Τριάντα χρόνια προσφοράς στον πολιτισμό και στον τόπο συμπληρώνει φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυγδαλιών. Μία από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει στις 22 Ιουνίου είναι η 27η γιορτή κερασιού. Τι γνωρίζετε όμως για τις προηγούμενες είκοσι έξι γιορτές κερασιού; Για να δούμε ποια είναι η ιστορία του θεσμού αυτού:
1η Γιορτή Κερασιού
Η πρώτη «Γιορτή Κερασιού» έγινε το 1989 με το συγκρότημα του Κων/νου Τσιοτίκα και στο τραγούδι την Παγώνα. Εμπνευστής της ήταν ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου «Κουτσόταχος» Κων/νος Στεργιόπουλος.
2η Γιορτή Κερασιού
Η δεύτερη «Γιορτή Κερασιού» έγινε το 1990 με το συγκρότημα πάλι του Κων/νου Τσιοτίκα και στο τραγούδι την Αλεξοπούλου και διοργανώθηκε πάλι από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο «Κουτσόραχος». Έβρεξε όμως και η εκδήλωση έγινε στο καφενείο του Δημήτριου Μπουρέλλα.
3η Γιορτή Κερασιού
Η τρίτη Γιορτή Κερασιού έγινε το 1997 με το συγκρότημα του Κων/νου Τσιοτίκα και διοργανώθηκε από το σημερινό Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού. Στο τραγούδι ήταν η Αλεξοπούλου.
4η γιορτή Κερασιού
Η τέταρτη γιορτή Κερασιού έγινε το 1998 πάλι με το συγκρότημα του Κων/νου Τσιοτίκα. Το χώρο της 4ης Γιορτής Κερασιού επισκέφτηκε και ο σημερινός Πρωθυπουργός (αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης) κ. Κων/νος Καραμανλής.
5η Γιορτή Κερασιού
Η πέμπτη Γιορτή Κερασιού έγινε το 1999 με το συγκρότημα του Μπάμπη Λούκα. Στο τραγούδι ήταν ο Σάββας Σιάτρας, ο Κωνσταντίνου και η Έλλη.
6η Γιορτή Κερασιού
Η έκτη Γιορτή Κερασιού έγινε το 2000 με το συγκρότημα του Πέτρου Λούκα Χαλκιά. Στο τραγούδι ήταν ο Αντώνης Κυρίτσης και η Άννα Μαντζούκη.
7η Γιορτή Κερασιού
Η έβδομη Γιορτή Κερασιού έγινε το 2001 με το συγκρότημα του Ναπολέων Ζούμπα. Στο τραγούδι ήταν ο Σάββας Σιάτρας, ο Στυλιανός Μπέλλος, ο Φωτίου Χρήστος και η Έλλη. Επίσης την πρώτη μέρα υπήρξε ημερίδα με θέμα «το κεράσι και τα προβλήματα της καλλιέργειάς του», με εισηγητές τον Παπαϊωάννου Κων/νο γεωπόνο της Ε.Α.Σ. Νάουσας, το Χατζηχαρίση Πρόεδρο του Ινστιτούτου φυλλοβόλων δέντρων, το Δημήτρη Χαμπίδη σύμβουλο γεωργικής ανάπτυξης, το Δημήτρη Τζήμο γεωπόνο της διεύθυνσης αγροτικής ανάπτυξης Γρεβενών και το Δημήτρη Παπακωνσταντίνου γεωπόνο της Ε.Α.Σ. Γρεβενών. Την τρίτη μέρα δόθηκε παράσταση Καραγκιόζη από τον «Καμπέρ». Από αυτή τη χρονιά και έκτοτε η Γιορτή Κερασιού συνδιοργανώνεται με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών και το Δήμο Γρεβενών.
8η Γιορτή Κερασιού
Η όγδοη Γιορτή Κερασιού έγινε το 2002 με το συγκρότημα του Δόκιμου. Στο τραγούδι ήταν ο Αλέκος Κιτσάκης, ο Χρήστος Σταύρου και η Έλλη. Επίσης την πρώτη μέρα υπήρχε παιδική παράσταση από το «Θέατρο – Θέαμα» και την τρίτη μέρα θεατρική παράσταση από το Θέατρο Καρδίτσας.
9η Γιορτή Κερασιού
Η ένατη Γιορτή Κερασιού έγινε το 2003 με το συγκρότημα του Σταύρου Καψάλη. Στο τραγούδι ήταν η Βαγγελιώ Χριστιά και ο Γιάννης Καψάλης. Επίσης την πρώτη μέρα υπήρχε παιδική παράσταση από το «Θέατρο – Θέαμα» και την τρίτη μέρα συναυλία με τους «Αντισεισμικούς».
