Το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Δυτική Μακεδονία με 380 έργα ύψους 4 δις ευρώ μέχρι το 2030 ανακοίνωσε σήμερα από την Κοζάνη και το κτίριο της Περιφέρειας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παρουσία πολυμελούς κλιμακίου υπουργών και υφυπουργών, του περιφερειάρχη, βουλευτών, αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων και εκπροσώπων φορέων ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τους βασικούς άξονες του φιλόδοξου αυτό σχεδίου, για την επόμενη ημέρα της απολιγνιτοποίησης.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε σήμερα το μεσημέρι στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη Δυτική Μακεδονία του 2030, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 380 έργα, προϋπολογισμού 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Το σχέδιο είναι κοστολογημένο, γνωρίζουμε ποιοι είναι οι φορείς υλοποίησης, είναι προϊόν εκτεταμένης διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, την αυτοδιοίκηση δεύτερου αλλά και πρώτου βαθμού, με σημαντική συνεισφορά και των βουλευτών μας με προτάσεις και ιδέες που κατέθεσαν σε αυτή την διαδικασία. Και κυρίως έχει ένα μεγάλο χαρακτηριστικό, είναι συνεκτικό σχέδιο. Δεν αποτελεί απλά έναν κατάλογο επιμέρους έργων αλλά εκφράζει μια συνολική φιλοσοφία, ένα νέο αναπτυξιακό όραμα το οποίο έχουμε για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην παρουσίαση του σχεδίου.
«Δεν σας κρύβω ότι έδωσα μεγάλο αγώνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις διαπραγματεύσεις οι οποίες έγιναν και με αφορμή τα σχέδια τα οποία διαμορφώσαμε και που κατέληξαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, για να μπορέσουμε να προτάξουμε τη Δυτική Μακεδονία ως ευρωπαϊκό παράδειγμα δίκαιης μετάβασης μακριά από το λιγνίτη και προς ένα πιο αισιόδοξο, πιο ελπιδοφόρο μέλλον», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης.
«Πιστεύουμε ότι έχουμε προδιαγράψει ένα μέλλον για την Περιφέρεια το οποίο πράγματι είναι πιο αισιόδοξο, θα οδηγήσει σε αυξημένα εισοδήματα, περισσότερες και καλύτερες δουλειές, καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης, καλύτερο περιβάλλον, μακριά από τις επιπτώσεις του λιγνίτη, σε ένα περιβάλλον πιο πράσινο, πιο ασφαλές.
Μια Περιφέρεια η οποία θα είναι χώρος καινοτόμου ανάπτυξης, με πράσινες επενδύσεις που θα συνδέονται με το μέλλον πια της παραγωγικής ενέργειας, είτε μιλάμε για υδρογόνο, για το οποίο έχουμε πολλούς εξασφαλισμένους πόρους, είτε μιλάμε για μπαταρίες, είτε μιλάμε για έξυπνα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Αυτό είναι το μέλλον της ενέργειας, μαζί φυσικά με τις συμβατικές μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και εδώ θέλουμε τη Δυτική Μακεδονία να είναι πραγματικά ένας πρωταγωνιστής. Και η αλήθεια είναι ότι έχουμε εξασφαλίσει τα περισσότερα δυνατά κίνητρα. Καμία Περιφέρεια της Ελλάδος δεν είναι τόσο ελκυστική για επενδύσεις όσο η Δυτική Μακεδονία», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
«Καθώς μπαίνουμε πια ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, με τις εκλογές να γίνονται κάποια στιγμή την άνοιξη, θέλω πάλι η αντιπαράθεση αυτή να είναι μια αντιπαράθεση με όρους μέλλοντος και όχι με όρους παρελθόντος. Οι πολίτες μπορεί να επιβραβεύουν ή να τιμωρούν κυβερνήσεις αλλά πρωτίστως ενδιαφέρονται για το τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής. Εμείς σας είπαμε τι θα κάνουμε για την Δυτική Μακεδονία από εδώ και στο εξής. Είμαστε αξιόπιστοι; Είμαστε αξιόπιστοι διότι τις βασικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις παρά τις μεγάλες δυσκολίες τις τηρήσαμε. Και για αυτό και μπορούμε σήμερα να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια και να τους λέμε: ναι, αυτά που σας λέμε θα γίνουν πράξη. Δεν είναι σχέδια», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
*Η Δυτική Μακεδονία του 2030 με επενδύσεις και έργα 4 δισ. ευρώ*
Στον πυρήνα του σχεδίου βρίσκεται η δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της περιοχής από τη λιγνιτοπαραγωγή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Οι άλλοι τρεις άξονες αφορούν στην κατασκευή σύγχρονων δικτύων και υποδομών, την αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής και των ενεργειακών συστημάτων, και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Ο σχεδιασμός για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε σειρά κατευθύνσεων, όπως η ενίσχυση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της τοπικής επιχειρηματικότητας, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και η επανακατάρτισή του, η επένδυση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αλλαγή χρήσεων γης ώστε να αξιοποιηθούν μεγάλες εκτάσεις λιγνιτωρυχείων που σταδιακά αποδεσμεύονται και η έμφαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και στην ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων.
Μεγάλη έμφαση δίνεται επίσης στην έρευνα και την καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα έχει στοχευμένα επιμέρους έργα, όπως η δημιουργία «πράσινου» data center, τεχνολογικού πάρκου και κόμβου καινοτομίας για πράσινο υδρογόνο, τομέας στον οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι πρωτοπόρα και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Hydrogen Europe.
Τα κονδύλια για αυτόν τον άξονα υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Το χαρτοφυλάκιο των δικτύων και των υποδομών, που περιλαμβάνει 107 έργα κόστους 943 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει την κατασκευή σημαντικών οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, οι οποίοι θα βελτιώσουν αφενός τη διασύνδεση της Περιφέρειας με την υπόλοιπη Ελλάδα και αφετέρου τις ενδοπεριφερειακές μετακινήσεις, αποτελώντας μοχλούς ανάπτυξης για σειρά κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, όπως οι μεταφορές, το εμπόριο και η πρωτογενής παραγωγή.
Στο σχέδιο έχουν ενταχθεί, μεταξύ άλλων, το τμήμα Τρίκαλα – Εγνατία του αυτοκινητόδρομου Ε65 και ο ανισόπεδος κόμβος της Δεσκάτης, η νέα Επαρχιακή Οδός Καστοριάς – Πτολεμαΐδας, που περιλαμβάνει τη Σήραγγα Κλεισούρας, η κάθετη σύνδεση της Φλώρινας με την Εγνατία Οδό και νέα σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Καλαμπάκας και Κοζάνης.
Για την αγροτική παραγωγή και την πράσινη μετάβαση το Αναπτυξιακό Σχέδιο μετρά 74 έργα προϋπολογισμού 740,5 εκατ. ευρώ, με στόχο τη διεύρυνση των αρδευόμενων εκτάσεων, την τόνωση του πρωτογενούς τομέα και την εγκατάσταση νεότερων ενεργειακών υποδομών.
Στον κατάλογο των έργων περιλαμβάνονται ο αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία, η αντικατάσταση με φυσικό αέριο υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης που χρησιμοποιούν πετρέλαιο και άλλα καύσιμα στη Φλώρινα, η τηλεθέρμανση της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και του Αμύνταιου, η ολοκλήρωση του φράγματος του Νεστορίου για την άρδευση 75.000 στρεμμάτων, η περάτωση των αρδευτικών δικτύων της Τριανταφυλλιάς για την αξιοποίηση έκτασης 18.000 στρεμμάτων και η ύδρευση της Φλώρινας από το ομώνυμο φράγμα.
Σε ό,τι αφορά στην ποιότητα της ζωής των πολιτών, το αναπτυξιακό πλάνο ενσωματώνει σειρά παρεμβάσεων για την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της φοιτητικής ζωής, έργα για τη βελτίωση των δομών δημόσιας υγείας και την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής.
Στα 144 έργα, προϋπολογισμού σχεδόν 636 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνονται, η ανάπτυξη της νέας πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη, η ανέγερση φοιτητικών εστιών, η ανάπτυξη κτιριακών εγκαταστάσεων Σχολής Καλών Τεχνών στη Φλώρινα, η αναβάθμιση και επέκταση των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων Κοζάνης (όπου κατασκευάζεται νέα πτέρυγα), Καστοριάς, Πτολεμαΐδας, Γρεβενών και Φλώρινας, και η αποκατάσταση και αντισεισμική προστασία του ΙΝ Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σαμαρίνας
Στην παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου για τη Δυτική Μακεδονία του 2030 μίλησαν επίσης, κατά σειρά, ο Υφυπουργός αρμόδιος για τις Υποδομές Γιώργος Καραγιάννης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Έρευνα και Καινοτομία Χρίστος Δήμας, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ Γιάννης Τσακίρης, ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Την παρουσίαση συντόνισε ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και προλόγησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.
*Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού*
Κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, κυρίες και κύριοι. Πολύ μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας επικεφαλής ενός μεγάλου κυβερνητικού κλιμακίου για να παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την Δυτική Μακεδονία του 2030.
Όπως είπε και ο Άκης (Σκέρτσος) στην εισαγωγή του, είναι η έκτη τέτοια παρουσίαση που κάνουμε σε πρωτεύουσα Περιφέρειας, ενός σχεδίου το οποίο έχει ορισμένα πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Είναι κοστολογημένο, γνωρίζουμε ποιοι είναι οι φορείς υλοποίησης, είναι προϊόν εκτεταμένης διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, την αυτοδιοίκηση δεύτερου αλλά και πρώτου βαθμού, με σημαντική συνεισφορά και των βουλευτών μας με προτάσεις και ιδέες που κατέθεσαν σε αυτή την διαδικασία.
Και κυρίως έχει ένα μεγάλο χαρακτηριστικό, είναι συνεκτικό σχέδιο. Δεν αποτελεί απλά έναν κατάλογο επιμέρους έργων αλλά εκφράζει μια συνολική φιλοσοφία, ένα νέο αναπτυξιακό όραμα το οποίο έχουμε για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Επειδή έχω βρεθεί πολλές φορές στη Δυτική Μακεδονία, γνωρίζετε καλά το προσωπικό μου ενδιαφέρον. Και αισθάνομαι μεγάλο το βάρος της ευθύνης ειδικά απέναντι στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας καθώς, εδώ, αντιμετωπίζουμε μια σειρά από ειδικές προκλήσεις που έχουν να κάνουν με τη φυσιολογική πορεία των πραγμάτων που δεν είναι άλλη από τη σημαντική μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μας μείγμα.
Θέλω να σας θυμίσω ότι αυτή η μείωση δεν έγινε μόνο τα τελευταία χρόνια. Είναι προϊόν μιας υπερδεκαετούς πορείας, μιας νομοτελειακής πορείας για την οποία πολλές φορές είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και σε άλλες στιγμές. Πλην όμως όταν ήρθαμε στα πράγματα είχα, πια, την δυνατότητα αυτή τη δίκαιη μετάβαση μακριά από το λιγνίτη και προς ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης να την κάνω πράξη.
Και δεν σας κρύβω ότι έδωσα μεγάλο αγώνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις διαπραγματεύσεις οι οποίες έγιναν και με αφορμή τα σχέδια τα οποία διαμορφώσαμε και που κατέληξαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, για να μπορέσουμε να προτάξουμε τη Δυτική Μακεδονία ως ευρωπαϊκό παράδειγμα δίκαιης μετάβασης μακριά από το λιγνίτη και προς ένα πιο αισιόδοξο, πιο ελπιδοφόρο μέλλον.
Και αυτό είναι κάτι το οποίο αποτυπώθηκε όχι μόνο στους σημαντικούς πόρους που έχουμε εξασφαλίσει, αλλά και στη συνολική προτεραιότητα -θα έλεγα- που είχε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την κυβέρνηση.
Δεν νομίζω ότι άλλη Περιφέρεια είχε δεχθεί τόσες πολλές επισκέψεις από κυβερνητικά κλιμάκια. Για αρχή να αναφέρω πόσες φορές μόνο εγώ, ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, ο Νίκος Παπαθανάσης, αλλά και πολλοί άλλοι υπουργοί, ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε την ιδιαίτερη ευθύνη που έχουμε, αγαπητέ Γιώργο (Κασαπίδη), απέναντι στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Και είμαστε στην ευχάριστη θέση, πια, να πιστεύουμε ότι έχουμε προδιαγράψει ένα μέλλον για την Περιφέρεια το οποίο πράγματι είναι πιο αισιόδοξο, θα οδηγήσει σε αυξημένα εισοδήματα, περισσότερες και καλύτερες δουλειές, καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης, καλύτερο περιβάλλον, μακριά από τις επιπτώσεις του λιγνίτη, σε ένα περιβάλλον πιο πράσινο, πιο ασφαλές.
Πράγματι, μου έκαναν εντύπωση τα στοιχεία αυτά όταν προετοιμαζόμουν για τον φάκελο, το πόσο ασφαλής είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τουλάχιστον στα επίσημα στατιστικά και αυτό είναι ένα κεκτημένο το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε.
Άρα, μια Περιφέρεια η οποία θα είναι χώρος καινοτόμου ανάπτυξης, με πράσινες επενδύσεις που θα συνδέονται με το μέλλον πια της παραγωγικής ενέργειας, είτε μιλάμε για υδρογόνο, για το οποίο έχει μιλήσει ο Γιώργος και έχουμε πολλούς εξασφαλισμένους πόρους, είτε μιλάμε για μπαταρίες, είτε μιλάμε για έξυπνα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
Αυτό είναι το μέλλον της ενέργειας, μαζί φυσικά με τις συμβατικές μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και εδώ θέλουμε τη Δυτική Μακεδονία να είναι πραγματικά ένας πρωταγωνιστής.
Και η αλήθεια είναι ότι έχουμε εξασφαλίσει τα περισσότερα δυνατά κίνητρα. Καμία Περιφέρεια της Ελλάδος δεν είναι τόσο ελκυστική για επενδύσεις όσο η Δυτική Μακεδονία. Σε τέτοιο βαθμό που σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε προβλήματα με άλλες Περιφέρειες οι οποίες ισχυρίζονται ότι: «παρακάνατε ελκυστική τη Δυτική Μακεδονία και τι θα κάνουμε εμείς τώρα που δεν έχουμε τον ίδιο βαθμό ελκυστικότητας».
Όμως, όπως είπα, η ίδια η πραγματικότητα της απολιγνιτοποίησης μας υποχρεώνει να δώσουμε ακριβώς αυτά τα κίνητρα και υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον σε επίπεδο ιδιωτικών επενδύσεων, νομίζω το βλέπετε ήδη.
Είμαστε στην αρχή, ακόμα, για σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις οι οποίες θα δρομολογηθούν στην Δυτική Μακεδονία, σε συνδυασμό φυσικά με επενδύσεις οι οποίες έχουν σημαντική κρατική συμμετοχή, όπως τα έργα ΣΔΙΤ για τα οποία σας μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός.
Αλλά φυσικά όλες αυτές οι επενδύσεις δεν μπορούν να έρθουν αν δεν λύσουμε κάποια δομικά προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την απομόνωση της Δυτικής Μακεδονίας ως προς τις βασικές υποδομές σχετικά με τις μεταφορές.
Θέλω να ξέρετε ότι για τον Ε65 και για την χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης έδωσα προσωπικό αγώνα. Ήταν ένα έργο -θα έλεγα- από αυτά τα οποία πραγματικά το πήρα επάνω μου σε δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Ε65, όμως, είναι πραγματικότητα. Γίνεται το έργο αυτό και έχει τεράστια σημασία για τη σύνδεση της Δυτικής Μακεδονίας με την Κεντρική Ελλάδα, με τη Θεσσαλία και φυσικά και με την Αττική. Και μικρές τροποποιήσεις, όπως ανέφερε και ο Γιάννης, νομίζω ότι μπορούν να εξεταστούν. Όμως κρατήστε τη μεγάλη εικόνα, αυτό το έργο ήταν ένα έργο ήταν κλινικά νεκρό ως προς το βόρειο τμήμα και καταφέραμε ουσιαστικά να το δρομολογήσουμε και να το υλοποιήσουμε, όπως υλοποιούμε τη σύνδεση της Φλώρινας -ήταν μεγάλη εκκρεμότητα που έρχεται από το παρελθόν.
Ξέρουμε πια πως θα γίνει, αλλά και τη σύνδεση με την Θεσσαλία, το νότιο κομμάτι αυτού του άξονα, που και αυτό έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία. Και βέβαια τη Σήραγγα της Κλεισούρας, την οποία είχα την ευκαιρία σήμερα να επισκεφτώ το εργοτάξιο, και μου θύμισαν μάλιστα ότι οι τότε μελέτες, οι πρώτες προ μελέτες -μιας και είχε όλη την καλοσύνη ο Τάκης (Θεοδωρικάκος) να αναφερθεί στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη- είναι και οι πρώτες προ μελέτες για τη Σήραγγα της Κλεισούρας, είχαν γίνει πριν από 30 χρόνια το 1992. Αλλά σήμερα πάλι από κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποιείται αυτό το έργο και έχουμε ένα εργοτάξιο που έχει ήδη αρχίσει και σκάβει.
Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία σε όσα σας είπε ο Γιώργος Γεωργαντάς, για τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα. Είστε μία Περιφέρεια, που παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα. Από το αναπτυξιακό μας όραμα, ειδικά εδώ στη Μακεδονία δεν μπορεί να λείπει ο πρωτογενής τομέας και πιστεύω ότι έχει δίκιο ο Γιώργος να λέει, ότι αναλογικά ανά κάτοικο πουθενά δεν γίνονται περισσότερα αρδευτικά έργα απ’ ό,τι εδώ.
Το ζήτημα του Νεστορίου μας ταλαιπώρησε, αλλά θα έχουμε πια ανάδοχο. Μετά από πολλές εκκρεμότητες, βρήκαμε τη νομική λύση, θα πάμε στον τρίτο λογικά μειοδότη και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Και εδώ είναι πολλά άλλα τα αρδευτικά έργα, μεγαλύτερα και μικρότερα, για τα οποία σας μίλησε ο Υπουργός και τα οποία παρουσιάζονται σε αυτό εδώ το τεύχος.
Σημαντική ήταν μία εντολή που είχα δώσει εγώ στον Υπουργό, όλες οι αιτήσεις νέων αγροτών στη Δυτική Μακεδονία να γίνουν αποδεκτές. Μου το ζήτησε ο Περιφερειάρχης, έγινε. Μιλάμε για παραπάνω από 1.000 αιτήσεις.
Και βέβαια, στεκόμαστε πάντα με προσοχή στα ζητήματα των αποζημιώσεων. Αυτό είναι ένα ευρύτερο ζήτημα το οποία θα μας απασχολήσει ως προϊόν της κλιματικής αλλαγής. Άμεσες εκκρεμότητες, αποζημιώσεις 250 και 300 ευρώ σε δενδρώδεις καλλιέργειες δεν είχαμε ξαναδώσει, μου ετέθησαν και ορισμένα ζητήματα τα οποία αφορούν ειδικές κατηγορίες μήλων και τα οποία τα έμαθα και εγώ στην πορεία. Θα κοιτάξουμε να δούμε, κάτι θα κάνουμε και για τα μήλα Fuji. Εξάλλου μόλις γύρισα από την Ιαπωνία οπότε δεν θα μπορούσα να κάνω και διαφορετικά.
Πάντα όμως στα πλαίσια -θέλω να το τονίσω- των δυνατοτήτων και της δικαιοσύνης. Οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι και ο Υπουργός έχει μια υποχρέωση να βλέπει συνολικά την εικόνα ολόκληρης της επικράτειας.
Για τα περιβαλλοντικά έργα και τα ενεργειακά έργα μίλησε αναλυτικά ο Υπουργός. Θέλω να κρατήσετε τα εξής τα οποία νομίζω είναι πολύ σημαντικά:
Διαφυλάττουμε το κεκτημένο της τηλεθέρμανσης. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για την περιοχή. Απλά το νερό θα θερμαίνεται πια με άλλους τρόπους σε σχέση με αυτούς που αξιοποιούσαμε όταν λειτουργούσαν πλήρως οι λέβητες του λιγνίτη.
Δεν μιλάμε για το φυσικό αέριο. Είναι σημαντικό ότι έρχεται το φυσικό αέριο στην περιοχή. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι το φυσικό αέριο είναι καύσιμο μετάβασης. Και θα είναι καύσιμο μετάβασης για αρκετά χρόνια ακόμα, είναι πιο φτηνό από τον λιγνίτη και σήμερα που μιλάμε δεν υπάρχει καμία συζήτηση γύρω απ’ αυτό. Ήταν πιο ακριβό, μόνο για λίγους μήνες όταν είδαμε τη μεγάλη έξαρση των τιμών. Αλλά η έλευση του φυσικού αερίου συνολικά στην περιοχή θα δώσει εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας ενέργειας και σε νοικοκυριά αλλά και σε επιχειρήσεις.
