Στην Ελλάδα η εκτροφή των προβάτων γίνεται για την αξιοποίηση του παραγόμενου γάλακτος και την παραγωγή κρέατος, ενώ η εριοπαραγωγή θεωρείται άνευ αξίας, αφενός λόγω της έλλειψης εριοπαραγωγικών φυλών κι αφετέρου λόγω της συρρίκνωσης των βιομηχανιών κατασκευής νημάτων, χαλιών κ.ά. Οι αποδόσεις των ελληνικών προβάτων σε μαλλί είναι πολύ χαμηλές και η ποιότητά του θεωρείται ακατάλληλη για την ύφανση ρούχων. Τα ελληνικά πρόβατα δεν ξεπερνούν τα 2 κιλά σε μαλλί, όταν τα πρόβατα Ασσάφ(Assaf-Ισπανικής Προέλευσης) δίνουν ως και 2,5 κιλά μαλλί ανά ζώο ενώ τα Merinos δίνουν ως και 8 κιλά μαλλί ανά ζώο. Ωστόσο τα Merinos δεν απαντώνται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι ελάχιστα διαδεδομένα,στην Αυστραλία όμως των 140.000.000 εκτρεφόμενων προβάτων, τα 3/4 είναι Merino και αποδίδουν το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής μαλλιού. Σύμφωνα με στοιχεία του FAO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας), στην Ελλάδα η παραγωγή σε μαλλί ήταν πριν από μερικά χρόνια 7.600 τόνοι και στην Ευρωπαϊκή Ενωση 270.000 τόνοι.Η επεξεργασία του μαλλιού και η μετατροπή των ινών του σε κλωστές ήταν γνωστή από την αρχαιότητα, καθώς οι Αιγύπτιοι, οι Βαβυλώνιοι και οι Έλληνες ήξεραν να υφαίνουν και να φτιάχνουν ενδύματα και υποδήματα.
Στόχος μιας κοινωνικής επιχείρησης-μονάδα μεταποίησης πρόβειου μαλλιού.
Μια από αυτές τις ενέργειες όπου μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε τα επόμενα χρόνια στον Δήμο Κοζάνης πάντα σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή της Δυτικής Μακεδονίας όπως και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας επεξεργασίας πρόβειου μαλλιού ένα φυσικό υλικό το οποίο στις μέρες μας πετιέται.Οι χρηστικές λειτουργίες είναι πως το μαλλί είναι πολύ σημαντικό προϊόν και αποτελεί την πρώτη ύλη για να φτιαχτούν υφάσματα,κουβέρτες,χαλιά, φλοκάτες,κάπες,καπέλα, για να γεμίσουν μαξιλάρια και παπλώματα και δίνει δουλειά σε πολύ κόσμο.Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θερμομόνωση κτιρίων, στην ηχομόνωση, ως δομικό υλικό σε μείγματα τσιμέντου και ασβέστη για εσωτερικές επιφάνειες τοιχοποιίας.Πρόσφατο παράδειγμα είναι η επαναλειτουργία του Σουηδικού εργοστασίου στην Βλάστη Εορδαίας υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,όπου έχει ως αποτέλεσμα την ίδρυση εκπαιδευτικής δομής υφαντουργίας και χειροτεχνίας προσφέροντας εργασία στις γυναίκες του χωριού, τα δε προϊόντα κλινοσκεπάσματα και ενδύματα θα προωθούνται στις αγορές της Σουηδίας, με τα έσοδα από τις πωλήσεις να συντηρούν την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.
Δημιουργία εδαφοβελτιωτικού σκευάσματος από μαλλί προβάτου
Προτεργάτες στο συγκεκριμένο εγχείρημα είναι η ομάδα παραγωγών γνωστή και ως Proud Farm από τον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης οι οποίοι σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες σε Ελλάδα,Βέλγιο και Αυστρία ,κατέληξαν στην δημιουργία ενός σκευάσματος εδαφοβελτιωτικού.Πέρα από τα προφανή οφέλη από την εφαρμογή κυκλικής οικονομίας, η χρήση εδαφοβελτιωτικού από μαλλί προβάτου μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στους αγρότες. Το μαλλί προβάτου είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λίπασμα, που περιέχει υψηλά επίπεδα αζώτου, φωσφόρου και καλίου, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών. Επιπλέον, το μαλλί προβάτου είναι ένα οργανικό λίπασμα, το οποίο είναι ασφαλές για χρήση σε καλλιέργειες τροφίμων και δεν περιέχει επιβλαβείς χημικές ουσίες ή συνθετικές ενώσεις. Βοηθά επίσης στη βελτίωση της δομής και της γονιμότητας του εδάφους, οδηγώντας σε καλύτερη κατακράτηση νερού, αερισμό και πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από τα φυτά. Επιπλέον, η χρήση του μαλλιού προβάτου ως εδαφοβελτιωτικού είναι βιώσιμη, οικονομικά αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον.
Πόσο συμβάλει η Βιομηχανία Ρούχων στο εγχείρημα;
Η ραγδαία αύξηση του κλάδου της μόδας σε όλον τον κόσμο, έχει οδηγήσει την ανθρωπότητα να καταναλώνει 400% περισσότερα ρούχα από ό,τι κάναμε μόλις πριν από δύο δεκαετίες.Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη με την προσχεδιασμένη υποτίμηση των ρούχων να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, που σημαίνει ότι τα ρούχα έχουν σχεδιαστεί για να φθείρονται ή να βγαίνουν “εκτός μόδας” ταχύτερα από ποτέ.Η συγκυρία φαίνεται να είναι η πλέον κατάλληλη για τις εταιρείες ώστε να στραφούν σε εναλλακτικά υλικά όπως το πρόβειο μαλλί. Ειδικά οι εταιρείες που θέλουν να ενισχύσουν το περιβαλλοντικό τους προφίλ θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικά υλικά, όχι μόνο για λόγους κοινωνικής ευθύνης, αλλά και ως απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για περιβαλλοντικά υπεύθυνα προϊόντα και το κέρδος που συνδέεται με το να ανταποκριθείς πρώτος στις ανάγκες των καταναλωτών.