Έτος 2019 οι εκλογές στις 7 Ιουλίου βγάζουν την Ν.Δ. (μετά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.) νικήτρια των εκλογών και να επανέρχεται πάλι στην εξουσία της χώρας με ποσοστό 39,85% και λόγω του εκλογικού νόμου, με 158 βουλευτές παίρνει την πλειοψηφία στη βουλή και σχηματίζει κυβέρνηση.
Στις 23 Ιουλίου του 2019 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξαγγέλλει από το βήμα του ΟΗΕ την απολιγνιτοποίηση της χώρας. Είναι η πρώτη ψυχρολουσία που δέχεται η Δυτική Μακεδονία και η Αρκαδία.
Στις 07-11-19 ανακοινώνεται από το Υπουργείο Παιδείας η αναβολή της λειτουργίας της σχολής Λογοθεραπείας στην Πτολεμαΐδα, κάτι που είχε ψηφισθεί με τον νόμο 4610/2019 στις 07-05-2019.
Πριν προλάβει η περιοχή και ειδικά η Πτολεμαΐδα και η Εορδαία συνέλθουν από την βίαιη απολιγνιτοποίηση, έρχεται ένα ακόμη χτύπημα της κυβέρνησης στο ήδη βεβαρημένο κλίμα στην περιοχή μας. Η ανεργία και η μετανάστευση αρχίζουν να γίνονται πλέον καθημερινό φαινόμενο και περισσότερο να κτυπά την νέα γενιά αλλά και τους μεσήλικες, που από την στιγμή που κλείνουν οι ΑΗΣ (Ατμοηλεκτρικοί σταθμοί) κλείνουν και τα ορυχεία που τροφοδοτούν με λιγνίτη τους ΑΗΣ, άρα πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας.
Στις 23-12-2023 κυρώνεται το νέο ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα), που δίνει την τελική χρονική στιγμή που θα παύσουν να λειτουργούν οι λιγνιτικοί σταθμοί στην χώρα, και που είναι το 2030. Η εμμονή της κυβέρνησης με αυτή την απόφαση της (το 2030 που στην συνέχεια γίνεται 2028) φέρνει σε απόγνωση τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, κύρια την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αλλά το μεγαλύτερο πλήγμα δέχεται η Πτολεμαΐδα – Εορδαία.
Η ΔΕΗ ακολουθώντας τις επιλογές της κυβέρνησης ανακοινώνει πλήθος εθελούσιας εξόδου των μισθωτών τους και το πρόβλημα της ανεργίας διογκώνεται ακόμη περισσότερο. Πέραν της ΔΕΗ δεκάδες εργοληπτικές εταιρείες αναγκάζονται και αυτές να σταματήσουν την δραστηριότητα τους αφού η σχέση τους με την ΔΕΗ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη μαζί της. Η ανεργία στην περιοχή φτάνει στα 45%-50% στους νέους. Τα νέα ζευγάρια φεύγουν όχι μόνο από την περιοχή αλλά από την Ελλάδα για άλλες πατρίδες. Τα στοιχεία που υπάρχουν στις πρώτες τάξεις των δημοτικών σχολείων στην Εορδαία είναι αποκαρδιωτικά, ελάχιστες τάξεις είναι πλειοψηφία τα ελληνόπουλα. Και δεν το λέω με τον φόβο της ξενοφοβίας, αλλά από τον φόβο πως σε λίγα χρόνια θα είμαστε ξένοι στην ίδια μας την χώρα, και αυτό είναι δράμα.
Οι λαθεμένες επιλογές της κυβέρνησης των αρίστων δημιούργησαν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, μόνο προβλήματα και απαξίωση της.
Ποιος θα έρθει να επενδύσει στην περιοχή, όταν καλά – καλά δεν υπάρχουν οι βασικές υποδομές, ( σύγχρονο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο) για άμεση πρόσβαση σε λιμάνι;;
Όσα και να ανακοινώνονται για νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Αν είχαμε επενδύσεις, δεν θα είχαμε μείωση των δύο βουλευτικών εδρών μια στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και μια στην Περιφερειακή Ενότητα της Κοζάνης.
Όλα αυτά μας οδηγούν στην σκέψη ότι χρειάζεται μια νέα συμφωνία με την κοινωνία, ένα συμβόλαιο με τον λαό που θα έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, μια ειλικρινή και τίμια συμφωνία με όλους τους εμπλεκόμενους, από την ΔΕΗ τους συνεταιρισμούς, τους εμπορικούς συλλόγους, επιμελητήρια αλλά κυρίως με τους ανθρώπους της περιοχής.
Αν λοιπόν δεν σταθούμε με προσοχή και δέος στην περιοχή που έφερε τον εξηλεκτρισμό στην χώρα και δεν επαναπροσδιορίσουμε τις υποχρεώσεις μας και τις θέσεις μας απέναντι στην νέα κατάσταση που έφερε η άμεση και η βίαιη απολιγνιτοποίηση, δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ.
Έχουμε λοιπόν χρέος να διατηρούμε «Άσβεστη την Ελπίδα… και την Πολιτική μνήμη…. Σαν άκαυτη βάτος».
Έλενα Τσιρνάρη
Υποψήφια Βουλευτής
ΠΑΣΟΚ ΚΙΝ.ΑΛ.
Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