Τοποθέτηση στην κατ’ άρθρον συζήτηση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Ενσωμάτωση του Άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151, κατά το μέρος που αφορά τους ‘αποκλεισμένους Διευθυντές’ και άλλες επείγουσες διατάξεις»
Η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς ξεκίνησε την τοποθέτησή της με το βασικό μέρος του νομοσχεδίου (Άρθρα 1-10), το οποίο αφορά στην ενσωμάτωση σχετικής Οδηγίας της ΕΕ σε σχέση με τους ‘αποκλεισμένους διευθυντές’, δηλαδή στελέχη που αποκλείονται από τα καθήκοντά τους, επειδή προέβησαν σε αξιόποινες πράξεις.
«Ως γενικότερο σχόλιο, θα έλεγα ότι στο Κεφάλαιο Α υπάρχει μια προχειρότητα. Δημιουργείται η αίσθηση ότι η διοίκηση απλά ‘τρέχει’ για να προλάβει να ενσωματώσει την Οδηγία, χωρίς να έχει πραγματική πρόθεση να υλοποιήσει το νόμο», είπε χαρακτηριστικά.
«Για παράδειγμα, το νομοσχέδιο δεν εξειδικεύει τους όρους υπό τους οποίους επιβάλλεται εκάστη ποινή, κάτι που επιτρέπεται από την Οδηγία, και άρα αφήνει υπερβολικά περιθώρια αυθαιρεσίας στην διοίκηση. Ή επίσης, στο Άρθρο 10, υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες – και όχι με μεγάλη σαφήνεια – παραπέμπονται σε δευτερογενή νομοθεσία, όπως η ΚΥΑ που θα ορίσει το πώς θα έχουν πρόσβαση ιδιώτες στο μητρώο ή τη διαλειτουργικότητα με άλλα μητρώα του δημοσίου. Ενώ απουσιάζει πλήρως και η διαδικασία για την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες χώρες της ΕΕ».
«Ενδιαφέρον είχε επιπλέον κατά την ακρόαση των φορέων η παρέμβαση του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών, ο οποίος αναφέρθηκε σε ένα πολιτικό ζήτημα που προκύπτει από τη γενικότερη λογική του νομοσχεδίου. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι υπάρχει μεν διεύρυνση στα αδικήματα που θεωρούνται δόλια, αλλά γιατί για παράδειγμα συμπεριλαμβάνεται η εκβίαση και όχι η δωροδοκία; Συμπεριλαμβάνεται επίσης και η χρεοκοπία από αμέλεια, μάλιστα με τις ίδιες συνέπειες με το αν η χρεοκοπία προέκυψε με δόλιο τρόπο. Γενικότερα, φαίνεται ότι οι ποινές επιβάλλονται μη αναλογικά. Σε κάθε περίπτωση κ. Υπουργέ, χρειάζονται βελτιωτικές ρυθμίσεις για το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου».
Συνεχίζοντας, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα που κυριάρχησε κατά την ακρόαση των φορέων και αφορά στα Άρθρα 12-13 και το ακίνητο της πρώην Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας (ΠΕΛ). Ζήτησε να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη, όπως άλλωστε έκαναν και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δηλαδή ο Δήμαρχος Λαμίας, το Επιμελητήριο Φθιώτιδας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΕΛ.
Υπογράμμισε ότι η περίπτωση της ΠΕΛ δείχνει το λόγο για τον οποίο πτώχευσε η χώρα. «Το 2012 βρέθηκαν 95 ‘αμαρτωλοί’ φορείς που δεν έδιναν αναφορά για τα οικονομικά τους στοιχεία στο κεντρικό κράτος – δεν είχαν ισολογισμούς, προϋπολογισμούς, τίποτα. Προφανώς είχαν πάρει και επιδοτήσεις, προφανώς είχαν ‘φάει’ και χρήματα, ‘έριξαν έξω’ το φορέα, γενικότερα πρόκειται για μια ‘πονεμένη’ ιστορία.
Από κει και πέρα, δεν καταλαβαίνω τι έρχεται να κάνει ακριβώς η διάταξη που φέρνετε. Κατανοώ ότι οι πιστωτές πρέπει να πάρουν τα χρήματα που τους χρωστάει ο παλιός φορέας. Δημιουργείται όμως ένας νέος φορέας, μια νέα ΠΕΛ, η οποία ξαφνικά θα είναι υπόλογη όλων των χρεών που, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Λαμίας, αγγίζουν πλέον τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Το σίγουρο λοιπόν είναι ότι θα ‘καταρρεύσει’, τη ‘θάβετε’, είναι εκ των προτέρων σίγουρο ότι αυτό που πάτε να κάνετε δεν θα πετύχει.
Ακούστηκε και η πρόταση να αναλάβει το ελληνικό δημόσιο τα χρέη. Δηλαδή πάλι θα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι τα χρέη που σώρευσαν κάποιοι επιτήδειοι, οι οποίοι μπορεί πλέον να έχουν και περιουσίες; Μάθαμε ότι η υπόθεση έχει πάει στον εισαγγελέα, ρωτήσαμε τι γίνεται με την εκδίκασή της, απάντηση δεν πήραμε.
Υπάρχουν όμως και άλλα θέματα. Η νέα ΠΕΛ, η οποία δεν έχει λυμένο το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας με πολλά εκατομμύρια ευρώ. Αλλά η οικονομία μας έχει πολύ μεγάλη ανάγκη από αυτούς τους πόρους. Δεν μπορεί να δεσμεύονται πόροι από τα Ταμεία έτσι άκριτα και με τον κίνδυνο ότι μπορεί ποτέ να μην γίνει κάτι.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η διάταξη πρέπει να αποσυρθεί, να διαβουλευτείτε με τους φορείς και να επανέλθετε με μια άλλη πρόταση», είπε ολοκληρώνοντας η Π. Πέρκα.
Δείτε εδώ το video:https://youtu.be/q6LOXevaSk8