Ομιλία της Βουλεύτριας της Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα, στην Ολομέλεια της Βουλής για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης
«Η υποταγή της πολιτικής στις δυνάμεις της αγοράς έχει φτάσει στα όρια της. Στο όνομα της αγοράς και των επενδύσεωνιδιωτικοποιείτε τα πάντα. Σε μία διαρκή σύγκρουση με την κοινωνία και τις ανάγκες της, δημόσια αγαθά σε πλειστηριασμό ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, προχθές ο αιγιαλός και οι παραλίες, έρχεται το νερό..», σημείωσε στην αρχή της ομιλίας της η Πέτη Πέρκα.
Η Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς εστίασε στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. «Αντιμετωπίζετε την παιδεία ως εμπορεύσιμο είδος, προς αποκόμιση κέρδους. Και η ακαδημαϊκότητα; Η ελεύθερη διακίνηση ιδεών; Η έρευνα; Δεν έχουν υπεραξία, δεν φέρνουν κέρδη, είναι περιττά».
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το αντισυνταγματικό του εγχειρήματος και την ύβρι της κερδοσκοπίας. Γι’ αυτό χρησιμοποιεί έναν ακραία παραπλανητικό τίτλο ώστε να εξυπηρετείται η ρητορική περί «μη κερδοσκοπίας». Ανέφερε χαρακτηριστικά «θέλετε να μας πείσετε ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που θα επενδύσουν για να δημιουργήσουν παράρτημα ξένου πανεπιστημίου χωρίς να προσδοκούν χρηματικό κέρδος.
Ποια εμβληματικά ξένα πανεπιστήμια περιμένετε; Μήπως τα «εμβληματικά» ιδιωτικά ΑΕΙ της Κύπρου με την ευγενή χορηγία πολύ γνωστού σας fund; Τόσο εμβληματικά που η πλειονότητα των Κυπρίων σπουδάζει στα δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας.»
Τόνισε ότι κανένα εμβληματικό πανεπιστήμιο, δεν το έκανε πουθενά αλλού στον κόσμο, να περιφέρεται διακινδυνεύοντας τη φήμη του.
Κατηγόρησε την ΝΔ ότι η ιδεοληψία της μπορεί να χαρακτηριστεί ως χρόνια παθογένεια. Επί σειρά ετών προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει τα πανεπιστήμια που ποτέ δεν στήριξε και συνεχώς λοιδορεί. «Κέντρα ανομίας τα ανεβάζετε, στο έλεος των καταληψιών τα κατεβάζετε», υπογράμμισε με έμφαση η Πέτη Πέρκα.
Στη συνέχεια άσκησε έντονη κριτική στον κ. Πιερρακάκη, «είστε άξιος διάδοχος της προκατόχου σας. Εσείς θα βάλετε την οριστική ταφόπλακα στην δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, με έναν νόμο καταφανώς αντισυνταγματικό. Τόσα χρόνια το προσπαθεί η δεξιά και δεν μπορούσε να προσπεράσει τη βάσανο του Συντάγματος. Tα είπατε παραρτήματα και νομίζετε ότι ξεμπερδέψατε με το άρθρο 16. Αλήθεια την πρόβλεψη του Συντάγματος ότι οι καθηγητές πρέπει να είναι δημόσιοι λειτουργοί πώς θα την παρακάμψετε; θα τους ονομάσετε παραρτηματοχιούχους;»
Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση στηρίζει ένα νομοσχέδιο που ανοίγει διάπλατα τον χώρο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις αμφιβόλου ποιότητας και ακαδημαϊκότητας να παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης έναντι χρηματικής αμοιβής. Μετατρέπει την εκπαίδευση από αγαθό σε υπηρεσία. Τα χαρακτήρισε εκπαιδευτήρια – μετεξελίξεις των ιδιωτικών κολλεγίων και ΙΕΚ και πτυχία σούπερ μάρκετ. Πρόσθεσε «αυτή είναι η αριστεία που για χρόνια βαυκαλίζεστε. Πλήρης εμπορευματοποίηση – παράκαμψη του ΔΟΑΤΑΠ – αμφίβολα προγράμματα σπουδών και εν τέλει γενίκευση της επιβολής διδάκτρων».
Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έκανε καμία προσπάθεια ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου. Αντιθέτως, δημιουργεί διαρκώς ταξικούς φραγμούς, ανισότητες και αδικίες. Δήλωσε χαρακτηριστικά «για να εισαχθεί μαθητής/τρια στο δημόσιο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να περάσει την βάσανο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και των Πανελλαδικών, για το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο απλά την βάση του πεδίου…χιλιάδες μόρια ο ένας, χιλιάδες ευρώ ο άλλος».
