Εντείνεται τις τελευταίες ώρες η ανησυχία στους κατοίκους του Κρόκου, του μεγαλύτερου σε πληθυσμό χωριού της Δυτικής Μακεδονίας, για τους λόγους που από το βραδάκι της Τρίτης η ΔΕΥΑΚ απαγόρευσε τη χρήση του πόσιμου νερού, το οποίο μύριζε εμφανώς πετρέλαιο ή άλλο παρόμοιο υγρό.
Μέχρι στιγμής ούτε ο Δήμος Κοζάνης, ούτε η ΔΕΥΑΚ, ούτε η Τοπική Κοινότητα έχουν ενημερώσει για την αιτία του προβλήματος, γεγονός που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερα ερωτήματα και…ερωτηματικά, αλλά και οδηγεί στη διατύπωση διάφορων, πιθανών και…απίθανων σεναρίων στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο.
Χωρίς να υπάρχουν ακόμη τα αναλυτικά αποτελέσματα των δειγμάτων που ελήφθησαν χθες το απόγευμα και εστάλησαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους, στη Θεσσαλονίκη (σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Παναγιώτη Ματιάκη), ουδείς είναι σε θέση να αναφέρει με βεβαιότητα εάν την Τρίτη (ή και κάποιες από τις προηγούμενες ημέρες) οι κάτοικοι του Κρόκου ήπιαν ακατάλληλο προς πόση νερό ή το χρησιμοποίησαν για μαγείρεμα και άλλες χρήσεις.
Τα αποτελέσματα, σύμφωνα πάντα με τη σχετική ενημέρωση από τους αρμόδιους, θα ανακοινωθούν την Παρασκευή και, ασφαλώς, μέχρι και τότε θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση κατανάλωσης του νερού και η διανομή εμφιαλωμένων. Πάντως, την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι κάτοικοι που διερωτώνται πώς, ποιός και με βάση ποιά στοιχεία αποφάσισε το πρωί της Τετάρτης ότι το νερό είναι κατάλληλο για μπάνιο (προσωπική υγιεινή), ενώ το απόγευμα της Τρίτης, στην πρώτη ανακοίνωση της ΔΕΥΑΚ, υπήρχε και η σχετική απαγόρευση.
Το μεγάλο ερώτημα που σχηματίζεται στα χείλη όλων δεν είναι, πάντως, άλλο από το αίτιο του προβλήματος, με ένα από τα πιθανολογούμενα σενάρια να κάνει λόγο για “ατύχημα” κατά τη διάρκεια των εν εξελίξει εργασιών για το νέο αντλιοστάσιο, στην περιοχή του “Λάκκου”.
Ένα ακόμη ενδεχόμενο που συζητείται είναι και εκείνο κάποιας πιθανής διαρροής, σε συγκεκριμένο σημείο, η οποία δεν πήρε μεγάλη έκταση, καθώς εντοπίστηκε νωρίς το βράδυ της Τρίτης, παρουσία και του αντιδήμαρχου Ελίμειας και Αιανής Ζήση Στημονιάρη, ο οποίος έφτασε άμεσα στον Κρόκο, μόλις ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Τ.Κ. Νίκο Βασιλείου, που, με τη σειρά του, άρχισε να δέχεται τηλεφωνήματα και μηνύματα για το πρόβλημα μετά τις 7:30 το βραδάκι της Τρίτης.
Ο τελευταίος, ερωτηθείς σχετικά από το Kozanimedia, ανέφερε πως ο ίδιος και η ΔΕΥΑΚ ακόμη δεν έχουν σχηματίσει σαφή άποψη για το αίτιο του προβλήματος, το οποίο προς το παρόν (αφού δεν υπάρχουν αποτελέσματα εξέτασης των δειγμάτων) έγκειται στη μυρωδιά πετρελαίου που ακόμη φαίνεται πως υπάρχει στις βρύσες αρκετών σπιτιών. “Ερευνούμε όλα τα ενδεχόμενα, ρωτάμε όσους γνωρίζουν”, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κρόκου, ο οποίος έχει επωμιστεί σχεδόν μόνος του τον χειρισμό της όλης κατάστασης στο χωριό, μαζί με ελάχιστους εθελοντές.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το πρωί της Τετάρτης στο Kozanimedia ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Παναγιώτης Ματιάκης, η τελευταία μέτρηση στο νερό του Κρόκου πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου, χωρίς να δείξει κανένα απολύτως πρόβλημα. Τα σχετικά, αναλυτικά στοιχεία της συγκεκριμένης μέτρησης θα παραλάβει, όπως σημείωσε ο ίδιος στο Kozanimedia, σήμερα, Πέμπτη, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Κρόκου Νίκος Βασιλείου, ώστε να κοινοποιηθούν και στην τοπική κοινωνία.
Μέσα στο όλο κλίμα και χωρίς να υπάρχουν σαφή στοιχεία, παρά μόνο ενδείξεις, να σημειωθεί και η απουσία του δημάρχου Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη από το “κάδρο” του προβλήματος, καθώς δεν εμφανίστηκε χθες το βράδυ ή σήμερα στον Κρόκο, ώστε να μιλήσει μα κατοίκους και να να συζητήσει για το όλο θέμα, όταν ο ίδιος συνηθίζει να δίνει το “παρών” σε διάφορες εκδηλώσεις και άλλα, περισσότερο “ευχάριστα” γεγονότα.
Παναγιώτης Πλιάτσιος