Η οικογένεια αποτελεί κοινωνικό θεσμό και μαζί με το Σχολείο διαπαιδαγωγούν τους αυριανούς πολίτες. Αν οι δυό αυτοί θεσμοί δε λειτουργούν σωστά ή λειτουργούν προβληματικά , δε θα υπάρχει το αναμενόμενο θετικό αποτέλεσμα.
Η Νομοθετική εξουσία θεσπίζει Νόμους στο όνομα προστασίας της οικογένειας , παραγνωρίζοντας τα προβλήματά της. Η οικονομική ανέχεια , η ανεργία , η προβληματική και ελλιπής μόρφωση , η ασυμφωνία χαρακτήρων των συζύγων , τα διαφορετικά τους ενδιαφέροντα , αποτελούν κάποιες από τις αιτίες , που δημιουργούν εντάσεις και προβλήματα στη λειτουργία της οικογένειας. Όλα αυτά τα βιώνει μόνη της η οικογένεια ερήμην της Πολιτείας.
Σα να μην έφταναν όλα αυτά έχουμε και μια τηλεόραση που ό,τι καλό προσπαθεί να δημιουργήσει η οικογένεια και το Σχολείο , το καταστρέφει σε λίγα δευτερόλεπτα. Γνωρίζει η Πολιτεία ότι τα ΜΜΕ τα κατέχουν και τα εκμεταλλεύονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα , δεν τηρούν την δημοσιογραφική δεοντολογία , δε σέβονται το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο , το οποίο λόγω δυσλειτουργίας και ελλείψει προσωπικού δεν μπορεί να τα ελέγξει.
Η Βία όταν καταγγέλλεται στον Εισαγγελέα είναι η τελευταία πράξη του δράματος που πολύ καιρό πρίν ζεί η οικογένεια. Οσο και να θέλει ο Εισαγγελέας δε μπορεί να λύσει το πρόβλημα , δεν είναι αυτή η δουλεία του. Όταν η γυναίκα είναι οικονομικά ανεξάρτητη, μπορεί να προχωρήσει μέχρι τέλους και να καταλήξει στο διαζύγιο. Όταν όμως είναι οικονομικά εξαρτημένη από το σύζυγο κι έχει επι πλέον παιδιά , αναγκαστικά υποχωρεί , ‘’ συγχωρεί ‘’ και σύντομα η ίδια σκηνή επαναλαμβάνεται
Η εφαρμογή του Νόμου για την ενδοοικογενειακή βία είναι προβληματική και αναποτελεσματική. Οι περιπτώσεις που καταγγέλλονται , είτε ανακαλούνται πριν τη δίκη , είτε στο ακροατήριο. Το να τιμωρηθεί ο παραβάτης σύζυγος είτε καταλήγοντας στη φυλακή είτε πληρώνοντας την ποινή, δημιουργείται επι πλέον πρόβλημα διαβίωσης στην οικογένεια και σ΄ αυτό το σημείο η Πολιτεία είναι και απούσα και αμέτοχη.
Οι υπηρεσίες που εμπλέκονται , Αστυνομία – Δικαστήρια , πρέπει να στελεχώνονται με κατάλληλο προσωπικό που να μπορεί να βοηθήσει και να κάνει τις ανάλογες υποδείξεις με συμβουλές στους συζύγους. Πρίν να χρειασθεί η Αστυνομία και τα Δικαστήρια θα ήταν αποτελεσματική η πρόληψη με τη δημιουργία φορέων κοινωνικής στήριξης , επιδοτούμενοι απ την Πολιτεία , που θα συμβουλεύουν , θα στηρίζουν και θα παρακολουθούν τις όποιες περιπτώσεις προσφεύγουν για βοήθεια.
Θύμα και θύτης χρειάζονται προληπτική βοήθεια και στήριξη για να αποφεύγουμε σκηνές ανθρωποκτονιών ή σκληρής και υπέρμετρης βίας με τα ΜΜΕ να αποφεύγουν να δίνουν ευρεία δημοσιότητα , εμπορευόμενα τον ανθρώπινο πόνο και δυστυχία.Οι γυναικοκτονίες τείνουν να γίνουν σύνηθες φαινόμενο και με την πάροδο του χρόνου δε μειώνονται.Δεν αντιμετωπίζεται το φαινόμενα με αστυνομικά και κατασταλτικά μέτρα , πολύ δε μάλλον με την αυστηροποίηση των ποινών , που αποτελεί σταθερή κυβερνητική επιλογή , γιατί η πρόληψη στοιχίζει οικονομικά κι αυτό θέλουν να αποφύγουν. Τα κατόπιν εορτής κροκοδείλεια δάκρυα είναι για το θεαθήναι προς παραπλάνηση της οργισμένης κοινής γνώμης κι απ την ενδοοικοογεναικαή βία καταλήγουμε στην ενδοοικογενειακή παρωδία.