Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχέδιου για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση.
Η κ. Βέττα επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο συγκεντρώνει την ομόθυμη καταδίκη όλων των ενδιαφερομένων, καθώς αποδομεί το έργο των δημόσιων δομών και προγραμμάτων ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, εντάσσοντας τα σε υπερσυγκεντρωτικά και δύσκαμπτα μοντέλα διοίκησης ενώ, την ίδια ώρα, αφήνει το πεδίο ελεύθερο στους ιδιώτες να κερδοσκοπούν και να διεκδικούν αθρόες χρηματοδοτήσεις.
Ειδικότερα, όπως τόνισε, το νομοσχέδιο:
- Καταργεί την αυτοτέλεια του Ψ.Ν.Α. και του Ψ.Ν.Θ. με την σύσταση του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, το οποίο θα αποδιαρθρώσει την επιστημονική αυτοτέλεια των υπηρεσιών ενώ θα καταστήσει τους εργαζόμενους τους, όμηρους των αποφάσεων της διοίκησης για διαρκείς μετακινήσεις εντός της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας.
- Παράλληλα, οι ιδιωτικές μονάδες κερδοσκοπικού χαρακτήρα αναβαθμίζονται και αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης σε χρηματοδότηση, ακόμα και από το Ταμείο Ανάκαμψης, πρόσβαση που δεν έχουν οι δημόσιες δομές.
- Το ίδιο καθεστώς, δηλαδή της σύμπτυξης δομών, υπηρεσιών και προγραμμάτων, λαμβάνει χώρα και για την απεξάρτηση σε βάρος των εναλλακτικών, ποικίλων θεραπευτικών πρακτικών και, βέβαια σε βάρος της πρόληψης για την οποία δεν γίνεται καμία μνεία, παρά το γεγονός ότι τα 75 υφιστάμενα Κέντρα Πρόληψης – με το σπουδαίο έργο που επιτελούν- έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. μόνο μέχρι το 2027.
- Παράλληλα, η Βουλευτής ήταν ιδιαίτερα επικριτική σχετικά με το άρθρο 65, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας, σχετικά με την επίταξη ιατρών σε καταστάσεις ανάγκης. Ανέφερε ότι πράγματι υφίσταται κίνδυνος για το δημόσιο αγαθό της Υγείας, λόγω υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και κενών στον χώρο, που προκαλεί με τις πολιτικές της η κυβέρνηση, η οποία απαξιώνει συστηματικά το Ε.Σ.Υ., για να προκαλέσει κοινωνική δυσαρέσκεια και να δημιουργήσει εύφορο έδαφος για ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση ιδιωτών.
Τέλος, ανέφερε: «Η ψυχική υγεία και η απεξάρτηση αποτελούν τομείς που η Πολιτεία θα όφειλε να δείξει ειδική μέριμνα, με ενίσχυση των νοσοκομείων, των κέντρων πρόληψης και των εργαζομένων, πλήρης γεωγραφική κάλυψη της χώρας με δημόσιες δομές, σταθερή στήριξη των θεραπευόμενων, των εξαρτημένων και των οικογενειών τους….Οι ασθενείς, οι θεραπευόμενοι, οι εξαρτημένοι που κάνουν καθημερινά τεράστιο αγώνα, το έχουν ανάγκη. Και για όλους αυτούς, πρέπει να κάνουμε τα πάντα»
Παρατίθεται το link της ομιλίας:
Έργα και Ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία
Επί ΣΥΡΙΖΑ η δημόσια δαπάνη για την υγεία συρρικνώθηκε ακόμα περισσότερο φτάνοντας στο ιστορικό χαμηλό 5% του ΑΕΠ το 2019, από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ. Το Μνημόνιο διαρκείας που υπέγραψε με τα σφιχτά πρωτογενή πλεονάσματα. Επί ΣΥΡΙΖΑ οι μεικτές δαπάνες υγείας έφτασαν να σημειώνουν αθροιστική πτώση στο 30% σε σύγκριση με την προ-μνημονιακή περίοδο, κατατάσσοντας τη χώρα στην 21ηθέση της σχετικής λίστας. Η πολυδιαφημισμένη καθολική υγειονομική κάλυψη και πρόσβαση των ανασφάλιστων δεν είναι τελικά και τόσο καθολική. Η Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ είχε το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο μη καλυπτόμενων αναγκών ιατρικής περίθαλψης –κυρίως λόγω κόστους– στην ΕΕ (μετά την Εσθονία), με το ποσοστό να διπλασιάζεται για τα φτωχότερα νοικοκυριά. Η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Υγεία, με τις ΤΟΜΥ και τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού είχε σαν στόχο τη μείωση της πρόσβασης των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη, με κριτήριο την περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών.Το καλοκαίρι του 2019 περισσότερες από τις μισές (127) από τις 239 σχεδιαζόμενες τοπικές μονάδες υγείας είχαν ιδρυθεί σε όλη τη χώρα, καλύπτοντας 2 εκατομμύρια κατοίκους. Η βασική πηγή χρηματοδότησης είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ που έχουν ημερομηνία λήξης και θεωρητικά υπάρχει η κρατική υποχρέωση στη συνέχεια για ανάληψη της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Το προσωπικό τον ΤΟΜΥ είναι επικουρικοί-συμβασιούχοι, επίσης με ημερομηνία λήξης. Όλο το εγχείρημα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βρεθεί κυριολεκτικά στον αέρα. Αυτό είναι το πολυδιαφημισμένο στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την Πρωτοβάθμια. Με προσωρινό προσωπικό, με αβέβαιη τη χρηματοδότηση, με φιλοσοφία τη μνημονιακή δέσμευση του gate–keeping. Παρά το θετικό και πολυδιαφημισμένο μέτρο της καθολικής πρόσβασης των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία, δεν υπήρξε η αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση και στελέχωση των νοσοκομείων για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες. O κ. Ξανθός, είχε παραδεχτεί, ότι η πρόσθετη δαπάνη για την περίθαλψη των ανασφάλιστων ανέρχεται μόλις στα 250 εκ., που αντιστοιχεί σε 100 ευρώ, δηλαδή ένα εμβόλιο πνευμονιόκοκκου και ένα για τη γρίπη για κάθε ανασφάλιστο τον χρόνο!