Η Πέτη Πέρκα στο 1ο συνέδριο «forum» Νεολαίας του ΟΕΝΕΦ: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ οι νέοι θα βγουν μπροστά, με θεσμικά κατοχυρωμένο ρόλο στη λήψη των αποφάσεων»
Χαιρετισμός και τοποθέτηση της Βουλευτή Φλώρινας και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Πέτης Πέρκα στη θεματική ενότητα «Δίκαιη Μετάβαση, Πολιτικές και Νεολαία» του 1ου Συνεδρίου «Forum» Νεολαίας Δυτικής Μακεδονίας: «Οι Νέοι στις Περιφέρειες της Ευρώπης – Μεταλιγνιτική Εποχή και Ανάπτυξη – Διάλογος, Καινοτομία και Δράσεις» που διοργάνωσε ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ)- Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας
H Πέτη Πέρκα αφού αναγνώρισε το μακροχρόνιο και καινοτόμο έργο του ΟΕΝΕΦ, χαιρέτισε το πρώτο συνέδριο φόρουμ νέων για τις λιγνιτικές περιοχές στη μεταλιγνιτκή εποχή και εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της για την κατάθεση χρήσιμων προτάσεων, τόσο της νεολαίας όσο και των τεχνοκρατών (όπως DG REGIO και The Green Tank), για το κρίσιμο ζήτημα του ρόλου της νεολαίας στη πράσινη μετάβαση.
Η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ανέφερε: “Οι νέοι έχουν το δικαίωμα της συμμετοχής στις αποφάσεις που επηρεάζουν το μέλλον τους. Η Πράσινη μετάβαση επηρεάζει το μέλλον τις δικιάς σας γενιάς και των επόμενων γενεών. Πρέπει να έχετε τον πρώτο λόγο. Δεν μπορούν να συνεχίζουν αυτοί που σχεδιάζουν και παράγουν δημόσιες πολιτικές με τη νεολαία εκτός. Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ θέλει τους νέους μπροστά, να πάμε μαζί, για ένα καλύτερο μέλλον, όπως το αξίζουν οι λιγνιτικές περιοχές. Χρειαζόμαστε τη λαχτάρα και το όραμα της νεολαίας για ένα καλύτερο μέλλον. Αν συνεισφέρει η νεολαία, μόνο κέρδος μπορεί να αποκομίσουμε. Να μάθουμε και να υλοποιήσουμε καινοτόμες και φρέσκες ιδέες. Η πράσινη μετάβαση για να είναι δίκαιη και ομαλή – και όχι βίαιη και κοινωνικά άδικη, όπως επιχειρεί η ΝΔ- θέλει πολύ προσπάθεια και συντονισμό όλων μας (εθνικών, υπερεθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, της Κοινωνίας των πολιτών, ΜΚΟ, δεξαμενών σκέψεις και κυρίως της νεολαίας)».
Στην ενότητα “Δίκαιη Μετάβαση, Πολιτικές και Νεολαία”, η κ. Πέρκα ομαδοποίησε και απάντησε σε ερωτήσεις που τέθηκαν:
«Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τους νέους, προκύπτει από την διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019, εν μέσω μνημονίων και αυστηρών δημοσιονομικών δεσμεύσεων. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε την Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία, η οποία κάλυψε ένα κενό δεκαετιών, και αποτελεί το κεντρικότερο και πολυτιμότερο εργαλείο για την αντιμετώπιση των παθογενειών του πολιτικού διοικητικού συστήματος της Ελλάδας σχετικά με το ρόλο των νέων. Η πράσινη μετάβαση για εμάς, θα βασιζόταν λοιπόν και στην Εθνική Στρατηγική για την Ενδυνάμωση των Νέων «Νεολαία ’17-’27», η οποία δομείται σε 7 κύριους στόχους με 32 υπο-στόχους και συναφείς δείκτες. Γιατί δεν γίνεται να μιλάμε για δίκαιη μετάβαση χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και κυρίως της νεολαίας. Δυστυχώς η μετάβαση που επιχειρείται από τη ΝΔ, δεν έχει αυτό το θεμελιώδες στοιχείο. Ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί, έχουν παρθεί οι αποφάσεις, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση με την κοινωνία απούσα.
Θέλω να πω στους νέους και στις νέες: Πρώτον, τo δικαίωμα συμμετοχής είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα, ώστε να συμμετέχουν οι νέοι στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν το μέλλον τους. (Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών/νέων). Δεύτερον, οι νέοι συμβάλλουν στη Διαγενεακή συνεννόηση και ευαισθητοποίηση των επόμενων γενεών. Είναι σύνηθες το φαινόμενο οι (συντηρητικοί/δεξιοί) υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, να έχουν μια δυσπιστία σε ότι αφορά στους νέους. Αυτό έχει καταγραφεί και ιστορικά. Δεν τους εμπιστεύονται. Επομένως είναι ιδιαίτερα κρίσιμο στις περιοχές μετάβασης να εμπιστευτούμε τη νεολαία και να της δώσουμε χώρο να συμμετέχει και να συνδιαμορφώσει. Η σημερινή εκδήλωση του ΟΕΝΕΦ, το αποδεικνύει και μάλιστα είναι η πρώτη σχετική εκδήλωση που αφορά τη νεολαία, 3,5 χρόνια μετά την εξαγγελία της βίαιης και εμπροσθοβαρούς απολιγνιτοποίησης, και όταν ο σχεδιασμός ολοκληρώθηκε με απόλυτα συγκεντρωτικό τρόπο.
