«Εμείς είχαμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι όπου υπάρχει προοδευτική υποψηφιότητα, θα τη στηρίξουμε και η ορθότητα αυτής της πολιτικής επιβεβαιώθηκε», δήλωσε στην αρχή της τοποθέτησής της η Βουλευτής Φλώρινας. «Επειδή όμως στον πρώτο γύρο, ο κ. Ζαχαριάδης με τον κ. Δούκα είχαν σχεδόν μια μονάδα διαφορά, θέλω να θέσω το ερώτημα: Αν ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν στο δεύτερο γύρο, άραγε το ΠΑΣΟΚ θα τον στήριζε;
Φαίνεται πάντως ότι ο κ. Δούκας στηρίχθηκε και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμα και από τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, σε αντίθεση με την επίσημη ‘γραμμή’ του κόμματος. Τελικά δηλαδή, η σωστή πολιτική ‘γραμμή’ κρίνεται και από το πώς εκλαμβάνεται στην πραγματική ζωή από τους ψηφοφόρους.
Κατά τα άλλα, σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, φαίνεται ότι θεωρούν εαυτούς πάντα νικητές, είτε αν ένας νέος Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης προέρχεται από τη ΝΔ, είτε αν τον στήριξαν, όλα δικά τους. Παρ’ όλα αυτά, το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι υπάρχει μια ‘ρωγμή’ στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης.
Να υπενθυμίσω επίσης, επειδή αναφέρθηκε και η περίπτωση του κ. Χαρδαλιά, ότι η ΝΔ άλλαξε τελευταία στιγμή το νόμο, ώστε με ποσοστό 43% να εκλέγεται Δήμαρχος και Περιφερειάρχης από την πρώτη Κυριακή. Αυτό πρέπει να μπει στην κουβέντα, διότι πραγματικά, το 43% δεν είναι απολύτως δημοκρατική αντιπροσώπευση. Δεν ξέρουμε μάλιστα τι αποτελέσματα θα είχαμε και στις υπόλοιπες Περιφέρειες και Δήμους, αν είχε τηρηθεί το 50+1%».
Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τις οποίες έκανε για δεύτερη φορά ‘κάλεσμα’ στο ΠΑΣΟΚ, η κα Πέρκα σημείωσε: «Θεωρώ ότι από τη διπλή εκλογική ήττα που υποστήκαμε στις εθνικές εκλογές, η πρώτη οφειλόταν κατά πολύ στο ότι απευθυνθήκαμε στις προοδευτικές δυνάμεις – δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ – για να κάνουμε μαζί κυβέρνηση, αλλά εκείνοι μάλλον ήθελαν να γίνουν αξιωματική αντιπολίτευση. Οι πολιτικές συνεργασίες δε γίνονται έτσι απλά, με ένα κάλεσμα. Δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί κάποτε, αλλά δε χτίζονται έτσι.
Το να κάνεις όμως ένα αυτοδιοικητικό μέτωπο και να στηρίξεις τις προοδευτικές δυνάμεις ή να δείξεις μια δημοκρατική αλληλεγγύη κατά τόπους, είναι άλλο. Δεν είναι μόνο η περίπτωση του κ. Δούκα, ας πούμε για παράδειγμα για τον κ. Κουρέτα, όπου έγινε κοινό ψηφοδέλτιο. Προέρχεται βεβαίως από το ΠΑΣΟΚ, ήταν όμως μια κοινή κάθοδος, όπως και της κας Ζεμπιλιάδου στη Δυτική Μακεδονία.
Έτσι χτίζονται οι πολιτικές σχέσεις, οι οποίες πιθανόν να φτάσουν να ωριμάσουν κάποια στιγμή. Γιατί εγώ δεν έχω πει ποτέ ότι η απλή αναλογική είναι λάθος, άλλωστε, η άποψη της Αριστεράς ήταν διαχρονικά υπέρ της απλής αναλογικής. Πιστεύω απλά ότι στην περίπτωση της εκλογικής ήττας, φταίει εκτός από τη στάση του ΠΑΣΟΚ και ο δικός μας χειρισμός».
Η κα Πέρκα ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της, σχολιάζοντας την τακτική της ΝΔ, με αφορμή τα αποτελέσματα στο Δήμο της Αθήνας. «Άκουσα πριν τον κ. Μαρκόπουλο (εκπρόσωπο της ΝΔ στη συζήτηση) να λέει ότι ήταν στρατηγικό λάθος του κ. Μπακογιάννη ότι δέχθηκε να κάνει debate, επειδή έκανε ‘ορατό’ τον αντίπαλο. Αυτή είναι η μέθοδος της ΝΔ, η επικοινωνία, πώς θα προβάλλουμε τους δικούς μας και πώς θα ‘κρύψουμε’ τον αντίπαλο. Αυτό που πλήρωσε η ΝΔ, γιατί έχει γίνει ‘ρωγμή’, είναι ότι έγινε αντιληπτή μια καθεστωτική και αλαζονική συμπεριφορά.
Πέρα από τις δηλώσεις Υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε τις προηγούμενες μέρες ότι αν ο εκάστοτε Δήμαρχος και Περιφερειάρχης έχει το δικό μου αναπτυξιακό όραμα, θα τα πάμε καλύτερα, σε σχέση και με τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο κ. Μαρινάκης έβαλε ακόμα και τον πόλεμο στο Ισραήλ ως επιλογή. Όλα αυτά δείχνουν μια πολύ παλαιοκομματική συμπεριφορά, γι’ αυτό και χαρήκαμε με τα εκλογικά αποτελέσματα σε Δήμους, όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και σε Περιφέρειες, όπως της Θεσσαλίας, επειδή φάνηκε η δυνατότητα που υπάρχει όταν ενώνονται οι προοδευτικές δυνάμεις σε ένα πρόγραμμα – δείτε τι ανατροπή είχαμε. Αν μάλιστα το 43% δεν είχε ‘περάσει’ τελευταία στιγμή από την κυβέρνηση, μπορεί να είχαμε και άλλες τέτοιου τύπου ανατροπές».