Τ’ Αϊ-Φίλιππα σήμερα, Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, και στην πόλη της Κοζάνης, αλλά και σε αρκετές άλλες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, τα νοικοκυριά ετοιμάζουν την παραδοσιακή “αρμιά”, το λάχανο τουρσί.
Όπως γράφει η Αναστασία Θεοχαροπούλου στο “Αγάπα Με Αν Dolmas” (ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ)
Η παραδοσιακή αρμιά της Κοζάνης θα περιμένει καρτερικά μέχρι τα Χριστούγεννα που θα χρησιμοποιηθεί για τα γιαπράκια.
40 μερες η Κοζανη θα βρωμάει.
Αυτή η οσμή κουνιαβιού, ποδαρίλας Ορκ, μια δυσωδία σαπίλας σα να αναβλύζει απ τα έγκατα της γης.
Αυτή η οσμή, θα ποτίσει το δέρμα μας 40 μέρες.
Αυτή η οσμή, θα πλανάται πάνω απ την πόλη και τα γύρω χωριά.
Είχαμε ξεχάσει 1 καδί, καιόταν το ανοίξαμε θανατηφόρο αέριο εξαπλώθηκε στο σπιτικό μας! Η μπόχα της αρμιάς εξαπλώθηκε σε όλη την πόλη και εκείνη την χρονιά είχαμε το μεγαλύτερο ποσοστό μετανάστευσης!
Να θες να βγεις εξω, να χεις αερίσει την αρμιά και να μη σε πλησιάζει ούτε ο ίδιος ο διάολος!!
Μάθε περισσότερα για την αρμιά εδώ—> http://www.dolmadaki.gr/2012/11/blog-post_14.html
Δες πως γίνεται αυτό το βρωμερό φίλτρο εδώ—> https://youtu.be/rQ-J9T2BEUc
Το λάχανο τουρσί ΔΕΝ ειναι καθαρά κοζανίτικο έθιμο.
Τα Βαλκάνια, οι χώρες της Ανατολής ετοιμάζουν τα λάχανα, είτε ολόκληρα είτε ψιλοκομμένα.
Λάχανο γεμιστό με κρέας, (κοζανίτικα γιαπράκια) σαν ντολμαδακι, θα βρεις και σε άλλες πόλεις του Βορρά.
Αν πας για Xmas vacations Ουγγαρία, θα τα βρεις παντού! Μέχρι και σε πλανόδιους πωλητές. Δοκίμασε τα ειτε σκέτα είτε σε σάντουϊτς.
Στην Ρουμανία, είναι must have μεζεδάκι στις μπυραρίες.
Στην Τουρκία, είναι η πιο μερακλίδικη εκδοχή και λιιιιιγο πιο ξινούτσικα απ τα δικά μας.
Την αρμιά εκτός απ τα γιαπράκια, την τρώμε και σαν σαλάτα με μπόλικο λεμονι, λάδι, μπούκοβο.
Το ζουμί της αρμιάς, ο αρμόζουμος, είναι φάρμακο για χώνεψη, μεθύσι,ξενύχτι,ντερλίκωμα
Παραδοσιακή Αρμιά Κοζάνης: https://youtu.be/rQ-J9T2BEUc