Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι από τα τρία «κυβερνητικά» κόμματα ο μεγάλος νικητής είναι η Ν.Δ, ο μικρός νικητής το ΠΑΣΟΚ και ηττημένος φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα ποσοστά τους αποδεικνύουν ότι ο κόσμος προτίμησε πιο σταθερές και μετριοπαθείς λύσεις και αποδοκίμασε τη λογική των συνεργατικών κυβερνήσεων που δεν είχαν πίσω τους μια σοβαρή προετοιμασία. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κατά ένα μέρος φυλλορρόησαν δεξιότερα και επέστρεψαν στα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, από τα οποία είχαν μετακομίσει κατά την έναρξη των μνημονίων
Οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως «αντισυστημικοί» και οι ευρωσκεπτικιστές, (οι οποίοι ως γνωστόν εκτείνονται σε όλο το πολιτικό τόξο), προτίμησαν κατά μεγάλο μέρος τα ακροδεξιά κόμματα που συγκέντρωσαν πάνω από 13 %, ενώ ένα μικρότερο μέρος ενίσχυσε το ΚΚΕ (που ευνοήθηκε και από τη μεγάλη αποχή), καθώς και άλλα αριστερά σχήματα με υπερφίαλο λόγο.
Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι σε περιόδους κρίσης, ακρίβειας, γεωπολιτικών οξύνσεων κλπ ενισχύονται τα άκρα.
Για το «ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ» το ποσοστό 0,30 % ήταν οπωσδήποτε μια δυσάρεστη έκπληξη. Αυτό αφορά όλο το χώρο της Πολιτικής Οικολογίας που όντας διασπασμένη δεν πήγε καλά. Κατέβηκε στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις με τρία διαφορετικά σχήματα (1.Οικολόγοι Πράσινοι κλπ 2.Πράσινο Κίνημα 3.Πράσινο και Μωβ) και άθροισε ένα ποσοστό 0,85 % στις εκλογές του Μαΐου (κόμματα 1 και 2) και 0,70% στις εκλογές του Ιουνίου (κόμματα 1 και 3). Τα νούμερα αυτά απέχουν πολύ από το 2,93% των εκλογών του 2012, οπότε ήταν η τελευταία (ή προτελευταία) φορά που είχαμε κατεβεί αυτόνομα σε εθνικές εκλογές.
Οι λόγοι για την καθίζηση του Πράσινου-Οικολογικού χώρου είναι πολλοί. Συγκεκριμένα:
- Η απουσία μας επί 11 χρόνια από τις εθνικές εκλογές συνέβαλε στο να χάσουμε ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής επαφής με τους ψηφοφόρους μας και να διακοπεί η ανανέωση της εμπιστοσύνης τους εκλογικά. Το ίδιο συνέβη και με τις τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις που χωρίς ανάλογη κεντρική στήριξη έχασαν ένα μέρος της δυναμικής τους και της κοινωνικής τους διείσδυσης.
- Η πολυδιάσπαση και οι έντονες αντιθέσεις, οι οποίες ταλαιπωρούν τον Οικο-Πράσινο πολιτικό χώρο την τελευταία δεκαετία επίσης επέδρασαν πολύ αρνητικά.
- Η αδυναμία κοινής εκλογικής καθόδου φέτος, παρά τις διετείς συζητήσεις με στόχο τη σύγκλιση, έδιωξαν ή λειτούργησαν απωθητικά για πολλά μέλη και ψηφοφόρους
- Το γενικότερο πολιτικό κλίμα και τα προβλήματα που συσσώρευσαν οι παρενέργειες του πολέμου, η ενεργειακή κρίση κλπ είχαν (και έχουν μόνιμα) ως αποτέλεσμα την πόλωση, αλλά και την «εκτόπιση» των οικολογικών οργανώσεων εκτός του ελληνικού πολιτικού κάδρου, μιας και σε περιπτώσεις κρίσεων το περιβάλλον θεωρείται «πολυτέλεια» που κοστίζει στη τσέπη.
- Ειδικά για το «Πράσινο και Μωβ» υπήρξαν πρόσθετα προβλήματα αναγνωρισιμότητας. Το «δίχρωμο όνομα» που επιλέχτηκε και εμφανίστηκε για πρώτη φορά μπέρδεψε αρκετό κόσμο και -εδώ που τα λέμε- δεν ήταν ό,τι το καλύτερο ως όνομα. Επίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που ψάχνοντας στις πρώτες εκλογές ένα οικολογικό ψηφοδέλτιο διάλεξαν τους «Οικολόγους Πράσινους» και στη δεύτερη εκλογή το επανέλαβαν, αγνοώντας ότι κατέβαινε το «Πράσινο και Μωβ». Τέτοια φαινόμενα είχαμε και στο Δήμο Κοζάνης. Ενώ δηλαδή το «Πράσινο και Μωβ» είχε τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα της οικολογίας στο ψηφοδέλτιο του, αλλά και την υποστήριξη των γνωστών εδώ και 35 χρόνια στελεχών της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, τελικά πήρε ένα 70% των πράσινων ψήφων ενώ το 30% το πήραν οι άγνωστοι και μη εμφανισθέντες υποψήφιοι των Οικολόγων Πράσινων.
- Τέλος να πούμε ότι το «Πράσινο και Μωβ» στο Δήμο Κοζάνης είχε το υψηλότερο ποσοστό στη χώρα (0.75 %) καθώς και στην πόλη (περίπου 00 %). Αν σε αυτά τα ποσοστά προστεθούν και τα αντίστοιχα του άλλου οικολογικού ψηφοδελτίου (Οικολόγοι Πράσινοι), τότε τα ποσοστά όλου του οικο-πράσινου χώρου ανεβαίνουν αντίστοιχα στο 1,04 % και 1,42 % . Αυτή η διαπίστωση βέβαια είναι «παρηγοριά στον άρρωστο», καθώς εκείνο που είναι κυρίαρχο και καταθλιπτικό είναι το πανελλαδικό μας ποσοστό (0.30%), το οποίο δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό.
- Οι τοπικές ιδιαιτερότητες (μεταλιγνιτικά, ΑΠΕ, ΔΕΗ κλπ) δεν φαίνεται να επηρέασαν αρνητικά το ποσοστό της Κοζάνης, αφού αυτό «ευθυγραμμίστηκε» και καθορίστηκε από τη γενική βύθιση του «Πράσινο Μωβ» σε όλη τη χώρα. Μάλιστα το ποσοστό του εδώ, στο Δήμο Κοζάνης, όπως είπαμε πριν ήταν 2,5 -3 φορές μεγαλύτερο από τον μέσο όρο πανελλαδικά.
- Είναι κρίμα που ένα μεγάλο σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό ρεύμα, όπως είναι οι Πράσινοι, με ισχυρή παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν εκπροσωπείται στην Ελλάδα και βρίσκεται τόσο χαμηλά. Αν συγκρίνετε το ποσοστό της Πράσινης Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου (10 %) με το δικό μας 0,30% ή το αθροιστικό 0,71 %, θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι, παρά τα ελαφρυντικά, δεν μας φταίνε οι δύσκολες συνθήκες (κοινές περίπου σε όλη την Ευρώπη), αλλά τα «οικογενειακά» μας και οι αδυναμίες μας να εξειδικεύσουμε στην Ελλάδα τις πρωτοποριακές σε όλο τον κόσμο πράσινες πολιτικές.
- Τέλος να ευχαριστούμε όσους ψήφισαν πράσινα κόμματα στην Π.Ε Κοζάνης, επιμένοντας και εμμένοντας οικολογικά, και να τους ζητήσουμε να μας πλαισιώσουν και να έλθουν πολύ κοντά μας, ώστε να πετύχουμε από κοινού την ΑΝΑΝΕΩΣΗ σε στρατηγικές επιλογές, σε πολιτικές πρακτικές και σε πρόσωπα.