Τι να αγοράσω από την Πάρο; Είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς όταν κλείνει τις
διακοπές του σε αυτό το πολυσύχναστο και κοσμοπολίτικο νησί και θέλει να αγοράσει
δωράκια για τον εαυτό του, την οικογένεια του και τους φίλους του. Η Πάρος, εκτός από τις
μεγάλες ευκαιρίες για πάρτυ, διασκέδαση και ανέμελες στιγμές στον ήλιο, έχει να προσφέρει
πολλά παραδοσιακά και πολιτιστικά στοιχεία στους επισκέπτες της. Τυριά όπως το λαδοτύρι,
γαλακτοκομικά προϊόντα, ζυμαρικά όπως τα μιρμιτζέλια σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε.
Η Πάρος είναι ένας γαστρονομικός παράδεισος που προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία επιλογών
για αγορές. Πιο αναλυτικά, μερικά προϊόντα που αξίζει να αγοράσετε περιλαμβάνουν:
Ζυμαρικά και αρτοποιήματα
Τα ψωμιά από την Πάρο δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό όνομα. Οι ντόπιοι τα
ονομάζουν ζυμωτά με ανάπιαμα, δηλαδή με προζύμι. Το σιτάρι τους προέρχεται από μια
ποικιλία μαλακού σιταριού, το οποίο το ονόμαζαν σκορκοδίνη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το
ανακάτευαν με κριθάρι. Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το φουρνόψωμο, ένα επίπεδο ψωμί το
οποίο ψήνουν μόλις πυρώσει ο φούρνος και καταναλώνεται με ελαιόλαδο και ρίγανη.
Εξίσου όμως δημοφιλή και νόστιμα είναι και τα ζυμαρικά της Πάρου. Το πιο απλό και
παραδοσιακό ζυμαρικό είναι το αραντό. Στην ουσία πρόκειται για μικρούς σβώλους ζύμης, οι
οποίοι έχουν ακανόνιστο σχήμα. Μια χειροποίητη επιλογή είναι και τα μιρμιτζέλια, τα οποία
μοιάζουν με μεγάλο κριθαράκι. Σε περίπτωση που βρεθείτε στην Πάρο κατά την περίοδο της
μεγάλης νηστείας, αξίζει να δοκιμάσετε τους λαδένιους, οι οποίοι παρασκευάζονται από
ελαιόλαδο, κονιάκ, ζάχαρη και κανελογαρίφαλα.
Βότανα, μυρωδικά και άγρια χόρτα
Κατά τους χειμερινούς και τους πρώτους ανοιξιάτικους μήνες, θα έρθετε σε επαφή με την
βλάστηση του νησιού. Οι ντόπιοι αγαπούν να συλλέγουν μυρωδικά και βότανα, όπως επίσης
και άγρια χόρτα. Στις ορεινές περιοχές, συναντάται φασκόμηλο, ρίγανη, μάραθος,
δενδρολίβανο, θυμάρι και θρούμπι. Την φθινοπωρινή περίοδο, και κυρίως μετά τις πρώτες
φθινοπωρινές βροχές, θα βρείτε ατσιρίδες, μαυροράδικα, ραδίκια, αγριομάρουλα, βρούβες,
γνωστά και ως τσιμπητά, καραμίδες και πολλά άλλα. Πολλά από αυτά τα χόρτα θα τα πετύχετε
σε διάφορες παραδοσιακές πίτες. Ακόμη, στα χωράφια οι ντόπιοι βρίσκουν αρκετή κάππαρη,
ενώ σε περιοχές όπως η Δρυού υπάρχει αρκετός κρίταμος. Έτσι, αν περιπλανηθείτε στα
διάφορα μαγαζιά της Πάρου, μπείτε να μυρίσετε τα μυρωδικά, και γιατί όχι να μην αγοράσετε
μερικά σακουλάκια;
Τυριά
Όμως, η Πάρος είναι πολύ γνωστή και για τα τυριά της. Καθώς το νησί έχει επικεντρωθεί στον
τουριστικό κλάδο, η κτηνοτροφία και άλλοι κλάδοι έχουν περιοριστεί. Έτσι, το τυρί και άλλα
παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα εντοπίζονται κυρίως στα όρια του νησιού. Μερικά
γευστικά παραδοσιακά τυριά που αξίζει να δοκιμάσετε και να αγοράσετε περιλαμβάνουν:
● Γραβιέρα: Είναι η κλασική αγελαδινή γραβιέρα, με τρίμηνη τουλάχιστον ωρίμανση, η
οποία έχει ήπια γεύση.
● Κεφαλοτύρι: Γνωστό και ως Κεφαλάκι ή Κεφαλίσιο, είναι το πιο κλασικό από τα σκληρά
τυριά της Πάρου. Πρόκειται για κανονικό κεφαλοτύρι, που όμως παραμένει σε άλμη
για μέρες. Παράγεται από αγελαδινό γάλα, και το αποτέλεσμα είναι ένα πικάντικο τυρί
υψηλών λιπαρών με χαμηλή υγρασία. Φυσικά, υπάρχει και εκδοχή με πιο χαμηλά
λιπαρά και πιο μαλακή υφή.
● Λαδοτύρι: Το λαδοτύρι είναι ένα είδος τυριού, το οποίο μόλις βγει από την άλμη
τοποθετείται για τουλάχιστον 10 μέρες σε ένα δοχείο με ελαιόλαδο. Με τον τρόπο
αυτό, το τυρί αποκτά μια πιο ευχάριστη γεύση. Επιπλέον, καθώς δεν έρχεται σε επαφή
με τον αέρα, είναι πιο μαλακό.
● Σούρωμα: Πρόκειται για την ξινομυζήθρα, η οποία παράγεται από παστεριωμένο
αγελαδινό γάλα. Είναι ένα μαλακό, σχεδόν αλοιφώδες λευκό τυρί, το οποίο έχει
ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα, υγρασία σε επίπεδο 75% και υπόξινη γεύση. Είναι
κατασκευασμένο για να καταναλώνεται γρήγορα.
Γλυκά
Αν βρεθείτε στο μαγευτικό αυτό νησί τα Χριστούγεννα και τις Απόκριες, θα πρέπει να
αγοράσετε για εσάς ή για δώρο τα παραδοσιακά ξεροτήγανα, τα οποία είναι ένα είδος δίπλας.
Όποια εποχή και να επισκεφθείτε, μπείτε σε ένα τοπικό ζαχαροπλαστείο για να δοκιμάσετε
τσιμπητά, τα οποία είναι γλυκά μυζηθροπιτάκια, με κανέλα και αρώματα εσπεριδοειδών. Η
γαλατόπιτα και ο μπακλαβάς είναι γλυκά τα οποία θα πρέπει να μπουν στην λίστα του must
try όσο βρίσκεστε στο νησί. Τέλος, αν αναζητάτε ένα μικρό παραδοσιακό δωράκι για τους
κοντινούς σας ανθρώπους, αυτό δεν είναι άλλο από τα αμυγδαλωτά.
Ελαιόλαδο και ελιές
Η Πάρος είναι το δεύτερο νησί σε παραγωγή ελαιολάδου στις Κυκλάδες, και στο νησί
υπάρχουν 3 ελαιοτριβεία. Όμως, το λάδι και η ελιά διακινούνται κυρίως στην τοπική κοινωνία.
Οι ποικιλίες που θα βρείτε είναι η Θρουμπολιά και η Κορωνέικη. Όσον αφορά τα επίπεδα της
βρώσιμης κατανάλωσης είναι η οι Χαμαδελιές, οι Δαφνελιές, όπως και οι Ασκουδελιές,
γνωστές και ως θρούμπες.
Τα παραδοσιακά προϊόντα της Πάρου προσφέρονται απλόχερα στους επισκέπτες της για να τα
αγοράσουν, να τα δοκιμάσουν και να δουν τι σημαίνει αυθεντικές ελληνικές γεύσεις. Τα
ζυμαρικά, όπως το αραντό, αρωματικά βότανα όπως ρίγανη και μάραθος, τυριά όπως
κεφαλοτύρι, παραδοσιακά προϊόντα και ελαιόλαδο είναι μόνο μερικά μόνο από αυτά που
μπορείτε να δοκιμάσετε. Για να τα ανακαλύψετε όλα, νοικιάστε ένα αυτοκίνητο από Χανιώτης
και εξερευνήστε όλα όσα μπορείτε να αγοράσετε που θα σας θυμίζουν τις μαγευτικές
διακοπές σας.