πρώτο Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, Οδικό Χάρτη για την απολιγνιτοποίηση και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Δεν παραξενευόμαστε πια από την κακή νομοθέτηση της κυβέρνησης της ΝΔ που από τα 97 άρθρα στη διαβούλευση, στη Βουλή έφτασαν 178 άρθρα με διατάξεις που αφορούν σχεδόν όλα τα Υπουργεία με μία fast-track διαδικασία. Ούτε από την αλαζονεία να μην ακούει κανέναν από τους φορείς, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, την Αντιπολίτευση που ζητάμε όλοι μαζί απόσυρση του νομοσχεδίου, ούτε για την προχειρότητα και το «τσουβάλιασμα». Όλα αυτά είναι ο τρόπος διακυβέρνησης της ΝΔ και το έχουμε πια συνηθίσει.
Σε αυτό το νομοσχέδιο, όμως, έχουμε κάτι καινούργιο. Έχουμε μια αναβάθμιση, υπάρχει μια έλλειψη οποιουδήποτε προσχήματος. Διαλύετε την περιβαλλοντική νομοθεσία, απελευθερώνετε για πάσα χρήση τις προστατευόμενες περιοχές από την προστασία τους, απελευθερώνετε τους επενδυτές από τη «γάγγραινα» των ελέγχων (θα τους κάνουν μόνοι τους!), νομοθετείτε ώστε η τακτοποίηση του χώρου να ακολουθεί τις επενδύσεις.
Φυσικά και σε αυτό το νομοσχέδιο το περιβάλλον αντιμετωπίζεται ως εμπόδιο. Με το προηγούμενο είχαμε καθολική απαλλαγή των πλωτών φωτοβολταϊκών από περιβαλλοντική αδειοδότηση, την χωροθέτηση τους εντός προστατευόμενων περιοχών και γενικότερα την αδειοδότηση και λειτουργία τους κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.
Είναι εντελώς προβληματική η κατάσταση με την ανυπαρξία θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και την καθυστέρηση των ειδικών πολεοδομικών μελετών ή περιβαλλοντικών μελετών, οι οποίες, απ’ ότι φαίνεται, πάνε ακόμη πιο πίσω. Σωστά, βέβαια, σύμφωνα με την αντίληψή σας, μην τυχόν εμποδίσουν καμία «γαλάζια» επένδυση. Εδώ, πραγματικά, ξαναθυμίζω την περίπτωση του κ. Σουφλιά, ο οποίος είχε πει ότι: «Όταν γίνουν οι εθνικές οδοί μετά θα λειτουργήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος».
Όμως, όλα αυτά γίνονται σε συνθήκες κλιματικής κρίσης στην οποία συνέβαλε σημαντικά η απληστία λογής-λογής επενδυτών και το παραγωγικό μοντέλο που εσείς στηρίζετε. Άκουσα τον κ. Σταϊκούρα να αναφέρει το τρίτο, αχρείαστο, μνημόνιο. Αλήθεια; Δηλαδή τα προηγούμενα, δηλαδή η κατάρρευση της οικονομίας, η κατάρρευση της χώρας, δεν ήταν αποτέλεσμα κακής διακυβέρνησης, με στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης σαν αυτό, περίπου, που περιγράφεται στα νομοσχέδια σας, συνοδευόμενο και από την απαραίτητη διαφθορά; Με την κατάρρευση της χώρας δεν είχε σχέση η πολιτική, αλλά ήταν φυσικό φαινόμενο; Είναι και αυτό ένα δόγμα του νεοφιλελευθερισμού. Το τέλος της ιστορίας, λευκή σελίδα.
Λοιπόν, οφείλω να σας πω ότι είστε μια κυβέρνηση που εξυπηρετεί συμφέροντα. Νομιμοποίηση παράνομων δραστηριοτήτων στις προστατευόμενες περιοχές, «σβήσιμο» προστίμων, έλεγχος από τον ελεγχόμενο, επιβράβευση της αισχροκέρδειας, εξαίρεση από τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης οποιουδήποτε έργου δραστηριότητας θέλετε, σε αντίθεση, βέβαια, με την ίδια την Οδηγία και αποφάσεις σχετικές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Αλλά είστε και κυβέρνηση του πρωθύστερου. Πρώτα εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης και μετά ο σχεδιασμός της μετάβασης. Τρία χρόνια έκανε να γίνει το μοντέλο διακυβέρνησης. Πρώτα η μεταβίβαση των λιγνιτικών εδαφών και μετά τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια. Πρώτα η εγκατάσταση, σε βάθος δεκαετίας, ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών, μετά το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ. Πρώτα τα θαλάσσια αιολικά, μετά η θαλάσσια χωροταξία. Πρώτα η υλοποίηση έργου επένδυσης και μετά οι χρήσεις γης. Πρώτα η μάχη με τη φωτιά, μετά η πρόληψη. Πρώτα η κατάργηση φορέων διαχείρισης και μετά ο σχεδιασμός του ΟΦΥΠΕΚΑ. Πρώτα το κλείσιμο του Κτηματολογίου και μετά οι διορθώσεις. Πρώτα η κατάργηση και μετά το ότι θα μπει στη θέση της. Πρώτα η δράση και μετά ο σχεδιασμός. Πρώτα πληρώνουν οι καταναλωτές τους παράλογους λογαριασμούς ρεύματος και πολύ μετά…όποια μέτρα για τα λεφτά τους.