Αλλά προσοχή, ό,τι υποδομή φυσικού αερίου δρομολογείται και χρηματοδοτείται σήμερα, πρέπει να είναι έτοιμη να υποδεχθεί αύριο το υδρογόνο που είναι το καύσιμο του μέλλοντος, στο οποίο η Δυτική Μακεδονία θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Σημαντικά αυτά τα οποία ακούσαμε για τις επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες και για την επιδότηση συστημάτων τα οποία έχουν ταυτόχρονα και μπαταρία για να μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια.
Όπως και τα προγράμματα του «Εξοικονομώ» στα οποία πρωταγωνίστησε η Δυτική Μακεδονία. Και βέβαια οι δρομολογημένες επενδύσεις σε ΑΠΕ, είναι πολλά τα έργα τα οποία έχουν πάρει όρους σύνδεσης. Δεν είναι μόνο το μεγάλο αυτό, πολύ ωραίο φωτοβολταϊκό το οποίο είδαμε. Πολλά έργα έχουν πάρει όρους σύνδεσης και θα υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Άρα η Δυτική Μακεδονία θα είναι πρωταγωνίστρια και στην επόμενη φάση της ενεργειακής μετάβασης.
Όμως για να μπορέσουμε πραγματικά να μιλήσουμε για καινοτομία, για ανταγωνιστικότητα, δεν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς εκπαίδευση και χωρίς έργα. Πρέπει να σας πω ότι σήμερα πραγματικά δεν χάρηκα απλά, συγκινήθηκα όταν επισκέφτηκα τα καινούργια κτίρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Και χαίρομαι γιατί ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, με πόρους της Περιφέρειας, κατάφερε πραγματικά να κάνει ένα άλμα προς το μέλλον.
Οι υποδομές που είδα θα τις ζήλευαν πανεπιστήμια πολλά όχι μόνο στην Ελλάδα, στην Ευρώπη. Και θέλω να επαναλάβω ότι τα περιφερειακά μας πανεπιστήμια και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να είναι πρωταγωνιστής σε αυτή την προσπάθεια.
Δεν θα πρέπει να είναι επιλογές ανάγκης, «που να πάω, μπήκα και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας». Όχι, πρέπει να είναι πρώτες επιλογές, γιατί παρέχουν εξαιρετικής ποιότητας σπουδές σε ένα θαυμάσιο περιβάλλον με πολύ καλούς καθηγητές και με ένα πανεπιστήμιο το οποίο είναι δυναμικό και ανερχόμενο.
8 προς 1 είναι η αναλογία, προσέξτε, των (μελών) ΔΕΠ που προσλαμβάνουμε σε σχέση με αυτά τα οποία συνταξιοδοτούνται.
Και είναι μία μεγάλη προίκα το πανεπιστήμιό σας, για όλους τους τομείς αιχμής. Και για τα ζητήματα της παραγωγής φοιτητών και για τα μεταπτυχιακά και για ξενόγλωσσα προγράμματα και για την επιμόρφωση και την κατάρτιση.
Διότι όταν συζητώ με μεγάλους επενδυτές και προσπαθούμε να τους πείσουμε να έρθουν στην Δυτική Μακεδονία, δεν τους ενδιαφέρει μόνο η γη, οι εκτάσεις της ΔΕΗ, τα δίκτυα, οι δρόμοι, τα τρένα. Με ρωτάνε πάντα: το ανθρώπινο δυναμικό τι γίνεται; Και όταν ακούν ότι υπάρχει πανεπιστήμιο με το οποίο μπορούν να συνεργαστούν, να αναπτύξουν καινούρια προγράμματα, αμέσως βλέπουν την Περιφέρεια μέσα από ένα διαφορετικό μάτι.
Τεράστιας σημασίας παρακαταθήκη για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας το πανεπιστήμιό σας και η στήριξή του, την οποία να τη θεωρείτε δεδομένη. Διότι έχετε και εξαιρετικές πρυτανικές αρχές που πραγματικά έχουν αγκαλιάσει τις ευκαιρίες που δίνει το καινούριο θεσμικό πλαίσιο για να απογειώσουν στην κυριολεξία -εδώ δεν είναι σχήμα λόγου- το πανεπιστήμιό σας.
Και βέβαια δεν είναι μόνο το πανεπιστήμιο, είναι όλη η δουλειά η οποία γίνεται σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης. Δίνω μεγάλη έμφαση στα ζητήματα της επαγγελματικής κατάρτισης, στη μεταλυκειακή εκπαίδευση, στα πειραματικά μας ΙΕΚ με καινούργιες ειδικότητες.
