Σε συστράτευση σε κοινό αγώνα που αφορά στο μέλλον της ζωής τους, στο μέλλον της περιοχής, κάλεσε η περιφερειακή σύμβουλος και επικεφαλής του συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ» Γ. Ζεμπιλιάδου τους κατοίκους της περιοχής των πρώην Δήμων Ελλησπόντου κα Δ. Υψηλάντη σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Συνδυασμός «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δυτική Μακεδονία» την Πέμπτη 6/4 στην Κοιλάδα.
Η Γ. Ζεμπιλιάδου τονίζοντας την δραματικότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα της κινητοποίησης των πολιτών, κάλεσε τους πολίτες της περιοχής ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ την προσφυγή του συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ» στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την άμεση ακύρωση της εγκατάστασης των Μέγα Φωτοβολταϊκών Πάρκων και την εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων της 9.11.2011 για τα ορυχεία Πτολεμαΐδας.
Το 2011 η επίσημη πολιτεία έκανε μια συμφωνία με την κοινωνία των περιοχών του λιγνίτη. Στη συμφωνία προβλέπεται ότι με το τέλος της εποχής του λιγνίτη τα ορυχεία θα αποκατασταθούν και 147.000 στρέμματα γης θα γίνουν Αγροτική γη, Δάση και Λίμνες προς όφελος της περιοχής.
Το τέλος του λιγνίτη ήλθε … η συμφωνία όμως πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων.
Αντί για Αγροτική γη αποφάσισαν να εγκαταστήσουν Φωτοβολταϊκά.
Αντί για Δάση αποφάσισαν να αφήσουν χωρίς αποκατάσταση 41.000 στρέμματα.
Αντί για λίμνες αποφάσισαν να αφήνουν τα νερά του Βερμίου να «χάνονται».
Χρήματα για την αποκατάσταση των εδαφών δεν υπάρχουν, ενώ χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης για τα Φωτοβολταϊκά βρέθηκαν.
Και δεν είναι μόνο αυτά.
Σε μια ήδη βεβαρημένη και πολύπαθη περιοχή τα φωτοβολταϊκά ξεκινούν 500 μέτρα από τις αυλές των σπιτιών, χωρίς να έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις στην δημόσια υγεία των κατοίκων.
Η τέφρα , η σκόνη και οι αυταναφλέξεις συνεχίζουν να επιβαρύνουν την υγεία των πολιτών.
Υπολογίζουμε ότι από 50.000 στρέμματα από τη γη που μας παίρνουν θα μπορούσαν οι αγρότες της περιοχής με καλλιέργειες όπως: Σιτάρι, Οπωρώνες, Μηδική ή Σόγια να κερδίζουν 130 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, δηλαδή 5 δις στην 25αετία περίπου .
Αυτά τα χρήματα θα καταλήγουν τώρα στις τσέπες των ιδιωτών μετόχων της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΜΕΣ ΚΑΙ της RWE.
Η περιοχή μας χάνει γη , χάνει νερά, χάνει τον πλούτο της για να κερδίζουν η Γερμανική RWE και μέτοχοι της ΔΕΗ, όταν η RWE στα δικά της ορυχεία στη Γερμανία δεν κάνει ούτε ένα φωτοβολταϊκό και δίνει το 70% των εδαφών στην αγροτική παραγωγή.
Γι αυτό ο συνδυασμός μας προσέφυγε στο Συμβούλιο της επικρατείας.
Γιατί αγνόησαν το κοινοτικό δίκαιο.
Γιατί παρέκαμψαν την Εθνική Νομοθεσία.
Γιατί δεν ρώτησε κανείς την τοπική κοινωνία.
Αυτή την ώρα, την ώρα μηδέν για τον τόπο μας είναι η ώρα μιλήσει η τοπική κοινωνία.