Επειδή πολλή κουβέντα γίνεται – κι από τοπικά μέσα – για το θέμα των οφειλών των δημοτικών συμβούλων και το ζήτημα της έκπτωσης από το αξίωμά τους [ λόγω οφειλών ] να πούμε το εξής:
Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε παράδοξα στη νομοθεσία. Για το συγκεκριμένο θέμα, το παράδοξο ήταν το κάτωθι:
Σύμφωνα με το α. 11§2 Ν. 4804/2021, «…οφειλέτης του οικείου δήμου…» που εκλέγεται «…δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος ή πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας, οφείλει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του, εφόσον αυτή υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την ανακήρυξή του…» [ η οποία γίνεται από το Πρωτοδικείο της έδρας, 5 ημέρες μετά τις εκλογές]. Ειδάλλως εκπίπτει αυτοδικαίως από το αξίωμα.
Γιατί είναι παράδοξη η πρόβλεψη;
Στον ίδιο Νόμο και δη στο άρθρο 49§2 περί των Περιφερειακών Αρχών, προβλέπεται ότι ο «…οφειλέτης της οικείας περιφέρειας ή των νομικών προσώπων της …» που θα «…εκλεγεί περιφερειάρχης ή περιφερειακός σύμβουλος, οφείλει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του έως την ημέρα της εγκατάστασης των περιφερειακών αρχών…» [ δηλ. ως την 1/1/24] .
Τι σημαίνει αυτό; Άλλη προθεσμία για τον δημοτικό σύμβουλο κι άλλη για τον περιφερειακό.
Για εμένα δεν υπήρχε λογική στην ανωτέρω ρύθμιση. Οπότε θεωρώ ότι ορθώς ο Νομοθέτης, έστω και καθυστερημένα, έρχεται να διορθώσει μία στρεβλή αρχική πρόβλεψη.
Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε θα είναι η τελευταία. Εξάλλου, errare humanum est
Ωραίος είσαι Μπαλαμπανίδη. Είσαι και νομικός από όσο ξέρω. Αντί να πεις ότι και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι θα έπρεπε να τακτοποιήσουν τα χρέη τους σε δέκα μέρες θεωρείς σωστό που η κυβέρνηση δίνει χάρη στους “νοικοκυραίους” δημοτικούς συμβούλους και με αναδρομική ισχύ. Από πότε κάθε νόμος μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ; Δεν έπρεπε όλοι αυτοί να είναι τακτοποιημένοι πριν καν βάλουν υποψηφιότητα; Αυτοί που θέλουν να διοικήσουν τους δήμους και την περιφέρεια επιτρέπεται να χρωστούν; Αυτά είναι. Ετσι επιβραβεύονται οσοι δεν πληρώνουν τα χρέη τους στους Δήμους. Και θέλουν να διοικήσουν τους Δήμους. Χώρια που έγιναν ρεζίλι στις κοινωνίες τους. Η δικαιολογία ότι τους ήθελε ο κόσμος δεν πιάνεται. Τους ήθελε ο κόσμος γιατί δεν ήξερε. Αν ήξερε ότι χρωστούσαν δεν θα τους ψήφιζε. Τόσο απλά.
Να ξέρεις όμως ένα πράγμα. Όλοι αυτοί που καίγονται τώρα να πιάσουν καρέκλες αν δεν εκλέγονταν ούτε που θα περνούσαν από τα ταμεία για να πληρώσουν τα χρεή τους. Τώρα σφίχτηκαν από κακό ζόρι.
Να σε ρωτήσω όμως κάτι. Αυτοί οι επιλαχόντες που δικαιούνταν να καταλαβουν τις κενές θεσεις λόγω του νόμου τι θα κάνουν τώρα που ακυρώνεται η έκπτωση των «νοικοκυραίων»; Θα δεχτούν τον νόμο με αναδρομική ισχύ;
Αν και πιστεύω πως κάποιοι επιλαχόντες θα προσφύγουν κατά του άδικου αναδρομικού νόμου σε ανώτερα δικαστήρια και θα δικαιωθούν στο τέλος. Δεν μπορεί η βουλή να βγάζει νόμο για έκπτωση των ατακτοποίητων συμβούλων και μετά να αλλάζει τον νόμο επειδή πίεσαν κάποιοι που έγιναν ήδη ρεζίλι και έμειναν απο έξω.
Εδώ μπαίνουν χοντρά νομικά ζητήματα που φαίνεται να τα κάνει γαργάρα η Κυβέρνηση και από ότι φαίνεται και η Αντιπολίτευση. Και φυσικά τα έχουν κάνει γαργάρα και οι πολιτικοί. Διάβασες τίποτα αυτές τις μέρες για το θέμα από τους βουλευτές μας; Μια δήλωση; Μια άποψη; Τίποτα. Ηθική μηδέν.
Δεν υπάρχει ούτε ντροπή ούτε ηθική σε αυτή τη χώρα.
Πόσο δίκιο έχεις Νεστορα!