Για εμάς η νεολαία δεν είναι μια ομοιογενής ομάδα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της μετάβασης. Καθεμιά ομάδα νέων είναι διαφορετική και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί στη διαδικασία της μετάβασης, ώστε να μην μείνει κανένας πίσω. Ίσοι όροι και ίσες ευκαιρίες για όλους και για όλες. Δικαιοσύνη παντού, που είναι και το σύνθημά μας.
Θεωρούμε ότι πρέπει να προσεγγίσουμε όλους τους νέους- νέες, που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, σε συνθήκες γεωγραφικής απομόνωσης, LGBTQ+, με αναπηρίες, άνεργοι, άτομα που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο/εκπαίδευση. Αυτή η πλήρης και συμπεριληπτική συμμετοχή αποτελεί προϋπόθεση για τη συνολική επιτυχία της Δίκαιης Μετάβασης. Θα πρέπει με δικαιοσύνη και ισοτιμία σε καθεμιά κατηγορία, να της δοθεί η ευκαιρία να συμμετέχει σε αυτή τη μετάβαση».
Η κ. Πέρκα δεσμεύτηκε ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ γίνει κυβέρνηση, το πρώτο μέλημα θα είναι η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και κυρίως της νεολαίας στην πράσινη μετάβαση, σε όλα τα στάδια της δημόσιας πολιτικής, της υλοποίησης, ανάδρασης μέσω της παρακολούθησης και αξιολόγησης της πορείας της μετάβασης, δεδομένου ότι ήδη η φάση του σχεδιασμού έχει ολοκληρωθεί.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι στους στόχους της πράσινης μετάβασης, υπάρχει συναίνεση. «Η παγκόσμια ηγεσία συμφωνεί ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για την κλιματική κρίση και για τον πλανήτη. Το πώς θα το κάνουμε όμως, είναι το μεγάλο πολιτικό επίδικο. Υπάρχουν δυο διαφορετικά μοντέλα, της δεξιάς συντηρητικής παράταξης και της αριστεράς – προοδευτικής παράταξης. Η δεξιά προτείνει το μοντέλο της πράσινης μετάβασης με 3-4 μεγάλους επενδυτές, με δημόσιο χρήμα (Ταμεία Ευρωπαϊκής Ένωσης), χωρίς πολύ καινοτομία και νέες μορφές εργασιακών σχέσεων βασισμένες στην ευελιξία. Υπάρχει και το άλλο μοντέλο που υποστηρίζουμε εμείς. Πράσινη μετάβαση με μια πιο ευρωπαϊκή προσέγγιση, βασισμένη στη συμμετοχή, στη συνδιαμόρφωση και στη διάχυση του οφέλους στην κοινωνία. Όχι στην ολιγαρχία αλλά στη δημοκρατία.
Άρα το κρίσιμο ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι η συμμετοχή σε όλες τις φάσεις, αλλά είναι και η Καινοτομία. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Προκειμένου να αλλάζει το παραγωγικό προφίλ μιας περιοχής, προϋποθέτει ακαδημαϊκή έρευνα, διδακτορικά, μελέτες, start up, Ζώνη καινοτομίας.
Μελέτες της generation climate Europe/ bankwatch network που σύγκρινε τον ρόλο της νεολαίας στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ) 12 κρατών της ΕΕ (2022) και του green tank που αφορά τον ρόλο της νεολαίας στη δίκαιη μετάβαση στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας, επιβεβαιώνουν ότι οι νέοι των λιγνιτικών περιοχών δεν συμμετείχαν καθόλου στον σχεδιασμό των ΕΣΔΙΜ. Δηλαδή δεν έχουν λόγο για το μέλλον τους και για τις αποφάσεις που θα επηρεάσουν καθοριστικά τη ζωή τους, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την επιτυχία της μετάβασης.
Στη συνέχεια της συζήτησης, η κ. Πέρκα άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με την βίαιη και εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση, χωρίς κανένα σχέδιο και προετοιμασία, για την έλλειψη της διάχυσης των πόρων στις λιγνιτικές περιοχές. Για την παραπλάνηση από την Κυβέρνηση αναφορικά με την αύξηση στις κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα, όπου τα ανώτατα ποσοστά καθορίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 10% παραπάνω δεν αρκεί ώστε να προσελκύσει επενδύσεις, λαμβάνοντας υπόψη την γεωγραφική απομόνωση και την έλλειψη διακρατικών συνδέσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.
Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της με την χωροταξία που είναι η επιστήμη της πολιτικής. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωράει την απολιγνιτοποίηση χωρίς το βασικό προαπαιτούμενο, τον χωροταξικό σχεδιασμό, τα ΕΠΣ. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση δεν τήρησε τις υποσχέσεις της αναφορικά με την επαναπόδοση των εδαφών στις τοπικές κοινωνίες, αφού η ΔΕΗ κράτησε το 50% των εκτάσεων και μάλιστα τα φιλέτα. Στο τέλος δεν άφησε ασχολίαστη την έλλειψη διαθέσιμου ηλεκτρικού και φυσικού χώρου για τη σύνδεση ΕΚΟΙΝ και μικρών και μεσαίων έργων ΑΠΕ.
Εν κατακλείδι η κ. Πέρκα ανέφερε: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, οι νέοι θα βγουν μπροστά, με θεσμικά κατοχυρωμένο ρόλο στη λήψη των αποφάσεων. Ένας προσδιοριστικός παράγοντας της επιτυχίας της πράσινης μετάβασης είναι να δοθεί χώρος και εργαλεία σχεδιασμού και υλοποίησης στους νέους και όχι ευχολόγια».