Τούτο το τεύχος που ετοιμάσαμε με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, δεν είναι απλώς μία ακόμη καταγραφή σμυρναίικων συνταγών. Σχεδόν 5 γενιές μετά τη μεγάλη καταστροφή, 8 οικογένειες Μικρασιατών μοιράζονται μαζί μας μνήμες και οικογενειακές ιστορίες και μας μαγειρεύουν τις συνταγές με τις οποίες μεγάλωσαν. Ταξιδέψαμε σε ενδεικτικούς, αλλά σημαντικούς θύλακες μικρασιατικών κοινοτήτων σε όλη την Ελλάδα.
Οι συνταγές αυτή τη φορά ήταν απλώς η αφορμή. Στόχος μας ήταν να παρουσιάσουμε όχι μόνο υλικά, συνδυασμούς, τεχνικές και μαγειρικά μυστικά, αλλά και τη δύναμη που έχουν οι παραδεδομένες συνταγές να συντηρούν τη συλλογική μνήμη των Μικρασιατών νεότερων γενεών και να τους συνδέουν με τους τόπους των προγόνων τους: τις Φώκαιες, την Ερυθραία, την Αρτάκη, τη Σμύρνη, το Αϊβαλί.
Στις νέες πατρίδες όπου ρίζωσαν, στη Χίο, στις Οινούσσες, στη Λέσβο, στο Ρέθυμνο, στη Σύρο, στην Κοζάνη, στην Εύβοια, στην Αθήνα, ψηλαφούμε τι σημαίνει Μικρασιάτης.