Με αφορμή την εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Βελβεντού προσκαλώντας τα κόμματα να αναπτύξουν τις θέσεις τους ενόψει εκλογών δημοσιεύουμε μερικές από τις δράσεις του Οικολογικού χώρου τα τελευταία 25 χρόνια:
- Ο Πράσινος ευρωβουλευτής Ν. Χρυσόγελος υπέβαλε Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο το 2012 για την ανεξέλεγκτη χρήση των νερών του Αλιάκμονα από τη ΔΕΗ χωρίς να έχει εκπονηθεί ακόμα σχέδιο διαχείρισης για το αντίστοιχο υδατικό διαμέρισμα. Αφορμή για την Ερώτηση ήταν ότι η ΔΕΗ είχε αποφασίσει να καλύψει εξ ολοκλήρου τις ανάγκες σε νερό των ΑΗΣ Αμυνταίου και Πτολεμαΐδας από τη λίμνη Πολυφύτου, αυξάνοντας τις τεράστιες ποσότητες που αντλούσε από τον Αλιάκμονα από τα 55 εκ. στα 72 εκ. κυβικά μέτρα νερού το χρόνο. Σε ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία οι ανάγκες νερού της ΔΕΗ προ 10-15 ετών ήταν περίπου 80 εκ. κυβικά το χρόνο, τη στιγμή που οι ανάγκες ύδρευσης των πολιτών της Περιφέρειας καλύπτονται με 43 εκ., δηλ. με τη μισή περίπου ποσότητα.
- Το 2011-13 η Οικολογική Κίνηση αξιοποίησε πλήρως τη μελέτη που είχε αναθέσει στον κ. Δ. Μούσμπουρα για τη βιοποικιλότητα και τα πουλιά της λίμνης. Εκτύπωσε υλικό προβολής, τοποθέτησε ενημερωτικές πινακίδες, έφερε σχολεία για ξενάγηση στη λίμνη, περιόδευσε σε παραλίμνια χωριά (και στο Βελβεντό) διανέμοντας υλικό, συνεργάστηκε με όλους τους δήμους για να αναδείξει την ομορφιά και το φτερωτό πλούτο της λίμνης. Δυστυχώς η πρόταση να ενταχτεί η λίμνη στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά που είχαμε καταθέσει στην Περιφέρεια δεν περπάτησε λόγω ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ ολιγωρίας των Περιφερειακών Αρχών, αλλά και της Αυτοδιοίκησης που δεν πίεσε. Αυτή η παράλειψη είχε συνέπειες και σε άλλα σοβαρά θέματα π.χ στα πλωτά φωτοβολταικά, όπως θα πούμε παρακάτω.
- Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ) δεν είναι φιλολογία, αλλά συγκεκριμένος νομικός χαρακτηρισμός που απαγορεύει ορισμένες δραστηριότητες. Αν είχε χαρακτηριστεί η λίμνη ως ΣΠΠ, τότε θα είχαμε ένα ισχυρό όπλο στα χέρια μας για να κοντράρουμε τα φαραωνικά φωτοβολταικά στη λίμνη. Η Ελλάδα διαθέτει 208 Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά και οι περισσότερες έχουν χαρακτηριστεί ως «Ζώνες Ειδικής Προστασίας» και άρα επωφελούνται από το προστατευτικό πλαίσιο του δικτύου Natura Αλλά δυστυχώς δεν προχωρήσαμε σε αυτόν το χαρακτηρισμό ΣΠΠ, ούτε κανένα μεγάλο κόμμα τον προώθησε για προφανείς λόγους: Επειδή αυτό θα σήμαινε περιορισμούς και ελέγχους: στο κυνήγι, στο παράνομο ψάρεμα, στα αυθαίρετα μπαζώματα, στις απορρίψεις υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, κοντολογίς επειδή σήμαινε ότι θα έπεφταν καμπάνες σε κάποιους παρανομούντες, οπότε τα κόμματα θα έχαναν κάποιους «πελάτες» – ψηφοφόρους τους.