10η Γιορτή Κερασιού
H δέκατη Γιορτή Κερασιού έγινε το 2004 με το συγκρότημα του Πετρολούκα Χαλκιά. Στο τραγούδι ήταν ο Αντώνης Κυρίτσης και η Γιώτα Γρίβα. Επίσης την πρώτη μέρα υπήρχε ημερίδα με θέμα: «Σύγχρονη καλλιέργεια της κερασιάς, προβλήματα και προοπτικές» με ομιλητή το γεωπόνο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάουσας κ. Παπαϊωάννου Κων/νο, παιδική παράσταση από το «Θέατρο – Θέαμα» και την Κυριακή το Δημοτικό Θέατρο Γρεβενών παρουσίασε την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Το στραβόξυλο». Και τις τρεις μέρες των εκδηλώσεων υπήρχε στο χώρο έκθεση παραδοσιακών προϊόντων από κεράσι και έκθεση παλιάς ασπρόμαυρης φωτογραφίας. (Στη 10η «Γιορτή Κερασιού», με την παρουσία του Υφυπουργού Οικονομικών Χρήστου Φώλια, βραβεύτηκαν οι διατελέσαντες στο παρελθόν Πρόεδροι του Συλλόγου Κων/νος Β. Στεργιόπουλος, Πέτρος Λιάκας και Βασίλης Καραμήτρος)
11η Γιορτή Κερασιού
Η ενδέκατη Γιορτή Κερασιού έγινε το 2005 με το συγκρότημα του Κων/νου Ζέρβα και στο τραγούδι την Παγώνα, το Δάσκαλο και την Τζένη Την προηγούμενη μέρα στην βραδιά ερασιτεχνικής δημιουργία εμφανίστηκαν ερασιτεχνικά σχήματα με λαϊκά, ρεμπέτικα, ποντιακά και δημοτικά τραγούδια. Την τρίτη μέρα το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας Παρουσίασε την κωμωδία του Δ. Ρήττα: «Τ’ είχαν να δουν τα μάτια μ’». Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων υπήρχε στο χώρο έκθεση παραδοσιακών προϊόντων από κεράσι και έκθεση φωτογραφίας από τα χρόνια λειτουργίας των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η 11η Γιορτή Κερασιού προβλήθηκε πάρα πολύ από τα ΜΜΕ Τ.Ο.Ρ. CHANNEL και «ΜαΜα Μία» της ΕΤ3.
12η Γιορτή Κερασιού
Η δωδέκατη Γιορτή Κερασιού μετά από απόφαση του Δ.Σ. να αλλάξει τη μορφή της Γιορτής, μετατρέποντάς την σε έναν κύκλο εκδηλώσεων που θα ξεκινάει από την περίοδο της ανθοφορίας της κερασιάς μέχρι το τελείωμα της συγκομιδής, ξεκίνησε από την εκδήλωση “ΠΑΣΧΑΛΟΓΙΟΡΤΑ” την Κυριακή του Θωμά, με τη συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Βατολάκου, του Συλλόγου Γρεβενιωτών Θεσ/νίκης, του Ε.Μ.Α.Σ. Λευκοπηγής Κοζάνης ο «Μέγας Αλέξανδρος» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλιών. Ακολούθησε το Πανηγύρι στις 2 Μαΐου. Την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2006 δόθηκε παιδική παράσταση. Από νωρίς στήθηκε ένα μεγάλο φουσκωτό «κάστρο» για όλα τα παιδιά και στη συνέχεια το «Θέατρο – Θέαμα» παρουσίασε «Το Τρελό Πανηγύρι των Κλόουν». Επίσης στο χώρο υπήρχε έκθεση κερασιού και έκθεση προϊόντων από κεράσι. Το Σάββατο 17 Ιουνίου 2006 έγινε εκδήλωση δημοτικής βραδιάς, γλέντι και χορός με το συγκρότημα του Μετσοβίτη Αποστόλη. Στο τραγούδι ήταν η Βαγγελιώ Χριστιά, η Έλλη και ο Κώστας Ζούμπας.
Την Κυριακή 18 Ιουνίου 2006 δόθηκε θεατρική παράσταση. Το Δημοτικό Θέατρο Γρεβενών παρουσίασε την κωμωδία του Νίκου Προύφα με τίτλο: «Σβάπαρ – σβούπαρ». Τέλος την Κυριακή 25 Ιουνίου 2006 έγινε «η βραδιά προβολής της ερασιτεχνικής δημιουργίας και νέων καλλιτεχνών». Εμφανίστηκαν με τη σειρά με τη σειρά: 1) Λαϊκά και Ρεμπέτικα τραγούδια με το μουσικό συγκρότημα του Δημήτρη Καραπούλιου. 2) Ποντιακά τραγούδια με τις «Αδερφές Κυριακίδη». 3) Δημοτικά τραγούδια με το μουσικό συγκρότημα του Κωστάκη Τσιοτίκα.
13η Γιορτή Κερασιού
Η δέκατη τρίτη Γιορτή Κερασιού πραγματοποιήθηκε στις 16-17-22-23-24 Ιουνίου και 15 Ιουλίου. Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμυγδαλιών τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Ο.Π.Α.Ν.Γ.) και το Δήμο Γρεβενών (Πολιτιστικός Οργανισμός), ενώ είχαν τη στήριξη του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Φώλια και του Επιμελητηρίου Γρεβενών .
Αναλυτικότερα για τις εκδηλώσεις πρέπει να αναφέρουμε:
1) Το Σάββατο 16 Ιουνίου 2007 9.00μ.μ. συναυλία μετο συγκρότημα του Γιώργου Κωνσταντινίδη με τη Δέσποινα Κλεισιάρη στο τραγούδι, το Χρήστο Παπαδημητρίου στο τραγούδι και την κιθάρα, τη Χριστίνα Κυριακίδου στο νταούλι και το Στέλιο Κώττα στα πλήκτρα.
