Στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 198η επέτειο της Ηρωικής Εξόδου της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων στο Μεσολόγγι παρευρέθηκε το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Απριλίου 2024, ο Δήμαρχος Γρεβενών, Κυριάκος Ταταρίδης, προσκεκλημένος από το Δήμαρχο της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου κ. Σπυρίδων Β. Διαμαντόπουλος.
Ο Δήμαρχος Γρεβενών, συμμετείχε στη μεταφορά της Εικόνας της Εξόδου, του Ιερού Λαβάρου και του Τιμίου Σταυρού Αγιασμού του Επισκόπου Ιωσήφ Ρωγών, από το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, στις επιμνημόσυνες δεήσεις στο μνημείου του Ελβετού Φιλέλληνα Μάγερ, στον τόπο θανάτου του Λόρδου Βύρωνα και στον τάφο του Επισκόπου Ρωγών.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η πομπή προς τον Κήπο των Ηρώων και η αναπαράσταση της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή με την δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και την παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν -με τις παραδοσιακές τους στολές- και μέλη του Συλλόγου Σαμαριναίων Κοζάνης, ενώ, στα πλαίσια της αδελφοποίησης της Κοινότητας Σαμαρίνας του Δήμου Γρεβενών με το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ο κ. Ταταρίδης συμμετείχε στην Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων Σαμαριναίων, αποτίνοντας ελάχιστο φόρο τιμής με τη κατάθεση στεφάνου.
Αναφερόμενος στην Ηρωική Έξοδο της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων στο Μεσολόγγι το 1826, ο Δήμαρχος Γρεβενών προέβη στην ακόλουθη δήλωση, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους 87 νεκρούς Σαμαριναίους που συμμετείχαν στην αθάνατη φρουρά των Μακεδόνων:
«Όσο και αν ο πανδαμάτωρ χρόνος απειλεί να αποσβέσει γεγονότα και ιστορικές στιγμές, η δύναμη μιας υπέρλαμπρης πράξης αυτοθυσίας θα συνεχίζει, μέσα στο διάβα των αιώνων, να φωτίζει και να στέλνει τη λάμψη της σε ολόκληρο το κόσμο. Η Έξοδος της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων στο Μεσολόγγι δεν είναι μόνο εθνικό έπος των Ελλήνων. Ξεπέρασε τα όρια της πατρίδας μας και έγινε παγκόσμιο σύμβολο και ιερά παρακαταθήκη για όλη την ανθρωπότητα, ως ύμνος προς την Ελευθερία.
Και φυσικά, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και ο τόπος μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν από 198 χρόνια στο Μεσολόγγι, καθώς, το 1826, φρουρά Μακεδόνων από τη Σαμαρίνα Γρεβενών με 120 άνδρες και αρχηγό τον Μίχο Φλώρο, μεταβαίνει στο Μεσολόγγι για να ενισχύσει την άμυνά του κατά των Τουρκαλβανών. Στην Έξοδο, αποτελούσαν τμήμα εμπροσθοφυλακής και από τους 120, γυρνούν πίσω μόνο 33, με τον Μίχο Φλώρο, θανάσιμα χτυπημένο, να δίνει τελευταία διαταγή στα παλικάρια του τα λόγια του τραγουδιού… Μην πείτε πως λαβώθηκα βαριά για να πεθάνω…Μον πείτε πως παντρέυτηκα… πήρα την πέτρα πεθερά, την μαύρη γη γυναίκα…».
Τέλος, να σημειωθεί ότι στις εορταστικές εκδηλώσεις συμμετείχαν και μέλη του Συλλόγου Φίλων Φιλαρμονικής Γρεβενών «ο Ορφεύς».