Ξεκίνησε η κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου της Ελλάδας και ενός από τα μεγαλύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για το εμβληματικό έργο που προωθεί η ΔΕΗ, μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Πτολεμαΐδα, ισχύος 550 MW.
Το γεγονός επιβεβαίωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης στα πλαίσια της δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Όπως ανέφερε ο κύριος Στάσσης, η εταιρεία έπιασε το στόχο των 600 MW στην Ελλάδα, τα οποία λειτουργούν ήδη ή έχουν ολοκληρωθεί. Τη δεδομένη στιγμή η ΔΕΗ έχει εργοτάξια σε έργα ισχύος 1 GW, με ναυαρχίδα το πάρκο στην Πτολεμαΐδα, ισχύος 550 MW. Ο μεγάλος στόχος της ΔΕΗ είναι να πιάσει τα 5 GW πράσινης ενέργειας μέχρι το 2026.
Το έργο
Το φωτοβολταικό στην περιοχή των λιγνιτωρυχείων στην Κοζάνη είναι το μεγαλύτερο που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 216 εκατ. ευρώ. Ανάδοχος για την κατασκευή των υποδομών έχει αναδειχθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού την στα τέλη του 2022.
Το έργο θα αναπτυχθεί εντός του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, στη θέση “Ορυχείο ΔΕΗ Πτολεμαΐδα”, των Δήμων Εορδαίας και Κοζάνης. Η συνολική ισχύς του πάρκου θα είναι 550 και θα υλοποιηθεί με τη χρήση 1.375.000 φ/β πλαίσια. Το έργο θα καλύψει μια έκταση 13.225.121 τμ, σε πέντε επιμέρους πολύγωνα (τμήματα). Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατασκευής ανέρχεται σε 22 μήνες.
Διασύνδεση στο δίκτυο – Συνοδά έργα
Ο σταθμός θα υλοποιηθεί σε πέντε πολύγωνα (τμήματα). Το πρώτο πολύγωνο ισχύος 230 MW, θα συνδεθεί με το ΕΣΜΗΕ μέσω δύο νέων υποσταθμών, που θα κατασκευαστούν εντός του πολυγώνου, κάτω από την υφιστάμενη γραμμή Ορυχείο Ν. Πεδίου – Καρδιά.
Το δεύτερο πολύγωνο είναι ισχύος 150 MW και θα διασυνδεθεί στο δίκτυο μέσο υποσταθμού ΑΗΣ Καρδιάς.
Τα πολύγωνα Γ και Δ θα ειναι ισχύος 125 MW και θα συνδεθούν επίσης στον Υ/Σ ΑΗΣ Καρδιάς.
Τέλος, το πολύγωνο Ε, ισχύος 45 MW θα διασυνδεθεί με το σύστημα μέσω του υποσταθμού “Χαραυγή”, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή.
Για την πρόσβαση σε διάφορα σημεία του των υποδομών θα διανοιχτούν νέοι δρόμοι περίπου 3χλμ ενώ θα γίνει και αναβάθμιση υφιστάμενων δρόμων περίπου 500 μέτρων.
Η ΔΕΗ κυριολεκτικά καλπάζει όσον αφορά την ισχύ πράσινης ενέργειας. Όπως έγινε γνωστό από τον Γ. Στάσση, ήδη στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας εντάχθηκαν δύο σημαντικά “πράσινα” πρότζεκτ. Το πρώτο το οποίο έχει τεθεί σε λειτουργία αφορά φωτοβολταϊκό στην Μεγαλόπολη, συνολικής ισχύος 50 MW (39-11 MW).
Την ίδια στιγμή ολοκληρώθηκε η κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 200 MW για να ολοκληρωθεί το cluster τριών φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 230 ΜW. Τα πρώτα δύο κομμάτια, ισχύος 15 ΜW έκαστο, έχουν ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία σχεδόν δύο χρόνια τώρα. Το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό είναι το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής στην Ελλάδα χωρίς όμως να κρατάει για πολύ τα πρωτεία του καθώς έρχεται δυναμικά στο προσκήνιο το φ/β 550 MW.
ypodomes.com