Το νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αποτυπώνει τη βούληση του Πρωθυπουργού για στήριξη της οικογένειας και την άμβλυνση των ανισοτήτων. Ενοποιήθηκαν ουσιαστικά όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικογενειακή πολιτική. Ζητήματα, δηλαδή, οικογενειακής και προνοιακής πολιτικής, κοινωνικής στήριξης, ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα στα θέματα Ισότητας, βήματα που αποτυπώνονται και στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων ανεβαίνοντας τρεις θέσεις στη σχετική κατάταξη, αποδεικνύοντας ότι έχει αρχίσει να καλύπτει την απόσταση που τη χωρίζει από άλλα κράτη μέλη προωθώντας την ουσιαστική Ισότητα.
Ενδεικτικά η χώρα μας διαθέτει ολοκληρωμένο Δίκτυο Δομών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών το οποίο περιλαμβάνει 44 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία παρέχουν σε γυναίκες δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής στήριξης και εργασιακής συμβουλευτικής, καθώς και 20 Ξενώνες Φιλοξενίας, στους οποίους μπορούν να διαμείνουν γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους.
Το Δίκτυο περιλαμβάνει ακόμη την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί όλο το 24ωρο και είναι δωρεάν. Οι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί που στελεχώνουν τη Γραμμή στηρίζουν και ενημερώνουν τόσο τα ίδια τα θύματα όσο και πρόσωπα από το ευρύτερο περιβάλλον που επιθυμούν να ενημερωθούν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες-θύματα βίας.
Σημαντικές είναι και οι αλλαγές στη νομοθεσία στη χώρα μας για την καταπολέμηση της βίας, όπως η αυστηροποίηση των ποινών για τους θύτες κ.α.
Επίσης, με απόφαση της κυβέρνησης, οι γυναίκες-θύματα βίας που φιλοξενούνται στους ξενώνες λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ενώ θέσαμε σε εφαρμογή το «Κουμπί Πανικού» (Panic Button) το οποίο βοηθά γυναίκες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να απομακρύνονται από το κακοποιητικό περιβάλλον και να λαμβάνουν άμεσα βοήθεια και στήριξη.
Η 25η Νοεμβρίου έχει αναδειχθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών και αποτελεί μια ευκαιρία για τη διάδοση των μηνυμάτων που εμπεριέχει η συγκεκριμένη ημέρα.
Με αφορμή την ημέρα με σκοπό την ευαισθητοποίηση και αφύπνιση των τοπικών κοινωνιών στο συγκεκριμένο ζήτημα ο Δήμος Βελβεντού έκανε φωταγώγηση με πορτοκαλί χρώμα του Δημαρχείου (το πορτοκαλί έχει ορισθεί ως χρώμα-σύμβολο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών), και δημοσιεύει το παρόν κείμενο στα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στην ιστοσελίδα του Δήμου.