Με την ευκαιρία αυτή να πούμε ότι για τα Φ/Β δεν κρυβόμαστε. Δεν λέμε όχι σε κάθε έργο. Για τη λίμνη π.χ θα μπορούσε να εξετασθεί η εγκατάσταση μικρού Φ/Β της ΔΕΗ, μέχρι 30 MW. Όχι όμως στο κυρίως τμήμα της που είναι οικολογικά ευαίσθητο, αλλά στο Β.Α άκρο, προς τη στέψη του φράγματος.
- Πολλές εκδηλώσεις προβολής και διαμαρτυρίες για τα προβλήματα του Αλιάκμονα, από τις πιο «soft”, όπως οι ομιλίες και οι εκθέσεις σε όλη τη Δυτική Μακεδονία μέχρι τις πιο θεαματικές, όπως ο ακτιβισμός στη γέφυρα του το 1998. (Κρεμαστήκαμε το 1998 από τη γέφυρα και από τότε λένε ότι ..άρχισε να εμφανίζει ζημιές ! ). Μερικά από τα προβλήματα που προωθήθηκαν ήταν εκείνα της ρύπανσης (και ειδικά με αμίαντο), το κλείσιμο της ΜΑΒΕ (όταν κανένας δεν τολμούσε να μιλήσει), η διαρκής απαίτηση για την αποκατάσταση των στείρων αμιάντου, η σωτηρία του πλατανόδασους Ρυμνίου στο παρά πέντε, η σεισμικότητα της λίμνης κατά τη φάση φόρτισης αλλά και μετά, ο βιολογικός της Νεράιδας που δεν δούλευε κλπ, κλπ.
- Ενέργειες για διάφορα μικρότερα περιβαλλοντικά θέματα της περιοχής. Π.χ λαθραίες υλοτομίες στα Πιέρια. Τελευταίο κρούσμα μια περίπτωση στην περιοχή Καταφυγίου (είχαμε και άμεση ανταπόκριση από το δήμο Βελβεντού). Επίσης προβλήματα σχετικά με την παράνομη καύση ξυλοκάρβουνου στα Σέρβια – Βελβεντό (ανακοινώσεις, τηλέφωνα Αστυνομία, συνεργασία με Δ/νση περιβάλλοντος Περιφέρειας)
- Ομιλία στο κλειστό στάδιο του Βελβεντού για τα οικολογικά προβλήματα της Περιφέρειας.
- Διοργάνωση συναντήσεων με όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της Δυτικής Μακεδονίας (ΟΙΚΟ-ΔΙΚΤΥΟ 2007), καθώς και με ορειβατικούς συλλόγους. Η εκδήλωση έγινε στο ΒΕΛΒΕΝΤΟ, πράγμα που λειτούργησε και υπέρ της προβολής του Βελβεντού.
- Έντονη αντίδραση στις εργασίες στην αυλή του ιστορικού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που είχαν σαν αποτέλεσμα να κοπούν υπεραιωνόβια κυπαρίσσια και να ξηλωθεί το λιθόστρωτο της αυλής, ηλικίας δύο αιώνων (δεκαετία 1990).
- Συμμετοχή στον αγώνα της τοπικής κοινωνία του Βελβεντού το 2008 να κατασκευαστεί το μικρό πρωτοποριακό υδροηλεκτρικό του ΤΟΕΒ και -αντίθετα-να ακυρωθεί το ΥΗΕ Λάφιστας που δεν τηρούσε την περιβαλλοντική νομοθεσία.
- Άσωτες ομιλίες του προέδρου της Κίνησης Λ. Τσικριτζή σε κάθε πρόσκληση του ΚΕΠΕ Βελβεντού, αλλά και των σχολείων σε εκδηλώσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Αυτά και άλλα πολλά για το Βελβεντό κι έπεται συνέχεια.
Λ. Τσικριτζής Βελβεντός, 18-6-2023
Αλλά το σημαντικότερο επίτευγμα είναι ότι το οικολογικό κίνημα κατάφερε τελικά να διώξει τον δολοφονικό καρκινογόνο λιγνίτη από την περιοχή. Και μόνο γι’ αυτό πρέπει να ευχαριστούμε τους οικολόγους για πάντα.
Εσείς οι επαγγελματίες οικολόγοι είστε τελικά χειρότεροι και από τους επαγγελματίες αριστερούς.