2) Την Κυριακή 17 Ιουνίου 2007 η ημέρα παιδικής δημιουργίας και παιδικό θεατρικό με το παραμύθι του Άντερσεν: «Κόκκινα παπούτσια» από το «Θέατρο – Θέαμα».
3) Την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2007 στη βραδιά ερασιτεχνικής δημιουργίας και νέων καλλιτεχνών με το μουσικό συγκρότημα του Κωστάκη Τσιοτίκα.
Επίσης στο χώρο υπήρχε μια πολύ πλούσια έκθεση, κερασιού, προϊόντων από κεράσι, παραδοσιακών φαγητών, μανιταριών και προϊόντων από μανιτάρι από το Σύλλογο Μανιταροφίλων Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και έκθεση κεραμικής- ζωγραφικής του Martin Kohl και έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Αδάμου.
4) Το Σάββατο 23 Ιουνίου 2007 δημοτική βραδιά με το συγκρότημα του Κων/νου Τσιοτίκα, στο τραγούδι η Σούλα Δέλιου, ο Κώστας Ζέρβας και ο Σάκης Τσιοτίκας.
5) Την Κυριακή 24 Ιουνίου 2007, θεατρική παράσταση. Το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας παρουσίασε την κωμωδία με τίτλο: “Γιατρός με το στανιό”. 6) Την Κυριακή 15 Ιουλίου 2007, οι εκδηλώσεις έκλεισαν με τη Θεατρική παράσταση από το Δημοτικό Θέατρο Γρεβενών με την κωμωδία του Νίκου Προύφα με τίτλο: «Τάσους και Γκόλφου».
Ακόμα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες για την προσφορά τους στο Σύλλογό μας, στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Φώλια, στο Νομάρχη Γρεβενών κ. Κουπτσίδη και στο Δήμαρχο Γρεβενών κ. Νούτσο, ενώ επίσης αναμνηστική πλακέτα απενεμήθη και στον Κων/νο Τσιοτίκα για την προσφορά της οικογένειας «Τσιοτίκα», που κατάγεται από τις Αμυγδαλιές Γρεβενών, στη διατήρηση της παραδοσιακής μουσικής και του δημοτικού τραγουδιού.
14η Γιορτή Κερασιού
Η δέκατη τέταρτη Γιορτή Κερασιού που έγινε το 2008 συνδιοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμυγδαλιών τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Δήμο Γρεβενών .
Αναλυτικότερα για τις εκδηλώσεις πρέπει να αναφέρουμε:
1) Πραγματοποιήθηκαν στις 2 Μαΐου στο ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου οι εκδηλώσεις για το πανηγύρι του χωριού.
2) Τεράστια επιτυχία σημείωσε η μεγάλη εκδήλωση που έγινε την Κυριακή του Θωμά 4 Μαΐου για τα «Πασχαλόγιορτα» και τον «αποχαιρετισμό της Πασχαλιάς».
Στην εκδήλωση μίλησε για το έθιμο του «αποχαιρετισμού της Πασχαλιάς» ο δάσκαλος και λαογράφος Κώστας Χρυσάκης.
Στη συνέχεια χόρεψαν οι περίπου 100 περίπου χορεύτριες και χορευτές από τους Συλλόγους Οσσαίων Λαγκαδά Θεσ/νίκης «η Αγία Κυράννα», Αγιάς Λάρισσας «Μιλτιάδης Δάλλας» και τα δυο χορευτικά του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλιών. Κατόπιν έγινε η παρουσίαση του «αποχαιρετισμού των Πασχαλόγιορτων» και το «δίπλωμα του χορού» από το χορευτικό-λαογραφικό τμήμα των γυναικών του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλιών και η εκδήλωση έκλεισε με πολύ χορό όλων των παρευρισκομένων.
3) Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Μαΐου με μεγάλη επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση – συζήτηση που συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμυγδαλιών με θέμα: “Nέες προοπτικές στην καλλιέργεια της κερασιάς”.
Στην εκδήλωση την ενημέρωση έκανε ο γεωπόνος κ. Παπαϊωάννου Κώστας, ο οποίος παρουσίασε στους αρκετούς κερασοπαραγωγούς που παραβρέθηκαν αναλυτικά και εμπεριστατωμένα τις νέες προοπτικές στην καλλιέργεια της κερασιάς, όπως αυτές προκύπτουν από την έρευνα και τη διεθνή εμπειρία και που ανατρέπουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, ενώ προϋποθέτουν περισσότερη γνώση των τεχνικών της καλλιέργειας, την καλύτερη οργάνωση των κερασοπαραγωγών και την στήριξη της πολιτείας, όπως ανάφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής.
4) Το Σάββατο 14 Ιουνίου 2008 η ημέρα παιδικής δημιουργίας θα μείνει αξέχαστη από τα δεκάδες παιδιά μικρά και μεγάλα που κυριολεκτικά γέμισαν ασφυκτικά την πλατεία των Αμυγδαλιών. Στις 5μ.μ. στο χώρο της πλατείας, αναπτύχθηκε φουσκωτό κάστρο και μία φουσκωτή τσουλήθρα για την ψυχαγωγία και εκτόνωση των παιδιών, καθώς και δημιουργικά εργαστήρια με ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ και FACE PAINTING: (Ζωγραφική στο πρόσωπο). Στη συνέχεια η θεατρική ομάδα «ΘΕΑΤΡΟ – ΘΕΑΜΑ» έδωσε για μια ακόμη φορά τον καλύτερό της εαυτό και παρουσίασε μια ολοκληρωμένη παιδική παράσταση θεάτρου δρόμου, που συνδύαζε στοιχεία θεάτρου και θεάματος, με μία συρραφή από θέατρο, χορό, παντομίμα, τσιρκοειδή «γκαγκ», ταχυδακτυλουργικά νούμερα και ηχο-παιχνίδια, σε ένα πραγματικό ξεφάντωμα γέλιου και χαράς. Μια πολύχρωμη παρέα από εντυπωσιακούς ξυλοπόδαρους, κλόουν – παλιάτσους, ζογκλέρ, καθώς και οι τεράστιες φουσκωτές κινούμενες φιγούρες καρτούν, ύψους 3,5 μέτρων που χόρευαν και παράσερναν τους μικρούς φίλους μας, αλλά και τους μεγάλους, σε ένα Πανηγύρι Φαντασίας, Χρωμάτων και Χαράς. Επίσης στο χώρο υπήρχε μια πολύ πλούσια έκθεση κερασιού, προϊόντων από κεράσι, καθώς και έκθεση κεραμικής- ζωγραφικής του Martin Kohl.
5) Την Κυριακή 15 Ιουνίου 2008 η δημοτική βραδιά με το συγκρότημα του Κων/νου Τσιοτίκα. Τραγούδησαν η Σούλα Δέλιου, ο Κώστας Ζέρβας και ο Παναγιώτης Πανουσάκος.
6) Τη Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008 η θεατρική παράσταση από το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας είχε επίσης μεγάλη επιτυχία. Η κωμωδία του του Δημήτρη Ρήττα με τίτλο: «Ο μπάρμπας μου ο Μαχούλιας», είχε ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία.
7) Η εκδήλωση της Βραδιάς Φλογέρας και παραδοσιακής πίτας έγινε την Τρίτη 17 Ιουνίου 2008. Έπαιξε φλογέρα και τραγούδησε ο Χρήστος Κάλτσιος με τη σύζυγό του Ρούλα, καθώς και οι Βασίλης Ξάνθας και Δημήτρης Παλαιοχωρίτης. Παράλληλα υπήρξε και έκθεση – γευσιγνωσία παραδοσιακής πίτας που ετοίμασαν οι γυναίκες του χορευτικού – λαογραφικού τμήματος του Συλλόγου.
8) Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Ιουνίου η εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στο έντεχνο, ρεμπέτικο και σμυρναίικο τραγούδι με τη συμμετοχή μαθητών του 1ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου Γρεβενών. Έπαιξαν μπουζούκι ο Μάριος Αναγνώστου (1ο Γυμνάσιο) και ο Αναστάσιος Αναγνώστου (1ο Λύκειο) και κιθάρα ο καθηγητής τους Πουρνάρας Στέργιος και τραγούδησαν η Ζουπουνίδου Μαρία (1ο Γυμνάσιο), η Κυριακίδου Γλυκερία (1ο Λύκειο), ο Μαρκόπουλος Βασίλης (1ο Λύκειο) και καθηγητής τους Στέργιος Πουρνάρας. Υπεύθυνοι καθηγητές του μουσικού σχήματος ήταν η Ερμιόνη Μπούκα και ο Στέργιος Πουρνάρας.
9) Την Κυριακή 22 Ιουνίου τα χορευτικά τμήματα των γυναικών και των εφήβων του Συλλόγου μας χόρεψαν αντιπροσωπευτικούς χορούς του νομού μας στη 10η Γιορτή Κερασιού στην Όσσα Θεσ/νίκης.
10) Το Σάββατο 28 Ιουνίου 2008 οι 30 μαθητές του Λυκείου Βελβεντού έδωσαν μια καταπληκτική θεατρική παράσταση με πολλά επίκαιρα οικολογικά μηνύματα.
11) Το Σάββατο 5 Ιουλίου έπεσε η αυλαία των εκδηλώσεων της 14ης Γιορτής Κερασιού με τη λαϊκή βραδιά που ήταν αφιερωμένη στο Βασίλη Τσιτσάνη. Έπαιξε το μουσικό συγκρότημα «Η παρέα του Τσιτσάνη», αποδίδοντας με μοναδικά αυθεντικό τρόπο 28 τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη. Στο συγκρότημα συμμετείχαν οι: Νίκος Ζυγούρας κιθάρα – τραγούδι, Νίκος Στροθόπουλος μπουζούκι – τραγούδι, Δώρα Στροθοπούλου τραγούδι και ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος επίσης τραγούδι. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο γιος του Βασίλη Τσιτσάνη, Κώστας, στον οποίο απενεμήθη και αναμνηστική πλακέτας με το «βραβείο Αμυγδαλιάς» για την προσφορά του Βασίλη Τσιτσάνη στον Πολιτισμό, γιατί ως γνωστό η σύζυγος του Βασίλη Τσιτσάνη, Ζωή Σαμαρά, καταγόταν από τις Αμυγδαλιές Γρεβενών. Αναμνηστική πλακέτα απενεμήθη και στην κόρη του Βασίλη Τσιτσάνη, Βικτωρία, η οποία όμως για προσωπικούς λόγους δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση αν και το ήθελε πάρα πολύ.
15η Γιορτή Κερασιού
Στην δέκατη Πέμπτη γιορτή κερασιού που έγινε το 2009 πραγματοποιήθηκαν δώδεκα εκδηλώσεις από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμυγδαλιών τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Δήμο Γρεβενών .. Πιο αναλυτικά:
1. Στις 2 Μαΐου στο ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για το πανηγύρι του χωριού.
2. Μεγάλη εκδήλωση για τον «αποχαιρετισμό της Πασχαλιάς και την παγκόσμια ημέρα του χορού» έγινε το απόγευμα της ίδιας μέρας στην πλατεία του χωριού. Η εκδήλωση άρχισε με γεύμα προς τιμήν των μελών των χορευτικών τμημάτων και των επίσημων προσκεκλημένων στην πλατεία του χωριού. Στην εκδήλωση μίλησε για τον «Αποχαιρετισμό της Πασχαλιάς και την Παγκόσμια Ημέρα του Χορού» ο κ. Βαβρίτσας Νικόλαος Λέκτορας Παραδοσιακών χορών στο ΤΕΦΑΑ του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσ/νίκης και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γρεβενιωτών Θεσ/νίκης.
Στη συνέχεια χόρεψαν οι περίπου 120 περίπου χορεύτριες και χορευτές του Μορφωτικού Συλλόγου Αλωνακίων «Πόντος», του Συλλόγου Γρεβενιωτών Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Γρεβενιωτών Κοζάνης και τα δύο χορευτικά τμήματα του Συλλόγου μας με τη δημοτική ορχήστρα του Αλέξη Κασιάρα – Στέργιου Πουρνάρα. Ακολούθησε η αναβίωση του «αποχαιρετισμού της Πασχαλιάς» και «του διπλώματος του χορού», από το χορευτικό-λαογραφικό τμήμα των γυναικών του Συλλόγου μας και τις γυναίκες των Συλλόγων Γρεβενιωτών Θεσσαλονίκης και Κοζάνης και η εκδήλωση έκλεισε με πολύ χορό όλων των παρευρισκομένων.
3. Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαΐου 2009 η εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλιών και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών για την παρουσίαση του βιβλίου του Αργύρη Καραλιόλιου: «Αμυγδαλιές Γρεβενών-Πικριβενίτσα», έκδοση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών.
Στην εκδήλωση απονεμήθηκε αναμνηστική πλακέτα με το «βραβείο Αμυγδαλιάς» σαν ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης στο Νομάρχη Γρεβενών Δημοσθένη Κουπτσίδη για τη βοήθειά του στην έκδοση του βιβλίου.
Στη συνέχεια σύντομους χαιρετισμούς στην εκδήλωση έκαναν ο Νομάρχης Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης (εδώ μπορείτε να διαβάσετε το χαιρετισμό του), ο Δήμαρχος Ηρακλεωτών κ. Καραγιάννης Θανάσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χάτσιος Γιάννης, ο Πρόεδρος του Τ.Σ. κ. Καραλιόλιος Παναγιώτης και ο ιερέας της ενορίας μας κ. Παπα-Θύμιος Καραπούλιος, ενώ την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της 1ης Περιφέρειας Γρεβενών και Διδάκτωρ της Ιστορίας κ. Θανάσης Καλλιανιώτης και ο Προϊστάμενος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης κ. Σίμος Ζαγγανίκας.
4. Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή πάρα πολύ κόσμου, άλλη μια εκδήλωση της 15ης Γιορτής Κερασιού 2009 την Τετάρτη 10 Μαΐου. Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από τo 2/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλιών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμυγδαλιών για το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς και την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, περιελάμβανε:
α. Θεατρική παράσταση από τους μαθητές του Σχολείου με τίτλο: «ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ – ΣΤΟΠ»
β. Απονομή αναμνηστικών στους μαθητές του Σχολείου για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση της Περιφερειακής Δ/νσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Μακεδονίας και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Γρεβενών με θέμα: “ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ” που έγινε στις 29 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Γρεβενών με τη θεατρική παράσταση με τίτλο “ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΣΤΟΠ”.
γ. Η συζήτηση για τη βιολογική καλλιέργεια της κερασιάς με το γεωπόνο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών κ. Σπανό Σπύρο δεν πραγματοποιήθηκε λόγω ξαφνικής απουσίας του εισηγητή, ο οποίος όμως έστειλε τις σημειώσεις του που θα αξιοποιηθούν στο μέλλον.
δ. Παρουσίαση των σχολικών δραστηριοτήτων μέσα από φωτογραφίες.
ε. Απονομή αναμνηστικών δώρων στους μαθητές της Στ΄ τάξης
5. Το Σάββατο 13 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συναυλία με το συγκρότημα του Δημήτρη Καραπούλιου “Μινόρε”
6. Την Κυριακή 14 Ιουνίου, “το τρελό πανηγύρι της φαντασίας” από την ομάδα “θέατρο θέαμα” για μια ακόμη χρονιά ικανοποίησε όλους τους δεκάδες μικρού μας φίλους, αλλά και τους μεγάλους που γέμισαν κυριολεκτικά την πλατεία. Από τις 5.30μ.μ. θα στήθηκαν στην πλατεία δύο τεράστια φουσκωτά κάστρα για τη διασκέδαση και εκτόνωση των μικρών μας φίλων. Περίπου στις 9.30μ.μ η ομάδα «ΘΕΑΤΡΟ – ΘΕΑΜΑ» παρουσιάσε το «τρελό πανηγύρι της φαντασίας». Μία ολοκληρωμένη παιδική παράσταση θεάτρου δρόμου, που συνδύασε στοιχεία θεάτρου και θεάματος, με μία συρραφή από θέατρο, χορό, παντομίμα, τσιρκοειδή «γκαγκ» και ηχο-παιχνίδια, σε ένα πραγματικό ξεφάντωμα γέλιου και χαράς, με μία πολύχρωμη παρέα κλόουν – παλιάτσων, ξυλοπόδαρων, ζογκλέρ. Στο πρόγραμμα ακόμα συμμετείχαν και κινούμενες φουσκωτές φιγούρες ύψους 3,5 μέτρων, που παράσερναν τους μικρούς φίλους μας, αλλά και τους μεγάλους, σε ένα Πανηγύρι Φαντασίας, Χρωμάτων και Χαράς. Παράλληλα λειτουργησαν εργαστήρια ζωγραφικής, όπου οι μικροί μας φίλοι θα ζωγραφίσουν με πινέλα, χρώματα και μπόλικη φαντασία, και εργαστήριο ζωγραφικής στο χέρι. Σίγουρα ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία της εκδήλωση που μικροί και μεγάλοι που συμμετείχαν θα τη θυμούνται για πάρα πολύ…
7. Η εκδήλωση της Βραδιάς Φλογέρας και παραδοσιακής πίτας που έγινε την Παρασκευή 19 Ιουνίου. Έπαιξαν φλογέρα και τραγούδησαν ο Νίκος Ρίγκος, ο Βασίλης Ξάνθας, ο Δημήτρης Παλιοχωρίτης και ο Κων/νος Β. Στεριόπουλος. Παράλληλα υπήρξε και έκθεση – γευσιγνωσία παραδοσιακής πίτας που ετοίμασαν οι γυναίκες του χορευτικού – λαογραφικού τμήματος του Συλλόγου. Επίσης στο χώρο υπήρχε μια πολύ πλούσια έκθεση κερασιού, προϊόντων από κεράσι, καθώς και έκθεση κεραμικής- ζωγραφικής του Martin Kohl.
8. Το Σάββατο 20 Ιουνίου 2009 η δημοτική βραδιά με το συγκρότημα του Πετρολούκα Χαλκιά . Τραγούδησαν ο Αντώνης Κυρίτσης και η Έλλη. Πριν την έναρξη της εκδήλωσης και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων κοινής παρουσίας στο δημοτικό τραγούδι, βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στο δημοτικό τραγούδι ο Πετρολούκας Χαλκιάς και ο Αντώνης Κυρίτσης με αναμνηστική πλακέτα με το «βραβείο Αμυγδαλιάς» από το Νομάρχη και το Δήμαρχο Γρεβενών
9. Την Κυριακή 21 Ιουνίου 2009 θεατρική παράσταση από το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας . Παρ’ ότι τελικά, με ευθύνη του Περιφερειακού Θεάτρου Καρδίτσας, δεν παρουσιάστηκε η προγραμματισμένη παράσταση με τίτλο «τα παράπονα στο δήμαρχο», αλλά μια διασκευή της παράστασης με τίτλο «κύριε υπουργέ τι γίνεται με το θέμα μ’»,
10. Τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009 Το παιδικό τμήμα της Δημοτικής Θεατρικής Σκηνής της ΔΕΚΕΓ παρουσίασε το θεατρικό έργο του Ευγένιου Τριβιζά “Το μεγάλο ταξίδι του Τουρτούρη” σε σκηνοθεσία της Ανθής Λιάκου.
11. Την Τρίτη 23 Ιουνίου 2009 πραγματοποιήθηκε μουσική βραδιά με μαθητές του Ωδείου Γρεβενών. Στην εκδήλωση έπαιξαν μπουζούκι οι: Kαζαντζίδης Δημήτρης, Συμεωνίδης Συμεών, Kυρατζής Δημήτρης, Φούφας Aποστόλης και Kακαφίκας Xρήστος, ακκορντεόν οι: Νούτσου Aναστασία και Νούτσου Bασιλική, κιθάρες οι: Φαρμάκης Kωνσταντίνος και Παπαϊωάννου Nίκος και βιολιά οι: Σίμος Θανάσης και Παπαλαμπρόπουλος Στέλιος.
12. Την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009 έπεσε η αυλαία των εκδηλώσεων της 15ης Γιορτής Κερασιού με συναυλία αφιερωμένη στο ξένο, έντεχνο, λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι από ομάδα μαθητών του 1ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου Γρεβενών. Έπαιξαν μπουζούκι ο Μάριος Αναγνώστου (1ο Γυμνάσιο) και ο Αναστάσιος Αναγνώστου (1ο Λύκειο) και κιθάρα ο καθηγητής τους Πουρνάρας Στέργιος και τραγούδησαν η Ζουπουνίδου Μαρία (1ο Γυμνάσιο), η Κυριακίδου Γλυκερία (1ο Λύκειο), ο Μαρκόπουλος Βασίλης (1ο Λύκειο) και καθηγητής τους Στέργιος Πουρνάρας. Υπεύθυνοι καθηγητές του μουσικού σχήματος ήταν η Ερμιόνη Μπούκα και ο Στέργιος Πουρνάρας.
16η Γιορτή Κερασιού
α. Το Σάββατο 12 Ιουνίου 2010 στην πλατεία του χωριού, πραγματοποιήθηκε η λαϊκή ρεμπέτικη βραδιά με το συγκρότημα «πριγκηπέσα». Η υπέροχη ορχήστρα, με το Δημήτρη Καραπούλιο στο μπουζούκι – τραγούδι, τη Φωτεινή Γκιουλέκα στα πλήκτρα – τραγούδι, το Φώτη Παπά στην κιθάρα – τραγούδι.
β. Την Κυριακή 13 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο η εκδήλωση για τα 140 χρόνια του Δημοτικού Σχολείου Αμυγδαλεών.
Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό από τον προϊστάμενο του Σχολείου και πρόεδρο του Συλλόγου Αργύρη Καραλιόλιο.
1. Στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί των επίσημων προσκεκλημένων.
2. Κατόπιν έγινε προβολή παρουσίασης με παλιές φωτογραφίες από την ιστορία του Σχολείου. (μαζί και κάποιες πληροφορίες)
3. Ακολούθησε παρουσίαση του δασκάλου του Σχολείου Αντρέα Τζιώρα για τη Σχολική Χρονιά 2009-2010 και προβολή παρουσίασης με φωτογραφίες από δραστηριότητες του Σχολείου την σχολική χρονιά 2009-2010.
4. Ομιλία με θέμα: «Η ιστορία του Δημοτικού Σχολείου Αμυγδαλεών», Αργύριος Καραλιόλιος προϊστάμενος του Σχολείου.
5. Ομιλία με θέμα: «Ολιγοθέσια Σχολεία. Δυνατότητες και Προοπτικές», από τον Ιωάννη Φύκαρη Λέκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διδάκτορα του Α.Π.Θ και Σχολικού Συμβούλου.
6. Απονομή επαίνου στις δασκάλες και δασκάλους που υπηρέτησαν στο Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλεών.
7. Απονομή αναμνηστικού επαίνου από την ΕΕΠΦ, στους μαθητές του σχολικού έτους 2008-2009 που συμμετείχαν στη Δραστηριότητα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο “βιολογική καλλιέργεια της κερασιάς” που βραβεύτηκε από την ΕΕΠΦ.
8. Απονομή αναμνηστικού δώρου στο μαθητή της έκτης τάξης.
9. Οι μαθητές του Σχολείου τραγούδησαν και χόρεψαν υπέροχα, κλέφτικα δημοτικά τραγούδια.
γ. Την Παρασκευή 18 Ιουνίου “το τρελό πανηγύρι της φαντασίας” από την ομάδα “θέατρο θέαμα” για μια ακόμη χρονιά ικανοποίησε όλους τους δεκάδες μικρού μας φίλους, αλλά και τους μεγάλους που γέμισαν κυριολεκτικά την πλατεία.
Από τις 6.00μ.μ. στήθηκε στην πλατεία ένα τεράστιο φουσκωτό κάστρο για τη διασκέδαση και εκτόνωση των μικρών μας φίλων. Περίπου στις 9.30μ.μ η ομάδα «ΘΕΑΤΡΟ – ΘΕΑΜΑ» παρουσίασε το «τρελό πανηγύρι της φαντασίας». Μία ολοκληρωμένη παιδική παράσταση θεάτρου δρόμου, που συνδύασε στοιχεία θεάτρου και θεάματος, με μία συρραφή από θέατρο, χορό, παντομίμα, τσιρκοειδή «γκαγκ» και ηχο-παιχνίδια, σε ένα πραγματικό ξεφάντωμα γέλιου και χαράς, με μία πολύχρωμη παρέα κλόουν – παλιάτσων, ξυλοπόδαρων, ζογκλέρ. Στο πρόγραμμα ακόμα συμμετείχαν και κινούμενες φουσκωτές φιγούρες ύψους 3,5 μέτρων, που παράσερναν τους μικρούς φίλους μας, αλλά και τους μεγάλους, σε ένα Πανηγύρι Φαντασίας, Χρωμάτων και Χαράς. Έκλεψε την παράσταση ο αγαπημένος των παιδιών GUMMY BEAR, σ’ ένα τρελό χορευτικό Show. Παράλληλα λειτούργησαν εργαστήρια ζωγραφικής, όπου οι μικροί μας φίλοι ζωγράφισαν με πινέλα, χρώματα και μπόλικη φαντασία και Εργαστήριο Face Painting (ζωγραφική στο πρόσωπο). Στο χώρο υπήρχε έκθεση κερασιού και προϊόντων από κεράσι.