Η Βουλευτής Φλώρινας απευθύνθηκε στους συναδέλφους της Συμπολίτευσης από την περιφέρεια. «Καλείστε να ψηφίσετε ένα έκτρωμα που θα επιφέρει ένα γερό -αν όχι οριστικό- πλήγμα στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, αφού η διαρκής κρίση που πλήττει τα νοικοκυριά από τις κυβερνητικές επιλογές, δεν θα επιτρέψει στις οικογένειες να στείλουν για σπουδές τα παιδιά τους σε περιοχές σαν και τη δική μου, αλλά αντ’ αυτού θα ωθήσει μεγάλο μέρος υποψηφίων φοιτητών να προτιμήσουν το εύκολο, την επιλογή ενός ιδιωτικού, χωρίς πολύ διάβασμα, κοντά στο σπίτι τους».
Πρόσθεσε «αναφέρομαι στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, για τα εξαιρετικά του Τμήματα σε όλη την Περιφέρεια και την πατρίδα μου τη Φλώρινα, που έχει καταφέρει -σύμφωνα με τις αξιολογήσεις του- μέσα σε λίγα χρόνια να είναι φάρος της ανώτατης εκπαίδευσης και να πετυχαίνει διαρκώς την ανάπτυξή του. Χιλιάδες απόφοιτοι των Τμημάτων μας διαπρέπουν στους κλάδους της εκπαίδευσης, στην τέχνη, τον πολιτισμό, την έρευνα και τεχνολογία».
Κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα έπρεπε να αποτελεί το βασικό όχημα για την μετάβαση και την αλλαγή του παραγωγικού προφίλ της Δυτικής Μακεδονίας, το ακαδημαϊκό μέσο που θέτει τους επιστημονικούς όρους της πράσινης μετάβασης. «Αυτό λοιπόν το πανεπιστήμιο, σε ένα δυστοπικό πλαίσιο συνεχούς ερήμωσης των λιγνιτικών περιοχών εν μέσω απολιγνιτοποίησης, σήμερα, απειλείται ευθέως από τις νομοθετικές σας επιλογές», επεσήμανε η Πέτη Πέρκα.
Επιπλέον ανέφερε «προχωράτε στην από-ανάπτυξη των περιφερειακών ΑΕΙ και τροποποιείτε προς το χειρότερο το μοντέλο χρηματοδότησής τους. Οδηγείτε τμήματα σε πλήρη απαξίωση και κλείσιμο. Έχουμε ξαναδεί το έργο με τα περίφημα Σχέδια Αθηνά που εφαρμόσατε. Τμήματα που μπορούν να δώσουν κίνητρο στους νέους της περιοχής μας να επιλέξουν για σπουδές, να επενδύσουν εκεί και να αποτελούν παράγοντα ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, του πολιτισμού και της κοινωνίας».
Τους κατηγόρησε ότι «έχετε ευθύνη για ότι συμβεί. Με την ψήφο σας προδιαγράφετε ένα ζοφερό μέλλον για τη Φλώρινα, τη Δυτική Μακεδονία και όλα τα Περιφερειακά Ιδρύματα με τις συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες να γίνονται σύντομα αντιληπτές. Δεν ωφελεί σε τίποτε η επιτηδευμένη εγκατάλειψή τους ώστε η φυγή να φανεί πιο φυσική. Η πληγή θα είναι ανεπανόρθωτη».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι για τη Νέα Αριστερά το δημόσιο Περιφερειακό Πανεπιστήμιο αποτελεί όχημα ανάπτυξης, μέσο αξιοποίησης των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας και μοχλό κοινωνικής, πολιτισμικής και δημιουργικής κινητικότητας.
Αποδόμησε την πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας «απέναντι σε αυτό το ατεκμηρίωτο, αντισυνταγματικό έκτρωμα του ψευτο ακαδημαϊκού νεοφιλελευθερισμού, ορθώνουμε το ανάστημά μας και στεκόμαστε στο πλευρό του δημόσιου Πανεπιστημίου και του φοιτητικού κινήματος. Ενώνουμε τη φωνή μας για δημόσια, δωρεάν και καθολική εκπαίδευση για όλους/ες/α».
Πρόσθεσε επιπλέον ότι «δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός ούτε καν βραχυπρόθεσμος. Νομοθετείτε ad hoc και ψηφίζετε μόνοι σας με το 41%. Απεχθάνεστε οτιδήποτε δημόσιο και την απέχθεια σας την αξιοποιείται προς όφελος μιας ομάδας ημετέρων, σε καμία περίπτωση δεν συμβάλουν οι πολιτικές σε κάποιου, όποιου είδους ανάπτυξη.
Πού εντάσσεται η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, ποια ανάγκη εξυπηρετεί; Μόνο μια. Την ανάγκη κάποιων funds και μεγαλο-επενδυτών να αυξήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από τα λεφτά των πολιτών».
Η Πέτη Πέρκα σημείωσε δεικτικά στο τέλος της ομιλίας της «αφού μας υποβάλατε σε ασκήσεις λογικής περί του Συντάγματος, προτείνω στην επόμενη αναθεώρηση να βάλουμε τον τίτλο Δυναμικό Σύνταγμα. Αλήθεια κ. Υπουργέ υπάρχουν και άλλα άρθρα του Συντάγματος που η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την αναθεώρησή τους;Ευγενικά ρωτάω…
Καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο που όπως λέει η νεολαία, θα μείνει στα χαρτιά».
Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/-LmyRQ6i468