Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ κ. Καλλιόπη Βέττα συμμετείχε στην ευρεία συνάντηση εργασίας και ενημέρωσης για την πρόοδο των διαδικασιών σχετικά με την κατασκευή λιμνοδεξαμενής-φράγματος στο Λιβαδερό.
Στην συνάντηση συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Αμανατίδης, ο Δήμαρχος Σερβίων κ. Ελευθερίου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Νίκος Σπυρίδων μαζί με μέλη του Συμβουλίου, καθώς και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.
Η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής-φράγματος στο Λιβαδερό με σκοπό την άρδευση των υφιστάμενων καλλιεργειών και την υδροδότηση νέων, είναι ένα αναγκαίο έργο για την περιοχή, που έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αρμόδιες αρχές.
Όπως τονίστηκε εξάλλου στην συζήτηση, υπήρχε έτοιμη προμελέτη για την κατασκευή του έργου, η οποία αναζητήθηκε και παραδόθηκε από την κ. Βέττα στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή, χωρίς να υπάρξει έκτοτε συνέχεια. Με την προμελέτη αυτή, ανακινήθηκε το ζήτημα πρόσφατα, για να περάσει πλέον στο στάδιο των μελετών, της ωρίμανσης, του διαγωνισμού και της κατασκευής.
Στην συνάντηση υπήρξε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για την χωροθέτηση του έργου, όπου αποφασίστηκε – έπειτα από την εισήγηση των αρμόδιων στελεχών- για λόγους εξοικονόμησης, πρόσβασης, και μεγαλύτερης λεκάνης απορροής να υλοποιηθεί στην περιοχή Παναγιά, ενώ τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν το κόστος και οι περιοχές άρδευσης.
Η δέσμευση που εξασφαλίστηκε, περιλαμβάνει ολοκλήρωση των πρόδρομων περιβαλλοντικών μελετών και εργασιών εντός των επόμενων μηνών και ολοκλήρωση του έργου, που θα καλύψει περίπου 3.000 στρέμματα, έως το τέλος του 2025.
Η κ. Βέττα τόνισε ότι πρέπει να συντρέξουν τρεις προϋποθέσεις για το έργο. Αρχικά, και κυριότερα, να εξασφαλιστεί ότι το κόστος άρδευσης θα είναι χαμηλό για τους αγρότες. Έπειτα, να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα επακριβώς και, τέλος, να δοθεί η δυνατότητα να αρδευτούν περισσότερα στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στην περιοχή.
Μόνο έτσι, θα δοθεί λύση στο πρόβλημα, θα υδροδοτηθούν οι υφιστάμενες και οι νέες καλλιέργειες και θα αυξηθεί η φέρουσα ικανότητα της τοπικής γεωργίας, αλλά και της κτηνοτροφίας με αύξηση της ποσότητας και της ποιότητας των ζωοτροφών.
Τέλος, τόνισε ότι η υλοποίηση παρόμοιων έργων υποδομών, συνιστά υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι σε πολίτες και χωριά που υπερασπίζονται την διατροφική αυτάρκεια, την γεωγραφική αποκέντρωση και τον πολιτισμικό, ιστορικό και περιβαλλοντικό πλούτο της χώρας.
Τολμάτε Κ. Βέττα, όταν επί των ημερών σας έγινε το απόλυτο ξεκλήρισμα των αγροτών μέσω του 5ΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ (!) του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και αναδρομικό διπλασιασμό (!) της προκαταβολής φόρου. Αντί να στηρίξετε τους αγρότες, στηρίξατε την ΔΙΑΠΛΟΚΗ. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. ΦΟΡΤΩΝΕΙ όλα τα χρέη και τις οφειλές του Μεγάρου Μουσικής στις πλάτες του ελληνικού λαού. Η… κρατικοποίηση έγινε στις 12 Φεβρουαρίου 2016, όταν με τροπολογία της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου περνά στο ελληνικό Δημόσιο το κτηριακό συγκρότημα των 170.000 τ.μ., αλλά και οι οφειλές του Μεγάρου Μουσικής, οι οποίες ξεπερνούν ΤΑ 300 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ. Να σημειωθεί ότι το Δημόσιο ΕΙΧΕ ήδη καταβάλει 59 εκατ. ευρώ για το Μέγαρο, από την κατάπτωση εγγυητικών, καθώς τα τρία δάνεια που είχε συνάψει το Μέγαρο ήταν με την εγγύηση του Δημοσίου. Το 2016 κατ’ εξαίρεση ενέκρινε ποσό 14.387.000 ευρώ από το τακτικό αποθεματικό του προϋπολογισμού για να εξοφληθούν οι πιστοποιημένες λειτουργικές ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν γεννηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Η συνολική οφειλή του Μεγάρου στην Εφορία έπεσε από τα 104 εκατ. ευρώ στα 53 εκατ. ευρώ με το νόμο 4366/2016. Το 2017 η κρατική επιχορήγηση είναι 3 εκατ. ευρώ και μπορεί να αυξηθεί. Το Μέγαρο Μουσικής έως τα τέλη Φεβρουαρίου ΕΙΧΕ απαλλαγή από προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για να μπορεί να εισπράττει την επιχορήγηση. Είναι προφανές πως η τότε κυβέρνηση χάρισε και κάλυπτε όλα τα χρέη και τις οφειλές με τα οποία φόρτωσαν το Μέγαρο αυτοί οι ολίγοι τους οποίους ΘΑ ΕΒΑΖΕ ο κ. Τσίπρας στη φυλακή. Σε μια χώρα όπου όλα κατρακυλούν, όπου κλείνουν σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια και ζωές, η κυβέρνηση του «πρώτη φορά Αριστερά» επέλεξε να σώσει το Μέγαρο Μουσικής ζητώντας από το λαό να βάλει πλάτη για τα χρέη του Λαμπράκη και του Ψυχάρη.