Την αδράνεια της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη σιδηροδρομική σύνδεση της χώρας μας με τη Βόρεια Μακεδονία, μέσω της γραμμής ‘Φλώρινα – Μοναστήρι (Μπίτολα), αναδεικνύει με ερώτησή της προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Π. Πέρκα, μαζί με ακόμα 33 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η κα Πέρκα, σε συνέχεια συνεντεύξεων, δελτίων τύπου, αλλά και σχετικής ερώτησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, επανέρχεται σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, δεδομένου ότι εδώ και τρία και πλέον χρόνια δεν έχει υπάρξει καμιά πρόοδος από πλευράς της κυβέρνησης.
Έχουμε να κάνουμε με ένα έργο σχεδόν έτοιμο, που είχε προχωρήσει πολύ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται ότι οι λόγοι που η εν λόγω γραμμή δεν έχει επαναλειτουργήσει μέχρι σήμερα δεν είναι τεχνικοί, αλλά πολιτικοί, αφού με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τη λειτουργία της γραμμής απαιτείται διακρατική συμφωνία.
Για λόγους πολιτικής ιδεοληψίας λοιπόν, η χώρα μας στερείται μιας τόσο επωφελούς σιδηροδρομικής σύνδεσης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών
«Η Ελλάδα δε συνδέεται σιδηροδρομικά με τη Βόρεια Μακεδονία για λόγους πολιτικής ιδεοληψίας»
Η πολιτική της κυβέρνησης για το σιδηρόδρομο στη Δυτική Μακεδονία μας ανησυχεί όλο και περισσότερο. Εδώ και τρία και πλέον χρόνια, το μόνο που ενδιαφέρει τη ΝΔ είναι η επικοινωνία και στην πραγματικότητα «δεν της καίγεται καρφί» για την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται ήδη από τις επιπτώσεις της βίαιης απολιγνιτοποίησης.
Σε συνέχεια των πολλαπλών «οχλήσεών» μας, με Δελτία Τύπου, ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου, συνεντεύξεις, στις οποίες περιλαμβάνονται στοιχεία και τεκμηρίωση και δεδομένου ότι δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά πρόοδος σε ό,τι αφορά τις συνδέσεις της περιοχής με τις γείτονες χώρες, κατατίθεται εκ νέου ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, μήπως αυτή τη φορά ενημερωθούμε για τις προθέσεις του Υπουργείου σχετικά με έργα κρίσιμα για τη Δυτική Μακεδονία.
Συγκεκριμένα για τη σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας μέσω της γραμμής Φλώρινα – Μοναστήρι (Μπίτολα), είναι γνωστή η προσπάθεια που έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να τεθεί και πάλι η γραμμή σε λειτουργία, με τις διμερείς επαφές των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας (τότε FYROM), οι οποίες και είχαν φτάσει σε προχωρημένο επίπεδο.
Έχουμε να κάνουμε με ένα έργο σχεδόν έτοιμο, αφού για τη λειτουργία της γραμμής μεταξύ των σταθμών Φλώρινας – Ν. Καυκάσου απαιτούνται ελάχιστες παρεμβάσεις. Ειδικότερα, χρειάζονται εργασίες αποκατάστασης του σταθμού Ν. Καυκάσου, με κόστος που δεν ξεπερνά τις 200 χιλ. ευρώ – έργο που είχε δρομολογηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ – και η δημιουργία τελωνειακού σταθμού για τους απαραίτητους διοικητικούς και αστυνομικούς ελέγχους.
Παράλληλα, η πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας επιθυμεί διακαώς να επαναλειτουργήσει η γραμμή, ενώ τα έργα που έχουν αναλάβει για τον εκσυγχρονισμό του τμήματος στο δικό τους έδαφος, «σύνορα –Μοναστήρι», με βάση πληροφορίες μας, έχουν ολοκληρωθεί.
Από πλευράς της χώρας μας, δυστυχώς βρισκόμαστε ακριβώς στο ίδιο σημείο που ήμασταν και πριν από ένα χρόνο όταν καταθέταμε σχετική ερώτηση. Για την ακρίβεια, από τις ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προχωρήσει απολύτως τίποτα.
Στην προηγούμενη ερώτηση και με δεδομένο ότι με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, για τη λειτουργία κάθε νέας γραμμής απαιτείται διακρατική συμφωνία, εκφράζαμε την ανησυχία μας για το αν οι λόγοι που εμποδίζουν την επαναλειτουργία της γραμμής δεν είναι τεχνικοί, αλλά πολιτικοί. Η τότε απάντηση του Υπουργείου επιβεβαίωσε τις αρχικές μας ανησυχίες, αν και ανέφερε ότι το Υπουργείο έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες για την υλοποίηση της διακρατικής συμφωνίας.
Ερχόμαστε λοιπόν στο σήμερα, όπου, όχι μόνο δεν έχει υπογραφεί η διακρατική συμφωνία, αλλά στο δελτίου τύπου που ακολούθησε πρόσφατη συνάντηση του τοπικού Βουλευτή της ΝΔ και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Φλώρινας με την Hellenic Train, δεν αναφέρεται καν το όνομα της χώρας, με την οποία θα συνδεθούμε – αντί για Βόρεια Μακεδονία, διαβάζουμε παντού το όνομα ‘FYROM’. Κι επειδή χώρα ‘FYROM’ δεν υπάρχει για να συνδεθούμε, φαίνεται ότι επί κυβέρνησης ΝΔ, η γραμμή δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει.
Για λόγους πολιτικής ιδεοληψίας λοιπόν, η χώρα μας στερείται μιας τόσο επωφελούς σιδηροδρομικής σύνδεσης. H κυβέρνηση βάζει στην άκρη το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, αλλά και της χώρας, αφού η νέα σύνδεση θα παρείχε και μια εναλλακτική σύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη (μέσω του κλάδου του Διαδρόμου Χ).
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Ολοκληρώθηκαν από πλευράς Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας της χώρας μας με τη Βόρεια Μακεδονία; Πότε προγραμματίζεται η υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας;
- Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για να λειτουργήσει ξανά αυτή η τόσο σημαντική γραμμή για τη σύνδεση της Ελλάδας με τη γείτονα χώρα; Πότε προγραμματίζεται η επαναλειτουργία της γραμμής;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βέττα Καλλιόπη
Βίτσας Δημήτριος
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Αθανάσιος(Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Παππάς Νικόλαος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία