Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στη σημερινή (Κυριακή 28/4) κεντρική εκδήλωση που διοργάνωσαν στο συνεδριακό κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης”, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας και η Αρμενική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 109η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Ακολούθως, ο Υφυπουργός συμμετείχε στη σιωπηρή πορεία και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων του Γ’ Σώματος Στρατού.
Στο χαιρετισμό του, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι η διατήρηση της ιστορικής γνώσης είναι το ελάχιστο καθήκον της ανθρωπότητας και πως Έλληνες και Αρμένιοι δεν ξεχνούμε τους 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους που, πριν από 109 χρόνια, εξοντώθηκαν και εκτοπίστηκαν βίαια από τις πατρογονικές εστίες τους.
Όπως είπε: «Είθισται, σε ανάλογες περιστάσεις, να αναφερόμαστε στη μνήμη εκείνων που χάθηκαν. Στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των αποτρόπαιων εγκλημάτων. Στους αγώνες, στα μαρτύρια και στις θυσίες τους. Στις διώξεις, στους εκτοπισμούς, στις δολοφονίες. Σε όλα αυτά που συνιστούν την υπόθεση της Γενοκτονίας.
Επιτρέψτε μου, όμως, σήμερα, να αποδώσω την οφειλόμενη τιμή, αναφερόμενος στους απόγονους των θυμάτων, στους Αρμένιους της διασποράς, στην κοινότητα της Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης. Σε όλους εσάς που μεγαλώνοντας με τις διηγήσεις των φρικτών εκείνων γεγονότων στις αγκαλιές των γιαγιάδων και των παππούδων σας, που διαβάζοντας μαρτυρίες και ντοκουμέντα για τις μαύρες εκείνες σελίδες της ιστορίας, τρέψατε την κατάρα σ´ ευλογία, το δάκρυ σε κουράγιο, και τον πόνο σε ευθύνη, να μην ξεχαστεί η μνήμη, να μη νικήσει η λήθη, να κρατηθεί ζωντανή η αλήθεια. Κόντρα στη δύναμη του χρόνου, στην προσβλητική προσπάθεια παραχάραξης, στην ταπεινωτική ανοχή της διεθνούς κοινότητας. Κάνατε όμως και το στίγμα πείσμα και δύναμη προόδου στη φιλόξενη Ελλάδα και γίνατε ένα με τους ανθρώπους αυτού του τόπου, άλλοι πριν κι άλλοι μετά τη μεγάλη τραγωδία. Ζυμώσατε μαζί μας κοινούς καημούς και πόθους. Αυτά μας ενώνουν, έτσι αδελφοποιηθήκαμε.
Δεν μας ενώνει καμία κοινή έχθρα, αλλά τα κοινά βιώματα, οι αγώνες και τα όνειρα. Η πίστη στο σύνολο των αξιών, αρχών και κανόνων, που αποτέλεσαν τον πυρήνα των διεθνών οργανισμών και συνθηκών του σύγχρονου κόσμου, για την επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης, του ανθρωπισμού και της προόδου. Ενός πλαισίου που ενώνει και δεν διχάζει λαούς και έθνη. Που αποθαρρύνει την εχθρότητα και καλλιεργεί την καταλλαγή και τη συνεργασία. Όχι όμως την καταλλαγή της λήθης και της παραχάραξης, αλλά της αλήθειας και της αποκατάστασης, που λυτρώνει θύματα και θύτες, και που κυρίως εγγυάται τη μη επανάληψη των εγκλημάτων. Για αυτό, επιτρέψτε μου να αφιερώσω τούτη την ημέρα σε εσάς, που κρατάτε το καντήλι της αλήθειας αναμμένο. Που κάνετε το δάκρυ μας χαμόγελο και την συμπόνια μας ελπίδα για δικαίωση Σε εσάς, την Αρμενική κοινότητα, που αποτελείτε σημαντικό κομμάτι της ιστορίας αυτής της πόλης, αλλά και ζωντανό κύτταρο με αξιέπαινη παρουσία και προσφορά.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1880 μέχρι και σήμερα, με την εκκλησία, το σχολείο, το πολιτιστικό κέντρο, τα γραφεία της κοινότητας, αλλά και το μνημείο της Σταυρόπετρας, να στεγάζουν την πίστη, την κουλτούρα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό σας, σε συνέχεια της ιστορικής μας συνύπαρξης και απόδειξη της πολυπολιτισμικότητας της πόλης. Σε εσάς τους 15.000 και πλέον Αρμένιους που ζείτε στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και διακρίνεστε με την δημιουργική σας διάθεση σε όλους τους τομείς της κοινωνικοοικονομικής ζωής. Για εσάς το είπε καλύτερα από τον καθένα, εκατό και πλέον χρόνια πριν από σήμερα, το 1916, ο Γάλλος μυθιστοριογράφος και κριτικός, Ανατόλ Φρανς: “Η Αρμενία πεθαίνει, αλλά θα επιβιώσει. Το λίγο αίμα που έμεινε είναι πολύτιμο. Είναι αίμα που θα δώσει ζωή σε μια ηρωική γενιά. Ένα Έθνος που δεν θέλει να πεθάνει, δεν πεθαίνει”».