Πραγματικά, πότε θα ανακοινώσει η Κυβέρνηση το ποσό επί του οποίου θα γίνει η φορολόγηση του 90%; Ρωτάει ο κόσμος. Στα 2,2 δις ευρώ υπολογίσαμε εμείς με το πόρισμα που κάναμε και απάντηση ακόμη επί της ουσίας δεν έχουμε πάρει. Πριν λίγο καιρό, στο προηγούμενο νομοσχέδιο, αναστείλατε, τάχα, τη ρήτρα αναπροσαρμογής και σήμερα βλέπουμε τις τιμές με «καπέλο», αυξημένες κατά 15%. Που να μην την είχατε αναστείλει, γιατί στην πραγματικότητα την είχατε κρύψει, ενσωματώνοντάς την στις κυμαινόμενες τιμές!
Συνεχίζετε να μην αγγίζετε τα υπερκέρδη των συμφερόντων που σας στηρίζουν και κοροϊδεύετε τον κόσμο δίνοντας επιδοτήσεις από τα λεφτά που οι ίδιοι έδωσαν για τα ουρανοκατέβατα κέρδη των ΑΠΕ, που κατευθύνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να επιστραφούν.
Είναι μια επιβράβευση της αισχροκέρδειας, αλλά επειδή μιλάμε και για «πράσινη» μετάβαση έχουμε εκατοντάδες ΑΠΕ σε εκκρεμότητα και μια αλλοπρόσαλλη πολιτική της Κυβέρνησης που φέρνει τις κοινωνίες απέναντι. Είτε αφορά στη καθυστέρηση του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ, είτε των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών στις περιοχές NATURA, είτε στα τραγικά λάθη του κ. Χατζηδάκη, με την υπερθέρμανση της αγοράς ΑΠΕ και τη «φούσκα» που δημιουργήθηκε με το ν.4685, γιατί οι πολίτες, μπαίνοντας στο ειδικό γεωπληροφοριακό χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, έβλεπαν όλη την περιφέρεια καλυμμένη από πολύγωνα έργων ΑΠΕ. Αυτό είναι βέβαια αμφίβολο αν πότε θα πραγματοποιηθούν.
Όσον αφορά στην απολιγνιτοποίηση, ελπίζω ότι ακούστηκα, πάντως είναι πάρα πολύ σοβαρά τα πράγματα. Χωρίς σχεδιασμό και αντικατάσταση του λιγνίτη από φυσικό αέριο. Είμαστε πρώτη χώρα σε νέες επενδύσεις φ.α. 8 δις και αυξήσαμε τη συμμετοχή του φ.α. στην ηλεκτροπαραγωγή 24% όταν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες το μειώνουν. Τώρα έπιασε ο πόνος τον Πρωθυπουργό να αυξήσει τάχα τη συμμετοχή του λιγνίτη. Την ίδια στιγμή στον αέρα βρίσκονται τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας που τροφοδοτούν τη πιο σύγχρονη εν λειτουργία μονάδα, τον ΑΗΣ Μελίτης. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος για ΑΠΕ, οι αποκαταστάσεις είναι στον αέρα και το μόνο που αυξάνει είναι η ανεργία και η ερημοποίηση.
Ένα άλλο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού, το οποίο ακολουθεί βεβαίως πιστά η Κυβέρνηση της ΝΔ, είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Είναι θέσφατο. Πριν λίγο καιρό είχαμε ασκήσει σκληρή κριτική για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και λέγαμε μάλιστα ότι ο νέος ιδιοκτήτης του διαχειριστή στην τετραετία μπορεί να έχει έσοδα πάνω από 3,1 δις, υπερδιπλάσιαζοντας δηλαδή την επένδυση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η απάντηση τότε ήταν ότι επενδυτής θα καταβάλλει κεφάλαια, θα αναπτύξει κ.λπ. και ρωτάμε σήμερα:
Για ποια ανάληψη χρέους από την πλευρά του επενδυτή μιλάει η Κυβέρνηση, όταν λίγους μήνες μετά τη μεταβίβαση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στη Macquarie, έρχεται με αυτό το νομοσχέδιο να βάλει το Δημόσιο ως εγγυητή των δανειακών συμβάσεων, μεταξύ του ΔΕΔΔΗΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων; Αυτό πρέπει να απαντηθεί και πρέπει λίγο να σχολιαστεί και η πολιτική της Γαλλίας και του Μακρόν, που ενώ εμείς ιδιωτικοποιούμε πλήρως τα ενεργειακά εργαλεία, που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τις τιμές και αναφέρομαι και στη ΔΕΗ, ο κύριος Μακρόν κρατικοποιεί στο 100% τη δική του ΔΕΗ.
Δείτε εδώ το βίντεο: