“Στα 22 χρόνια που βρίσκομαι στο Μαμάτσειο, ίσως ήταν το πιο δύσκολο βράδυ που έζησα, με την αδρεναλίνη και την αγωνία στο κόκκινο….μακάρι να μην ξανασυμβεί….”: Με τα σύντομα, αλλά άκρως παραστατικά αυτά λόγια γιατρός του νοσοκομείου Κοζάνης περιέγραψε στο Kozanimedia όσα όσα συνέβησαν την εφιαλτική, πραγματικά, νύχτα της Μεγάλης Τρίτης στο νοσοκομείο Κοζάνης, το οποίο κλήθηκε, μέσα στις γνωστές αντίξοες συνθήκες έλλειψης προσωπικού, να διαχειριστεί μέσα σε λίγες μόνο ώρες εξαιρετικά επείγοντα, δύσκολα, ακόμη και πρωτόγνωρα περιστατικά.
Από τη 1 τα ξημερώματα μέχρι και τις 6 το πρωί, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό (κλήθηκαν να βοηθήσουν μέχρι και οι άντρες της υπηρεσίας security) του Μαμάτσειου είδαν να φτάνουν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και ιδιωτικά αυτοκίνητα στα ΤΕΠ 18χρονος με υπερβολική κατανάλωση χαπιών, σε κρίσιμη κατάσταση, ο 33χρονος από την Εράτυρα με το τραγικό δυστύχημα έξω από την κωμόπολη του Βοϊου, ο 16χρονος που κατανάλωσε το παραφλού (αντιψυκτικό αυτοκινήτου) και βρισκόταν σε τρομερή υπερδιέγερση, δυο 17χρονοι από την ευρύτερη περιοχή Σερβίων-Βελβεντού μετά από τροχαίο ατύχημα και τραύματα ειδικά στο πρόσωπο, δυο ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, αλλά και τα λεγόμενα “συνήθη” περιστατικά, ειδικά με ηλικιωμένους.
Αμέσως στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο σήμανε συναγερμός, με όλους τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να καλούνται να διαχειριστούν ταυτόχρονα όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ενώ εσπευσμένα κλήθηκαν και έφτασαν σε λίγα λεπτά και γιατροί οι οποίοι δεν εφημέρευαν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα και τόσο δύσκολα περιστατικά.
Ο άτυχος 33χρονος πολυτραυματίας από την Εράτυρα οδηγήθηκε εσπευσμένα στο χειρουργείο, σταθεροποιήθηκε και οι γιατροί κατάφεραν προσωρινά να τον κρατήσουν στη ζωή, ώστε να μεταφερθεί διασωληνωμένος στη Θεσσαλονίκη, όπου, δυστυχώς, λίγες ημέρες μετά έφυγε από τη ζωή, με τους γονείς του να αποφασίζουν τη γενναία δωρεά των οργάνων του.
Την ίδια, σχεδόν, ώρα, κρατούσαν στη ζωή και τον 18χρονο νεαρό που είχε καταναλώσει υπερβολικά μεγάλο αριθμό ψυχοφαρμάκων, τον οποίο επίσης διακόμισαν διασωληνωμένο, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Και, λίγο αργότερα, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Μαμάτσειου ήρθαν αντιμέτωποι με ένα από τα πλέον σπάνια και δύσκολα περιστατικά που κλήθηκαν να διαχειριστούν στην ιστορία του νοσηλευτικού ιδρύματος της Κοζάνης, καθώς ο ηλικίας μόλις 15,5 ετών νεαρός που έφτασε με τους γονείς του είχε καταναλώσει αντιψυκτικό αυτοκινήτου και, αρχικά, δε γνώριζαν τι του συνέβαινε.
“Το παιδί βρισκόταν σε υπερδιέγερση που δεν έχουμε ξαναδεί. Ζητήσαμε από το προσωπικό security να έρθει να βοηθήσει, να το κρατήσει για να του κάνουμε ενέσεις”, αναφέρει γιατρός του Μαμάτσειου στο Kozanimedia, περιγράφοντας τις συγκλονιστικές εκείνες, πρώτες στιγμές του νεαρού στο νοσοκομείο, μέχρι να φτάσει το πρώτο αντίδοτο, με όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας από την Αθήνα και στη συνέχεια, από τη Θεσσαλονίκη.
Το 15,5 χρονών παιδί τελικά διασωληνώθηκε και οι γιατροί της ΜΕΘ Κοζάνης το κράτησαν στη ζωή, με το χρόνο να μετρά αντίστροφα και τον νεαρό να διακομίζεται, τελικά, την επόμενη ημέρα στο “Ιπποκράτειο” της Θεσσαλονίκης, την ώρα που η μητέρα του δήλωνε συγκινημένη στον ALPHA πως “καλά που ήταν εδώ οι άνθρωποι στην Κοζάνη και σώσανε το παιδί μας. Αυτή τη στιγμή θα το κλαίγαμε, γιατί το παιδί ας, όπως μας είπαν, ήταν ελάχιστα πριν την ανακοπή. Αν δεν υπήρχε η ΜΕΘ της Κοζάνης, το παιδί μας δεν θα έφτανε ούτε Θεσσαλονίκη, ούτε Γιάννενα”…
Ναι, μέσα στην πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση, δυστυχώς άργησαν οι γιατροί και οι νοσηλεύτριες, που υπερέβαλαν εαυτούς, να αντιμετωπίσουν τα υπόλοιπα περιστατικά και ειδικά τα δυο 17χρονα παιδιά που είχαν τραυματιστεί, ευτυχώς ελαφρά, στο τροχαίο του Βελβεντού. Και δικαίως οι γονείς τους ζητούσαν άμεση βοήθεια. Ναι, δίκιο είχαν και οι υπόλοιποι ασθενείς, που βίωναν πόνο επί ώρες στην αναμονή, αλλά, εκείνο το βράδυ δεν ήταν σαν όλα τα υπόλοιπα στο Μαμάτσειο.
Ήταν μια νύχτα βγαλμένη από τηλεοπτικές σειρές και ταινίες νοσοκομείων του εξωτερικού,τα οποία, όμως, διαθέτουν και τα μέσα, αλλά και το προσωπικό για να διαχειριστούν ανάλογες καταστάσεις. Νοσοκομείων και ΜΕΘ που δεν απειλούνται με κλείσιμο, που το προσωπικό τους δεν κάνει 20 και 25 εφημερίες το μήνα. Που αμείβεται επαρκώς και το μόνο που έχει να σκεφτεί είναι οι ασθενείς και όχι το δύσκολο παρόν και το αβέβαιο προσωπικό του μέλλον.
Και, όμως, μια τέτοια νύχτα το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης “κατάφερε” να μη χάσει κανέναν ασθενή εδώ…όλοι έδωσαν κάθε ικμάδα των δυνάμεων, των γνώσεων και των ικανοτήτων τους για να ανταποκριθούν στις εφιαλτικές εκείνες ώρες, στα όρια του ανθρωπίνως δυνατού. Και αυτό το νοσοκομείο, της πρωτεύουσας της Δυτικής Μακεδονίας αξίζει πολλά περισσότερα. Κύριε υπουργέ της Υγείας που θα το επισκεφθείτε σήμερα….
Παναγιώτης Πλιάτσιος