Μέρες Πρωτοχρονιάς ξεκινώντας από την Φλώρινα είπαμε να γνωρίσουμε τη γειτονική μας χώρα Αλβανία, απ’ όπου κατάγονται και ζουν μαζί μας γείτονες, συνεργάτες, αλλά και οι φίλοι, Αλβανοί πολίτες με τις οικογένειές τους.
Δεν θα αναφερθώ στην εξαιρετικά εντυπωσιακή βελτίωση των συνθηκών ζωής για τους γείτονές μας, χωρίς βεβαίως να λείπουν τα προβλήματα!
Δύο γεγονότα μόνο θα μοιραστώ μαζί σας που με εντυπωσίασαν και συγχρόνως με προβλημάτισαν εποικοδομητικά:
-Πίνουμε τον καφέ μας ανήμερα Πρωτοχρονιάς σ΄ ένα μαγαζί των Τιράνων. Ζητάμε να πληρώσουμε, όχι λέει ο σερβιτόρος, σας κερνάει ο κύριος, ένας άγνωστος για μας σαραντάρης που μιλάει ελάχιστα ελληνικά. «Πριν δέκα χρόνια πέρασα τέσσερις μήνες όλους κι όλους στην Ελλάδα, στην περιοχή Καλαμπάκας και έζησα και τέσσερις μέρες συνεχόμενες νηστικός, με βοηθήσατε οι Έλληνες, γι’ αυτό θέλω να σας κεράσω»! Μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια κάποιους άγνωστους Έλληνες..!
-Περπατάμε στον πιο κεντρικό δρόμο των Τιράνων -θορυβωδώς Ελληνικά- δύο καλοβαλμένοι νεαροί μεταξύ 20 και 30 χρόνων απευθύνονται αυθόρμητα προς εμάς. Σας αρέσει η πατρίδα μας; ναι πολύ απαντάμε, αλλά και εσείς τόσο καλά ελληνικά; Γεννηθήκαμε και ζούμε στην Πάρο, τελειώσαμε εκπαίδευση και πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Αλβανικά ξέρετε, ρωτάμε. Όχι τόσο καλά όσο τα Ελληνικά, νιώθουμε πιο πολύ Έλληνες!
Πόσο αυτό το φιλικό κλίμα το αξιοποιούμε ως Χώρα; πόσο κοντά είμαστε και πόσο ίσες νοιώθουμε όλες αυτές τις οικογένειες και κυρίως τους νέους και τις νέες, που γεννήθηκαν εδώ, πάνε στο στρατό, σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της Ελλάδας και μετέχουν της Ελληνικής Παιδείας;
Ένα μικρό λιθαράκι όλες και όλοι μπορούμε να βάλουμε, σε αυτό που αυθόρμητα κτίσαμε με την έμφυτη αλληλεγγύη μας ως Πολίτες της Χώρας αυτής !
Την πολιτική και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί αυτή πολλές φορές –εκατέρωθεν φυσικά- την βγάζω απ’ έξω.
Όπως επίσης κάποιες ελάχιστες μειοψηφίες που επισκιάζουν τη θέληση ισχυρών πλειοψηφικών προοδευτικών δυνάμεων που δυστυχώς δεν εκφράζουν την ανάλογη βούλησή τους.
Σημασία έχει τι κάνουμε ΕΜΕΙΣ, Έλληνες κυρίως αλλά και Αλβανοί πολίτες!
Και όπως και σε άλλα σημαντικά θέματα, η Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου Βαθμού μπορεί με στοχευμένες προσπάθειες να συμβάλλει θετικά στην αξιοποίηση αυτού του θετικού περιβάλλοντος.
Του Γιάννη Στρατάκη π. Νομάρχη Φλώρινας-
Περ. Συμβούλου Δυτ. Μακεδονίας