Την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023 στις 7 το απόγευμα στο χώρο του Συνεταιριστικού Βιβλιοπωλείου θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Μάρτου «Τα παιδιά της Πλάκας». Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Συνεταιριστικό Βιβλιοπωλείο και η ομάδα εκδόσεων και εκδηλώσεων του Συλλόγου «Κοινόν των Κοζανιτών». Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τον Σταύρο Γαβριηλίδη, τον Σάββα Μαυρόπουλο και τον συγγραφέα Δημήτρη Μάρτο. Την παρουσίαση – συζήτηση θα συντονίσει η Ουρανία Γαβριηλίδου.
Ο Δημήτρης Μάρτος γεννήθηκε και ζει στη Βέροια. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Φλωρεντία και Πολεοδομικό Σχεδιασμό στη Ρώμη. Με την εργασία του «Αθήνα : Πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους. Πολιτική, Ιδεολογία και Χώρος» ανακηρύχθηκε διδάκτορας στο Τμήμα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΑΠΘ. Η διδακτορική του διατριβή εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «Γόρδιο» το 2005. Άλλα βιβλία του που εκδόθηκαν από τον ίδιο εκδοτικό οίκο είναι : «Το ζήτημα της επιστροφής των αρχαιοτήτων» (1993), «Αθηναϊσμός : Ιδεολογική, πολιτική και γεωγραφική μορφοποίηση της Δυτικής κυριαρχίας στους κόσμους του ελληνισμού» (2015), «Ιμπεριαλιστικός Πολιτισμός : Η μορφοποίηση της Δυτικής κυριαρχίας στον κόσμο» (2019). Το βιλίο του «Τα παιδιά της Πλάκας» (Γόρδιος 2021) είναι η πρώτη του προσπάθεια στο χώρο της μυθιστοριογραφίας.
Τα πρόσωπα του έργου είναι φανταστικά αλλά η πλοκή του διηγήματος βασίζεται σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα, γνωστά ως «Παρκερικά» ή «υπόθεση Πατσίφικο». Τον Απρίλιο του 1850, στο καφενείο «ο γενναίος Έλλην» στην πλακιώτικη πλατεία παρέες νεαρών φοιτητών αντιπαρατίθενται έντονα, εν όψει του αποκλεισμού των ελληνικών λιμανιών από τον αγγλικό στόλο. Τις αντιπαραθέσεις τους παρακολουθεί ο Γιάννης Τούχας μπαρουτοκαπνισμένος πολεμιστής του 1821 μαζί με την 16χρονη εγγονή του. Μέσα από τον έντονο διάλογο, αναδεικνύεται το πολιτικό κλίμα της εποχής, οι ιδεολογικοπολιτικές συγκρούσεις και οι τάσεις που διαμορφώνονται στην ελληνική κοινωνία.
Το βιβλίο αναφέρεται σε ένα πραγματικό γεγονός που επαναπροσδιόρισε το νόημα της λέξης «Πλάκα» από τοπωνύμιο που κατίσχυε σε προσδιορισμό συμπεριφοράς.