Τα καίρια ερωτήματα, δηλαδή ποιος έδωσε εντολή για παρακολούθηση και για ποιο λόγο έπρεπε να παρακολουθούνται ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Κουκάκης, δεν έχουν απαντηθεί ούτε στη Βουλή από τον Πρωθυπουργό, ούτε από κανέναν. Οι δε δηλώσεις του κ. Καραμανλή χθες ήταν πραγματικά δηκτικές, έρχονται βεβαίως μετά από όλο τον ξένο Τύπο. Χθες είχαμε και δημοσίευμα από το Spiegel, ενώ και η εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) μίλησε για απολυταρχικό καθεστώς και για μια κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα στην ολιγαρχία. Επίσης αναφέρθηκε στην αντιστροφή της ευθύνης, δηλαδή μας σηκώνουν και το δάχτυλο.
Δικαίως αναφέρονται όλα αυτά γιατί εδώ δεν έγινε μια κίνηση ξαφνικά, έχει ξεκινήσει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ. Πρώτον, μεταφέρθηκε η ΕΥΠ στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό και άρα μεταφέρθηκε και η πολιτική ευθύνη. Οι ευθύνες του Πρωθυπουργού είναι φανερές και δε νομίζω ότι μπορεί κανένας Έλληνας πολίτης να το αμφισβητήσει αυτό. Το είχαμε καταδείξει εξαρχής, τη μεταφορά της ΕΥΠ, της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και της ΕΡΤ στο Μαξίμου, τότε βεβαίως δεν είχε ασχοληθεί κανείς. Αυτά ήταν ήδη ένα βήμα προς μια όχι τόσο δημοκρατική λειτουργία.
Συνεχίστηκε όμως και με την επιλογή των προσώπων, ο κ. Κοντολέων ήταν προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, για τον οποίο έφερε τροπολογία στη Βουλή να μη χρειάζεται πτυχίο, ώστε να αναλάβει τη θέση του Διοικητή της ΕΥΠ. Και προχώρησε και σε τρίτη νομοθετική πρωτοβουλία, επίσης απαράδεκτη, ότι όποιος παρακολουθείται δεν μπορεί να πάει στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να μάθει το λόγο για τον οποίο παρακολουθείται.
Τώρα όμως προκύπτει κι άλλο ένα ερώτημα, το ανέφερε χθες ο κ. Τσίπρας: Θα πάρει πρωτοβουλία ο Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Τασούλας, να δώσει στην ΑΔΑΕ τα τηλέφωνα βουλευτών, να δούμε αν παρακολουθούμαστε; Εγώ θα έλεγα να δοθούν τα τηλέφωνα και των 300 βουλευτών, γιατί δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι δεν παρακολουθούνται όλοι οι βουλευτές, ευρωβουλευτές και δημοσιογράφοι. Αφού όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του φιλικού προς την κυβέρνηση Τύπου, 7-8 ακόμα πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφοι ήταν υπό παρακολούθηση.
Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ΑΔΑΕ, αφού την κυβέρνηση την έπιασαν «με τη γίδα στην πλάτη», αφού ξεσηκώθηκε όλη η Ευρώπη και όλος ο διεθνής Τύπος, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει κάποιες κινήσεις, τις οποίες όμως κάνει αργά, έχει καθυστερήσει πάρα πολύ η διαδικασία. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα λοιπόν, όλοι φανταζόμαστε, φοβόμαστε, ότι κάποια στοιχεία μπορεί να εξαφανιστούν, υπάρχουν και πληροφορίες από δημοσιεύματα. Να μην ξεχνάμε και το θέμα των δημοσιογράφων, γιατί η δημοκρατία είναι ευαίσθητο πράγμα. Ένα σημείο που είναι εχέγγυο για τη δημοκρατία είναι η ενημέρωση του κόσμου.
Σχετικά με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που συνεδριάζει σήμερα, αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι ακόμα και τώρα μπαίνουν εμπόδια στο να λάμψει η αλήθεια. Πρώτον, ζητείται η συνακρόαση 9 ατόμων στην Επιτροπή, ενώ είναι φανερό ότι αυτό που έπρεπε να γίνει είναι ακρόαση κατά μόνας ή τουλάχιστον κατά ομάδες. Και δεύτερον, σε ό,τι αφορά στα πρακτικά, βεβαίως τα θέματα εθνικής ασφάλειας δεν μπορεί να βγαίνουν στο φως. Υπάρχει όμως η πρόβλεψη στον Κανονισμό της Επιτροπής ότι θα μπορούσε να βγουν πρακτικά και, με συμφωνία όλων, όπου υπάρχουν θέματα εθνικής ασφάλειας, να διαγραφούν. Δεν είναι δυνατόν για ένα μείζον θέμα για τη δημοκρατία μας να μην ενημερωθεί ο κόσμος. Σε ότι αφορά στην Εξεταστική, ενώ μεν 120 βουλευτές μπορεί να κάνουν Εξεταστική, εκεί μέσα λειτουργεί η πλειοψηφία, άρα είναι ευθύνη της Κ.Ο. της ΝΔ να έρθουν όλα στο φως. Εγώ θα θυμίσω μια εξεταστική για τη λίστα Πέτσα, χωρίς τον κ. Πέτσα.
Πέρα από το θέμα των παρακολουθήσεων, έχουμε μια κυβέρνηση που έχει καταφέρει και να φτωχοποιήσει την ελληνική κοινωνία και να τα έχει πάει χάλια στην πανδημία, αλλά και στο θέμα το ενεργειακό, που το έχουμε αναδείξει εδώ και καιρό. Θέλω να επισημάνω το εξής: Η δημοκρατία έχει να κάνει και με την ανάπτυξη και την επιβίωση του κόσμου, με την κατανομή του πλούτου και με την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή. Δεν είναι κάτι έξω απ’ όλα αυτά. Αν έχεις δημοκρατία που λειτουργεί και όχι ένα συγκεντρωτικό και απολυταρχικό καθεστώς, δε θα δίνεις και 7.5 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις, δε θα χρεώνεις με 2.5 δισ. υπερκέρδη τους καταναλωτές και μετά να τους δίνεις μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ένα μικρό επίδομα για να επιβιώσουν.
Είναι πάρα πολλά αυτά, τα οποία έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του πολιτεύματος, γιατί έχουμε φτάσει με πολλούς αγώνες της ανθρωπότητας σ’ αυτό το σημείο, οφείλουμε όλοι να το διαφυλάξουμε και οφείλουν και οι πολίτες να καταλάβουν γιατί είναι τόσο κρίσιμες οι μέρες και οι στιγμές, με βάση αυτό το περιστατικό, για το οποίο ευθύνεται ο κ. Μητσοτάκης και προσωπικά, οι θεσμοί και η ΝΔ.