Για πρώτη φορά βλέπουμε ουσιαστικά αυξημένη ζήτηση για τα ΙΕΚ μας. Και παιδιά τα οποία είναι διατεθειμένα να μετακινηθούν σε άλλη Περιφέρεια για να πάνε στο ΙΕΚ της επιλογής τους, στο δημόσιο ΙΕΚ της επιλογής τους, γιατί οι ειδικότητες αυτές είναι ειδικότητες που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας και αυτό έχει τεράστια σημασία.
Δεν θα αποφοιτήσουν όλοι από πανεπιστήμια. Γιατί θα χρειαστούμε τεχνικό προσωπικό το οποίο θα πρέπει να το εκπαιδεύσουμε μέσα από μία καλά οργανωμένη και πιστοποιημένη μεταλυκειακή εκπαίδευση. Έχει πολύ μεγάλη σημασία και για τη δική σας περιοχή αυτό το οποίο γίνεται συνολικά.
Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στα προγράμματα απασχόλησης και να πω συγχαρητήρια στο διάδοχο σχήμα του ΟΑΕΔ, τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και στον Διοικητή του. Έχουν βγει πολλά εξειδικευμένα προγράμματα, ανταποκρινόμενοι σε αιτήματα της Περιφέρειας για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με σχεδόν 10.000 ωφελούμενους.
Θέλουμε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα για τη γούνα, διότι ξέρουμε πολύ καλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Και βέβαια να σας πω ότι οι αναστολές που αφορούν τους εργαζόμενους της γούνας για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο έχουν ήδη πιστωθεί, αύριο θα τις δουν οι δικαιούχοι στους λογαριασμούς τους. Και θα παραταθούν σίγουρα μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Αλλά πάλι, εδώ παίζουμε άμυνα, πρέπει να παίξουμε και επίθεση. Και πρέπει να δούμε το μέλλον της περιοχής διότι δεν θέλουμε γενικά καμία περιοχή να είναι υπερβολικά εξαρτημένη από ένα κλάδο, είτε μιλάμε για το λιγνίτη είτε μιλάμε για τη γούνα. Και βέβαια δεν μιλήσαμε σήμερα χάριν χρόνου, αλλά είναι κάτι το οποίο πιστεύω πάρα πολύ, για τις προοπτικές του τουριστικού τομέα ευρύτερα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, για τη σύνδεση με τον πρωτογενή τομέα, για το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα που έχει η Δυτική Μακεδονία.
Είναι ένας καινούριος προορισμός σε μεγάλο βαθμό, αλλά όλη η Δυτική Μακεδονία, στην κυριολεξία όλη, δεν μπορώ να εξαιρέσω καμία περιοχή, είναι μία περιοχή η οποία προσφέρει απίστευτα πολλές δυνατότητες για τουρισμό δώδεκα μήνες το χρόνο.
Για αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, είτε μιλάμε για τα Γρεβενά και τη Βάλια Κάλντα, είτε μιλάμε για την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και της Λίμνης Πολυφύτου, είτε μιλάμε για τη Φλώρινα, η οποία και αυτή έχει τη δική της δυναμική. Η Καστοριά ήταν πάντα ένας προορισμός, είτε μιλάμε για χειμερινό τουρισμό, καλοκαιρινό τουρισμό, πολλές δυνατότητες.
Όμως έμφαση πάντα στην ποιότητα, στη βιωσιμότητα, στη σύνδεση με τον πρωτογενή τομέα, στις εμπειρίες συνολικά και ξέρουμε πολύ καλά ότι και το Υπουργείο Τουρισμού και μέσα από τα προγράμματα Τουρισμός για όλους, στήριξε ειδικά περιοχές και σε εποχή που δεν έχουμε πολύ μεγάλη ζήτηση.
Που μας αφήνουν λοιπόν όλα αυτά; Σε ένα σχέδιο, το οποίο -όπως σας είπα- έχει αρχή, μέση και τέλος. Έχει χρηματοδότηση, αλλά κυρίως έχει όραμα για το μέλλον. Και καταλήγοντας θα ήθελα να πω ότι αυτό αποτυπώνει και συνολικά τη φιλοσοφία της κυβέρνησής μας. Μας αρέσει να μιλάμε με έργα και να μην περιοριζόμαστε στα λόγια.
