«Για την ώρα ακούσαμε μόνο υποσχέσεις, ελπίζουμε να μην μείνουμε εκεί. Από τις υποσχέσεις μέχρι τις πράξεις υπάρχει τεράστια διαφορά. Δεν ξέρω πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να δούμε με τα μάτια μας να λύνονται τα προβλήματα» σχολιάζει στο ThessToday.gr, ο δήμαρχος Σερβίων κ. Χρήστος Ελευθερίου, με αφορμή την χθεσινή σύσκεψη, κατά την οποία τέθηκαν ζητήματα για τις εναλλακτικές διαδρομές και τη χρηματοδότηση της μελέτης για την αποκατάσταση της γέφυρας των Σερβίων.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Μεταφορών κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου και τη συμμετοχή του υφυπουργού υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη, του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργου Κασαπίδη και παρουσία βουλευτών του νομού Κοζάνης και των Δημάρχων Σερβίων και Βελβεντού.
«Όλα έχουν να κάνουν με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο περιφερειάρχης. Εάν δεν τηρηθεί θα έχουμε χαοτικά φαινόμενα, και τα προβλήματα θα γίνονται πιο σοβαρά κάθε μέρα, για όλους», τονίζει ο κ. Ελευθερίου, με τον ίδιο να προσθέτει πως «υποθετικά ασχολούνται αυτή τη στιγμή όλοι οι αρμόδιοι για να δοθούν λύσεις στα ζητήματα που έχουν προκύψει. Μέχρι και ο στρατός. Μακάρι να καταφέρουν να τα κάνουν όλα τόσο γρήγορα, ενώ δεν ασχολήθηκαν για χρόνια».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βελβεντού, κ. Μανώλης Στεργίου, μιλώντας στο ThessToday.gr, επεσήμανε πως κατά την διάρκεια της σύσκεψης, οι βουλευτές του νομού Κοζάνης ανέφεραν ότι θα υποστηρίξουν τα αιτήματα που τέθηκαν από τους δημάρχους, και το υπουργείο Μεταφορών θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη για την συντήρηση της γέφυρας των Σερβίων, αλλά και τις εργασίες και διορθώσεις που γίνονται στο επαρχιακό δίκτυο. «Σαν πρώτη εικόνα, μας έδωσαν την εντύπωση ότι θα μας βοηθήσουν, αλλά θεωρώ πως αυτή η διάθεση δεν θα είναι ίδια με το πέρασμα των ημερών. Ωστόσο, εάν όντως ασχοληθούν, θα έχουμε αποτελέσματα».
Δήμαρχος Σερβίων: Ο δήμος μας είναι διχοτομημένος
Έχουν περάσει συνολικά πέντε ημέρες από την απαγόρευση διέλευσης όλων των οχημάτων έως ότου ολοκληρωθούν οι πρώτες εργασίες αποκατάστασης της γέφυρας, οι οποίες θα διαρκέσουν σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας δύο μήνες, και ήδη τα προβλήματα στους δύο δήμους Σερβίων και Βελβεντού, διογκώνονται καθημερινά. «Ο δήμος μας είναι διασπασμένος και διχοτομημένος, έχει κοπεί στα δύο και είναι σαν να μας λείπει ένα ολόκληρο χέρι» λέει ο κ. Ελευθερίου.
Εργαζόμενοι του δήμου, μαθητές, καθηγητές και γιατροί από τα χωριά είναι αναγκασμένοι πλέον να διανύσουν μία μεγάλη απόσταση προκειμένου να βρεθούν στα Σέρβια, αφού λόγω του κλεισίματος της γέφυρας, έχουν απομακρυνθεί εντελώς από την περιοχή. «Γίνεται μία τεράστια αλλαγή στη ζωή χιλιάδων κατοίκων. Εκεί που χρειαζόμασταν 20 λεπτά για να φτάσουμε στην Κοζάνη, τώρα θέλουμε τουλάχιστον μία ώρα, κάνοντας έναν ολόκληρο κύκλο, για να βρεθούμε στην ίδια θέση».
Ακατάλληλο το επαρχιακό δίκτυο
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου, οι αγροτικοί-επαρχιακοί δρόμοι είναι ακατάλληλοι και δεν μπορούν να αντέξουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση που έχει αρχίσει να δημιουργείται. «Υπάρχει επίσης μεγάλος κίνδυνος, όπως μεγάλες έγιναν και οι αποστάσεις. Λόγω των ακατάλληλων δικτύων, ακολουθεί η εξόντωση των επαγγελματιών αφού έχουν σταματήσει οι μεταφορές και οι παραγωγικές διαδικασίες».
Όσον αφορά τον δρόμο Κοζάνης-Λάρισας μέσω Τριγωνικού, σε κάποια σημεία υπάρχουν καθιζήσεις και ζημιές στο οδόστρωμα, ζήτημα για το οποίο αναμένεται η δημοπράτηση του έργου αφού έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, ενώ στο επόμενο διάστημα η διοχέτευση των φορτηγών θα γίνεται από το Ρύμνιο, για να μην δημιουργούνται προβλήματα στις κατοικημένες περιοχές από την αυξημένη κίνηση.
Επίσης, η τουριστική περιοχή της Νεράιδας, πλέον μοιάζει ερειπωμένη αφού τα καταστήματα της περιοχής δεν τα επισκέπτεται κανείς. «Χρειάζεται 1 ώρα για να πάμε, ενώ ήταν 5 λεπτά. Το ίδιο ισχύει και για την Κοζάνη, ουσιαστικά αποκόπτουν την πρωτεύουσα του νομού από την μητρόπολη του δήμου, και φυσικά αυτό δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο».
«Δεν προλαβαίνουμε να αντιμετωπίσουμε το ένα πρόβλημα και προκύπτει κάτι άλλο, χωρίς όμως να σταματούν να λειτουργούν και όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες του δήμου. Έχουμε πάρα πολύ λίγο χρόνο για να λυθούν τόσα πολλά προβλήματα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο εμπορικός κλάδος έχουν αντίστοιχα μεγάλα ζητήματα να αντιμετωπίσουν και ζήτησαν οικονομική στήριξη. Ελπίζω να πιέσουμε όλοι, από όλες τις πλευρές, για να δούμε όντως αποτελέσματα.» καταλήγει ο κ. Ελευθερίου.
Δήμαρχος Βελβεντού: Οι δρόμοι είναι χάλια, κακοί και στενοί
Για ένα ντόμινο σοβαρών ζητημάτων και για μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση έκανε λόγο και ο κ. Στεργίου, καθώς όπως λέει ο ίδιος «οι δρόμοι είναι χάλια, κακοί και στενοί» και υπάρχει κίνδυνος στη γέφυρα του Ρυμνίου, στην οποία έχει ήδη να παρατηρείται συνωστισμός με πολλά αυτοκίνητα και φορτηγά. «Το πιο σημαντικό ζήτημα αυτή την στιγμή, πέρα από την συντήρηση της γέφυρας, είναι η ασφάλεια που πρέπει να υπάρχει στο δίκτυο των εναλλακτικών διαδρομών. Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως δεν κινδυνεύει κανείς».
Ερωτηθείς για την σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο κ. Στεργίου απαντά πως η καλή διάθεση βοήθειας από τα αρμόδια υπουργεία, «θα περάσει με το πέρασμα των ημερών. Βέβαια, αν ασχοληθούν όντως, θα έχουμε αποτελέσματα».
Γολγοθάς η προσβασιμότητα στις ιατρικές υπηρεσίες
Πέρα από το οδικό δίκτυο που χρήζει άμεσης συντήρησης προκειμένου να κρίνεται ασφαλές και εύκολο για τις μετακινήσεις των οδηγών, ο κ. Στεργίου υπογραμμίζει και το ζήτημα της προσβασιμότητας στις ιατρικές υπηρεσίες. «Δεν κρύβω πως υπάρχει φόβος εάν προκύψουν προβλήματα υγείας στους κατοίκους μας, γιατί χρειάζεται πάνω από μία ώρα για να φτάσουν στο νοσοκομείο Κοζάνης. Εμείς έχουμε ένα Περιφερειακό Ιατρείο που λειτουργούσε με δύο παθολόγους, αλλά τους μετακίνησαν στο νοσοκομείο της Κοζάνης την περίοδο της πανδημίας. Από τότε, μας επισκέπτεται ένας παθολόγος μία με δύο φορές την εβδομάδα, αλλά τώρα και αυτό το πρόβλημα είναι στον αέρα, όπως στην ίδια θέση βρίσκεται και η πολιτική προστασία. Σε περίπτωση φωτιάς ή έκτακτων καιρικών φαινομένων, πώς θα μας βοηθήσουν; Πώς θα περάσουν τα οχήματα;».
Σύμφωνα με τον κ. Στεργίου οι διαδρομές πλέον είναι πολύ μεγαλύτερες για τις μεταφορές προϊόντων, ακόμη και πρώτων υλών, όπως φάρμακα, άρα υπάρχει και επιπλέον επιβάρυνση στο κόστος. «Όλα έχουν δυσκολέψει, από τα πιο απλά, μέχρι τα πιο σύνθετα προβλήματα. Επίσης, το κλείσιμο της Γέφυρας έγινε την περίοδο που οι αγρότες του δήμου μας χρειάζονται λίπασμα για τα ροδάκινα. Πως θα μας προμηθεύουν τα φορτηγά; Τι θα γίνει αν μπουν στην περιοχή για να φορτώσουν τα ροδάκινα και να τα μεταφέρουν σε Ελλάδα και εξωτερικό; Θα τα φάνε ή θα τα κρατάνε στα χέρια;».
Σε απόγνωση βρίσκονται και οι επιχειρηματίες της περιοχής και οι έμποροι της αγοράς και εκφράζουν τις οικονομικές συνέπειες που βρέθηκαν αντιμέτωποι, στον κ. Στεγίου καθημερινά. «Όλα έχουν πάει πίσω. Ο κλάδος της εστίασης είναι σαν να μην λειτουργεί. Οι σχολικές εκδρομές σταμάτησαν. Στην αγορά μας η κίνηση μειώθηκε. Νιώθουμε εντελώς γυμνοί».