Η ομάδα αγροτών Δρεπάνου αποτελείται από 44 κατά επάγγελμα αγρότες, κατοίκους Δρεπάνου που εκμισθώνουν το αγροτεμάχιο 850 τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει ο σημερινός ιδιοκτήτης, ο Δήμος Κοζάνης.
Από την πρώτη διανομή γης στους πρόσφυγες κατοίκους του Δρεπάνου το 1932 έως και την πέμπτη, το 1953, το 850 εξαιρέθηκε με την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων προκειμένου να αποτελεί περιοχή βόσκησης του μεγάλου τότε κτηνοτροφικού τομέα.
Το 1984 με την θέληση των κατοίκων και την σύμφωνη γνώμη της τότε κοινότητας ξεχερσώθηκε προς εκμετάλλευση της αροτραίας έκτασης αποκλειστικά σε αγρότες κατοίκους Δρεπάνου.
Η συνολική καλλιεργήσιμη έκταση αγγίζει τα 500.000 τ.μ.. Στη νοτιοανατολική πλευρά του φιλοξενεί τον γνωστό τύμβο Δρεπάνου της προϊστορικής περιόδου ίσως απ’το 3.000 π.Χ.. Πρόκειται για περιοχή πλούσια και παραγωγική και αρδευόμενη από ιδιωτικές επενδύσεις (γεωτρήσεις) όπου παράγονται πατάτες, καλαμπόκι, μηδική, ενεργειακά φυτά και κρεμμύδια δηλαδή το σύνολο των δυναμικών καλλιεργειών της περιοχής.
Ειδικά πολλοί αγρότες εξέφρασαν την θέληση ήδη προς τον Δήμο Κοζάνης να προχωρήσουν σε φύτευση μήλων, αχλαδιών και ρόδων που αναπτύσσονται αρμονικά σε υψόμετρο 650 μέτρων και κατά τούτο επιδιώκουν εκμίσθωση 12 χρόνων όπως ο νόμος προβλέπει.
Σημειώνουμε πως το αγροτεμάχιο 850 αποτελεί το 25% της συνολικής αρδευόμενης έκτασης του κάμπου του Δρεπάνου.
Σημειώνουμε τη γνώμη της διεύθυνσης Γεωργίας της Π.Ε. Κοζάνης για το αγροτεμάχιο 850:
Χαρακτηρίζοντας το Εθνική Γαία Υψηλής Παραγωγής.
Ο επίδοξος επενδυτής διατάραξε την δύσκολη αλλά και ήρεμη ζωή των αγροτών με μία πρόταση “αξιοποίησης” που βρίθει ΑΣΑΦΕΙΩΝ, ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΩΝ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως η επένδυση που υπόσχεται πολλά σε πολλούς παρουσιάσθηκε σε 4-5 σελίδες φωτοτυπιών με φωτογραφίες από το διαδίκτυο!!!
Επίσης, ανακαλύφθηκε πως ο παρουσιαστής εκπρόσωπος έχει ΗΔΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ στην περιοχή του δήμου Αλεξάνδρειας – Ημαθίας με υψηλά χρέη προς πρόσωπα και πιστωτικά ιδρύματα.
Δείγμα της σοβαρότητας της πρότασης αποτελεί και το εξής πραγματικό γεγονός:
Στο Εράσμιο στην Θράκη μία επένδυση υδροπονίας, η μεγαλύτερη στην Ελλάδα έχει απολογιστηκό κόστος 14 εκατομμύρια ευρώ επίσημα και η πρόταση που αφορά το 850 παρουσιάζεται για περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ!!!
Η πρώτη περίοδο παρουσίας του επενδυτή στέφθηκε με αποτυχία μέσα από τον αγώνα των αγροτών και δημοσιοποίηση στοιχείων και δεδομένων απ’την περιοχή της Αλεξάνδρειας.
Γνωρίζουμε ότι στράφηκε σε άλλες περιοχές, όπως εγγύτερα του σημερινού Αης Καρδιάς αλλά και στο αγρόκτημα Εορδαίας. Επανήλθε όμως στο 850 ζητώντας αυτή την φορά 339.000 τ.μ.!!! προκείμενου να πραγματώσει την “επένδυση” του.
Αγαπητοί συμπολίτες μας.
- Έχει λογική η δέσμευση παραγωγικής γης για μία επένδυση που δεν απαιτείται παραγωγική γη; (Η υδροπονία είναι μία τεχνική καλλιέργειας φυτών εκτός εδάφους και επίσης, ένα εργοστάσιο που θα καίει πλαστικά και λάστιχα)
- Έχει λογική η δέσμευση αρδευόμενης γης από ιδιωτικές εγκαταστάσεις που θα στερήσει εισόδημα από 44 οικογένειες μέσα από δυναμικές καλλιέργειες;
- Έχει λογική η “δικαίωση” του επενδυτή για τα 339 στρέμματα ή και για λιγότερα στρέμματα όταν ήδη έχουμε απορριπτικές αποφάσεις για ηλιακούς συλλέκτες σε ακτίνα μεγαλύτερη των 500 μέτρων από τον τύμβο Δρεπάνου;
- Είναι λογικό να κλονίζεται η ισονομία και ισοπολιτεία στην πατρίδα μας;
Ως αγρότες ελπίζουμε να αφεθούμε να καλλιεργήσουμε τις φιλοδοξίες και τα όνειρα μας για μία καλύτερη ζωή. Το τέλος της ζωής και η αρχή της επιβίωσης μας ( σε μία αρνητική εκδοχή για εμάς) προφανώς θα μας υποχρεώσει να προχωρήσουμε στα άκρα και οριακά στο πλαίσιο της νομιμότητας.
Αν ο δήμος Κοζάνης και η συνέργεια του με τον επίδοξο επενδυτή θέλουν να μας οδηγήσουν στο φρενοκομείο είμαστε υποχρεωμένοι να εισέλθουμε σε αυτό.
Ομάδα αγροτών Δρεπάνου