Τέσσερα χρόνια, τώρα, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ξεπερνάμε κρίσεις και να πηγαίνουμε την Ελλάδα μπροστά. Και να πηγαίνει και κάθε Περιφέρεια μπροστά. Δεν το ξέρουν πολλοί ότι ο μέσος όρος ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία είναι περίπου στον εθνικό μέσο όρο. Έχουμε άλλα προβλήματα, έχουμε θέματα υπογεννητικότητας, έχουμε άλλα ζητήματα τα οποία μακροπρόθεσμα πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Αλλά κάτι καλό, παρά τις δυσκολίες, γίνεται εδώ στη Δυτική Μακεδονία. Κάτι καλό γίνεται στη χώρα συνολικά. Όλα αυτά για τα οποία μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι δεν έτυχαν, πέτυχαν. Ήταν αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου σχεδίου.
Και καθώς μπαίνουμε πια ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, με τις εκλογές να γίνονται κάποια στιγμή την άνοιξη, θέλω πάλι η αντιπαράθεση αυτή να είναι μια αντιπαράθεση με όρους μέλλοντος και όχι με όρους παρελθόντος.
Οι πολίτες μπορεί να επιβραβεύουν ή να τιμωρούν κυβερνήσεις αλλά πρωτίστως ενδιαφέρονται για το τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής. Εμείς σας είπαμε τι θα κάνουμε για την Δυτική Μακεδονία από εδώ και στο εξής. Είμαστε αξιόπιστοι; Είμαστε αξιόπιστοι διότι τις βασικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις παρά τις μεγάλες δυσκολίες τις τηρήσαμε, κυρίες και κύριοι,
Και για αυτό και μπορούμε σήμερα να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια και να τους λέμε: ναι, αυτά που σας λέμε θα γίνουν πράξη. Δεν είναι σχέδια.
Και θέλω, τελειώνοντας -θα έχουμε την ευκαιρία και σήμερα το βράδυ να μιλήσουμε πιο αναλυτικά και γενικά για τις πολιτικές εξελίξεις στην ομιλία που θα κάνω- αλλά θέλω να ευχαριστήσω και πάλι όλους όσοι βοήθησαν στο να συσταθεί αυτό το σχέδιο, πρώτα τη Γραμματεία (Συντονισμού) της Κυβέρνησης, τον Άκη Σκέρτσο.
Ξέρετε, έτσι αντιλαμβανόμαστε την οριζόντια διακυβέρνηση. Και αυτό σημαίνει τελικά επιτελικό κράτος. Επιτελικό κράτος σημαίνει να μην κάνει ο καθένας το δικό του αλλά να μπορούμε μέσα από ένα συντονισμένο τρόπο να συμπληρωνόμαστε και να επιτυγχάνουμε το σωστό αποτέλεσμα ειδικά για δράσεις που απαιτούν τη συνεργασία πολλών υπουργείων.
Και αν είμαι υπερήφανος για κάτι είναι ότι πραγματικά αυτή τη μοναδικότητα, αυτή την αίσθηση ότι τελικά όλοι μαζί πετυχαίνουμε ή όλοι μαζί αποτυγχάνουμε, την έχουμε καλλιεργήσει ως κυβέρνηση.
Όπως είμαι και πολύ υπερήφανος για τις σχέσεις μας με την τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρώτου βαθμού, δεύτερου βαθμού. Ακούμε, τα έχουμε πει και με τους δημάρχους και με τον Περιφερειάρχη και προσπαθούμε να λύνουμε προβλήματα.
Δεν μιλήσαμε σήμερα -δεν ήταν εδώ ο Υπουργός Εσωτερικών, πάρα πολλά χρήματα έχουν δοθεί μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την τοπική Αυτοδιοίκηση, οι δήμαρχοι το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά.
Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Έστω και αν επιλέξαμε το γαλάζιο για να παρουσιάσουμε αυτό το πρόγραμμα.
Όσα δεν έκανε ο Κασαπίδης 4 χρόνια ΘΑΑΑΑΑ τα κάνει τώρα. Τι ανακοίνωσε. Τον ουρανο με τα αστρα.
Για να τρέχει πάνω κάτω ο Μητσοτάκης φλώρινα Καστοριά Κοζανη τα μαντάτα δεν είναι καλά για τον Κασαπίδη. Απλή λογική.