δ) Η εκδήλωση δημοτικής βραδιάς του Σαββάτου 19 Ιουνίου 2010 που δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της κακοκαιρίας, πραγματοποιήθηκε αναγκαστικά την Κυριακή 20 Ιουνίου 2010 με το συγκρότημα του Γρηγόρη Καψάλη και στο τραγούδι τη Νίκη Παπαγεωργίου και το Γιάννη Παπακώστα. Βραβεύτηκαν με αναμνηστική πλακέτα με το «βραβείο Αμυγδαλιάς», από το Νομάρχη και το Δήμαρχο Γρεβενών, για την προσφορά του στο δημοτικό τραγούδι ο Γρηγόρης Καψάλης, για την προσφορά του στην ανάπτυξη της καλλιέργειας της κερασιάς ο συνταξιούχος γεωπόνος Δημήτρης Τζήμος και για την προσφορά του στη βελτίωση της ποιότητας της καλλιέργειας της κερασιάς ο γεωπόνος Κώστας Παπαϊωάννου.
ε) Την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010 Θεατρική παράσταση του Παιδικού Θεατρικού Τμήματος της ΔΕΚΕΓ που παρουσίασε το θεατρικό έργο του Πασχάλη Τσαρούχα με τίτλο: «Ω! τι κόσμος παιδιά», σε σκηνοθεσία της Ανθής Λιάκου.
στ) Τέλος την Κυριακή 4 Ιουλίου 2010 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Η ιστορία των Αμυγδαλιών και της Λόχμης μέσα από τις δημοσιεύσεις των εφημερίδων της Δυτικής Μακεδονίας». Ο εισηγητής της εκδήλωσης ο Ηλίας Γάγαλης δάσκαλος-κάτοχος Μεταπτυχιακού στην Αγωγή της Εκπαίδευσης.
17η Γιορτή Κερασιού
Η 17η γιορτή κερασιού πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Ιουνίου 2012 με το συγκρότημα του Πετρολούκα Χαλκιά. Τραγούδησαν ο Αντώνης Κυρίτσης και η Διαλεχτή. (Το 2011 η γιορτή κερασιού δεν πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του δημοτικού σχολείου Αμυγδαλιών).
18η Γιορτή Κερασιού
Η δέκατη όγδοη γιορτή κερασιού πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Ιουνίου 2013 με το συγκρότημα του Σταύρου Καψάλη. Τραγούδησαν η Βαγγελιώ Χριστιά και ο Γιάννης Καψάλης.
19η Γιορτή Κερασιού
Η δέκατη ένατη γιορτή κερασιού πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Ιουνίου 2014 με το συγκρότημα του Δημήτρη Λαμπάκη και στο τραγούδι τη Διαλεχτή και τον Αχνούλα.
20η Γιορτή Κερασιού
H εικοστή γιορτή κερασιού πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Ιουνίου 2015, με το συγκρότημα του Αλέξανδρου Αρκαδόπουλου και στο τραγούδι τον Αντώνη Κυρίτση και την Ελένη Βίτσα.
21η Γιορτή Κερασιού
Η εικοστή πρώτη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016 με το συγκρότημα του Δημήτρη Λαμπάκη και στο τραγούδι τη Διαλεχτή και το Δάσκαλο.
22η Γιορτή Κερασιού
Η εικοστή δεύτερη γιορτή κερασιού πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 με το συγκρότημα του Κώστα Βέρδη και στο τραγούδι την Έλλη και τον Κώστα Παΐλα.
23η Γιορτή Κερασιού
Η εικοστή τρίτη γιορτή κερασιού πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 με το συγκρότημα του Κώστα Τσιοτίκα και στο τραγούδι το Χρήστο Ντάγκαλα, το Θανάση Παπαργύρη και τη Μάρω Παναγούλα. Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στο Γρεβενιώτικο τραγούδι ο Χρήστος Ντάγκαλας και ο Θανάσης Παπαργύρης. Επίσης πραγματοποιήθηκε εμφάνιση των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου Γρεβενιωτών Θεσσαλονίκης και των γυναικών του Συλλόγου μας.
24η Γιορτή Κερασιού
Η εικοστή τέταρτη γιορτή κερασιού πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019 με το συγκρότημα του Κώστα Τσιοτίκα και στο τραγούδι, τη Βαγγελιώ Χριστιά, το Χρήστο Ντάγκαλα και τη Βούλα Παπατσιμούλη. Πραγματοποιήθηκε εμφάνιση των χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Βαρβάρας Ημαθίας και των γυναικών του Συλλόγου μας.
25η Γιορτή Κερασιού
Η εικοστή Πέμπτη γιορτή κερασιού πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Ιουνίου 2022 με το συγκρότημα του Θοδωρή Χαλιάσου και στο τραγούδι το Δημήτρης Τζίμα και τον Κώστα Αναστασίου. (Για τρία χρόνια η γιορτή κερασιού δεν πραγματοποιήθηκε λόγο της πανδημίας)
26η Γιορτή Κερασιού
H εικοστή έκτη γιορτή κερασιού πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου 2023 με το συγκρότημα του Βαλάντη Βρακά. Στο τραγούδι η Έλλη και ο Σπύρος Παπάς.
Την ιστορία της 27ης γιορτής κερασιού θα την γράψουμε όλοι εμείς και εσείς το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024, σας περιμένουμε…
Ο πρόεδρος του Συλλόγου
Αργύρης Καραλιόλιος
Πιο πολλά μπορείτε να δείτε εδώ: