Από τον Αύγουστο του 2022 ενεργοποιήθηκε η νομοθεσία του 2010 (Υ4α/147881/ 25-11-2010Υπ) περί ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων κατόπιν επίπονης προσπάθειας.
Η εκκίνηση δόθηκε αφού προηγουμένως είχαμε προμηθευτεί τα ειδικά συστήματα ηλεκτρονικής καταγραφής βελτιώνοντας τη μηχανογραφική και τηλεπικοινωνιακή υποδομή του νοσοκομείου.
Το εγχείρημα αγκαλιάστηκε και από τους πολίτες αλλά και από το προσωπικό του Νος το οποίο σταδιακά εισχώρησε στο απογευματινό ωράριο λειτουργίας με θέρμη,επικροτώντας τον θεσμό.
Στη μέχρι τώρα λειτουργία του ,τον πρώτο δοκιμαστικό χρόνο ,προσήλθαν 1621 άτομα και πραγματοποιήθηκαν άνω των 3000 εξετάσεων καθιστώντας την αναμονή των ραντεβού μηδενική.
Οι βεβαιωμένες παρακλινικές εξετάσεις ολοήμερης μέχρι τον 8ο /2023 ανέρχονται στο ποσό των 148.883,43E
Πιστεύω πως είναι μεγάλη επιτυχία για ένα επαρχιακό νοσοκομείο που βγαίνει από την covid εποχή να συνεχίζει με δυναμική την αναβαθμίσει των υπηρεσιών του.
Τα έσοδα από την ολοήμερη πέρα του τακτικού ωραρίου λειτουργία κατατίθενται στο ταμείο του νοσοκομείου και εγγράφονται σε μοναδιαίο λογαριασμό (ΚΑΕ και Λογαριασμό Γενικής Λογιστικής ) ο οποίος παρακολουθείται προυπολογιστικά και απολογιστικά.
Βάση αυτής της νομοθεσίας δημιουργείται το εξής πρόβλημα.
Τα χρήματα τα οποία εισπράττονται τοις μετρητοίς δεν επαρκούν για την πληρωμή του προσωπικού καθώς δεν είναι ακόμη πολλοί οι κλινικοί ιατροί και τα ποσά των εργαστηριακών εξετάσεων (υψηλά ποσά ) σύμφωνα με τις διαδικασίες καταβολής των προβλεπόμενων ασφαλιστικών δαπανών του ΕΟΠΠΥ θα πρέπει να αναμένουμε τρία χρόνια τουλάχιστον για να αποδοθούν.
Με τη 19/2014 πράξη της Επιτρόπου του Ελ.Σ στο Ν.Κιλκίς απαγορεύεται στην οικονομική υπηρεσία του νοσοκομείου η καταβολή αμοιβής στο ιατρικό,τεχνολογικό και παραϊατρικό προσωπικό από άλλο κωδικό,παρ’ότι όλες οι πράξεις μας ελέγχονται πλέον από αρμόδιο διοικητικό υπάλληλο του νοσοκομείου αλλά και από υπάλληλο της Υ.Π.Ε
Το ζήτημα αυτό είχε δημιουργήσει πρόβλημα στα πρώτα χρόνια εφαρμογής του νόμου αλλά σταδιακά τα μεγάλα νοσοκομεία εξισορρόπησαν.
Για ένα επαρχιακό νοσοκομείο (που δε νομίζω να είναι και πολλά ,καθώς το εφημεριακό καθεστώς είναι εξουθενωτικό και σχεδόν απαγορευτικό ),που έχει αρχίσει να εφαρμόζει την ολοήμερη λειτουργία μετά το 2020 η κατάσταση αυτή αποτελεί σημαντικό αντικίνητρο για την προσέλευση ανθρώπινου δυναμικού!!
Συνέπεια όλων αυτών είναι πως ενώ έχουμε δουλέψει δεκατέσσερις μήνες ,πληρωθήκαμε μόνο για δύο ,καταλήγοντας πλέον να είναι κυρίαρχη η τάση διακοπής των απογευματινών ιατρείων όπως και πιθανές παραιτήσεις ιατρών που είχαν ως προϋπόθεση για την παραμονή τους τις επιπλέον οικονομικές απολαβές από την ολοήμερη λειτουργία.
Επακόλουθο της φυγής ιατρών θα είναι η κατάρρευση κομβικών τμημάτων του νοσοκομείου, όπως π.χ του Ακτινολογικού.
Ένας ολόκληρος προεκλογικός χρόνος είναι καταστροφικός για το διοικητικό σύστημα της χώρας μας το οποίο βαλτώνει μέσα στην αδράνεια και στην ανικανότητα των ηγεσιών που εναλλάσσονται στην εξουσία μετά των κυβερνητικών ανασχηματισμών.
Κυρίαρχο προεκλογικό ζήτημα ήταν τα θέματα υγείας με την κυβέρνηση να μας διαβεβαιώνει πως διαθέτει στρατηγικό σχέδιο για αυτά ,προετοιμάζοντας μας για τον νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας μας.
Γιατί μέχρι τώρα δεν μας το ανακοινώνουν ώστε και εμείς ως ιατροί να αποφασίσουμε για το μέλλον μας?
Προοπτική κύριοι!! Ποιά η προοπτική και οι προσδοκίες που μας δίνετε?
ΚΑΤΣΙΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ακτινολόγος-Μέλος του Δ.Σ.Νοσοκομείου Κοζάνης
Ως συνήθως ψεύτικες υποσχέσεις από την κυβέρνηση Μιζοθάφτη