Στη ίδρυση δικτύου με την επωνυμία «Climanet» προχώρησαν οι έξι ελληνικοί δήμοι μαζί με τη Λεμεσό Κύπρου, που συμμετέχουν στην Αποστολή «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης έως το 2030».
Η ίδρυση του δικτύου επισημοποιήθηκε με την υπογραφή του καταστατικού σε εκδήλωση στο Νησί Ιωαννίνων, την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023, παρουσία εκπροσώπων φορέων. Τις εργασίες χαιρέτησαν οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου και Ευθύμιος Μπακογιάννης.
Παρόντες στην ίδρυση του «Climanet» ήταν ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο δήμαρχος Ιωαννιτών Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο αντιδήμαρχος Αθήνας Χρήστος Τεντόμας, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Κούπκας, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Νικόλαος Μπασακίδης και ο δημοτικός σύμβουλος Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Λεμεσού Χάρης Τρίκης.
Πτυχές της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις με κεντρικό άξονα «από και προς τους πολίτες» ανέλυσαν τα μέλη του Mission Board «100 Κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030» Χρύσης Νικολαίδης και Μαρία Βασιλάκου.
Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, υπογράμμισε πως «Στόχος του δικτύου είναι η συντονισμένη και κοινή προσπάθεια όλων των δήμων, ώστε να επιλυθούν προβλήματα και να διεκδικηθούν πόροι. Απώτερος σκοπός μας είναι να καταστήσουμε εφικτούς τους στόχους της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030, δεδομένης της σημαντικής συνεισφοράς που θα έχει αυτή η προσπάθεια στην τοπική οικονομική ανάπτυξη».
Σημειώνεται, ότι οι έξι ελληνικές πόλεις και η Λεμεσός αναλαμβάνουν να ηγηθούν της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε η Ευρώπη και να καταστούν κλιματικά ουδέτερες ως το 2030, με στόχο η υπόλοιπη Ευρώπη να ακολουθήσει το ίδιο μοντέλο έως το 2050.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Δικτύου Συνεργασίας για την Κλιματική Ουδετερότητα των πόλεων της Ελλάδας και της Κύπρου και κωδικοποιήθηκαν τα συμπεράσματα της συνάντησης.