Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιος Κασαπίδης, υπέγραψε Πρόσκληση που εκδόθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» του ΕΣΠΑ 2021-2027, προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ, η οποία αφορά στην συνέχιση της λειτουργίας των 3 Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας (Συμβουλευτικά Κέντρα) που λειτουργούν στη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για τα Κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας Κοζάνης, Καστοριάς Φλώρινας, με Δικαιούχους το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), τον Δήμο Καστοριάς και τον Δήμο Φλώρινας αντίστοιχα.
Στόχο της Πρόσκλησης αποτελεί η συνέχιση της υποστήριξης λειτουργίας των Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, τα οποία χρηματοδοτούνταν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, μέχρι 31/12/2025.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων τής Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) «η βία κατά των γυναικών, η οποία περιλαμβάνει εγκλήματα που επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες, όπως οι σεξουαλικές επιθέσεις, οι βιασμοί και η “ενδοοικογενειακή βία”, συνιστά παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών όσον αφορά την αξιοπρέπεια, την ισότητα και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Ο αντίκτυπος της βίας κατά των γυναικών δεν αφορά μόνο τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα, αφού επηρεάζει τις οικογένειες, τους φίλους και την κοινωνία στο σύνολό της» (FRA – Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βία κατά των γυναικών: πανευρωπαϊκή έρευνα/Τα αποτελέσματα με μια ματιά, Λουξεμβούργο: Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2014, σελ. 7).
Τα Συμβουλευτικά Κέντρα αποτελούν υπηρεσίες πρώτης γραμμής, καλύπτοντας την ανάγκη παροχής υπηρεσιών άμεσης αρωγής προς τις γυναίκες-θύματα έμφυλης βίας, υλοποιώντας παράλληλα δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης. Οι δράσεις αυτές είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάδειξη του ζητήματος της έμφυλης βίας όλων των μορφών σε τοπικό επίπεδο.
Παρέχουν υπηρεσίες όπως:
- Δράσεις ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης.
- Υπηρεσίες δωρεάν Νομικής Βοήθειας σε συνεργασία με τους Δικηγορικούς Συλλόγους.
- Δράσεις εργασιακής συμβουλευτικής για την προώθηση στην απασχόληση.
- Δράσεις δικτύωσης με τοπικούς φορείς και οργανισμούς και μεταξύ των δομών του δικτύου.
- Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
- Υπηρεσίες διερμηνείας σε γυναίκες ωφελούμενες που έχουν υποστεί βία σε όλες τις μορφές ή/ και πολλαπλές διακρίσεις όπως μετανάστριες, πρόσφυγες κλπ.
Ωφελούμενες είναι οι γυναίκες που έχουν υποστεί/υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες κ.λπ.), χωρίς περιορισμό ως προς τη γεωγραφική τους προέλευση.
Στα 3 Κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας τής Δυτικής Μακεδονίας, από το 2017 που ξεκίνησε η χρηματοδότησή τους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 έως σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί πάνω από 850 γυναίκες.
Όπως και στην περίοδο 2014-2020, η συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας έως 31/12/2025 θα υλοποιηθεί με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+) και Εθνικών Πόρων, μέσω της Προτεραιότητας 4Β – “Ενίσχυση της Κοινωνικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας (ΕΚΤ+)” του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» 2021-2027.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία» τού ΕΣΠΑ 2021-2027, αλλά και πληροφορίες για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΕΣΠΑ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίες Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, στη διεύθυνση www.pepdym.gr, καθώς και τα κοινωνικά δίκτυα, στους λογαριασμούς Facebook: @eyddym, Twitter: @eyd_dym, Instagram: @eyd_dym και YouTube:@ESPA_DytikiMakedonia