Οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις και ο πληθωρισμός επιδεινώνουν την οικονομική δυνατότητα για βιωσιμότητα και κέρδη στα καταστήματα μας. Δυστυχώς, η πλήρης εγκατάλειψη του κλάδου από κυβερνητικούς σχεδιασμούς και προγράμματα στήριξης στην εστίαση, έχει σαν αποτέλεσμα τα λουκέτα να διαδέχονται το ένα μετά το άλλο. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την έκθεση του ινστιτούτου μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (από 0-49 εργαζόμενους) και οι διαμαρτυρίες – ομολογίες χιλιάδων συναδέλφων ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ στα παρακάτω απογοητευτικά και επικίνδυνα αποτελέσματα:
- Το 30% δηλώνει πως δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα.
- Το 37,1% δηλώνει πως τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για ένα μήνα.
- Το 40,5% των επιχειρήσεων που δεν έχουν προσωπικό, δηλώνει πως τα ταμειακά διαθέσιμα είναι μηδενικά.
- 9 στα 10 καταστήματα δηλώνουν ότι το κόστος λειτουργίας αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία 2 χρόνια.
- Το 38,6% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές.
- Μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων δηλώνουν ότι είναι υπερχρεωμένες από την διετή κρίση του COVID– 19 και την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση.
- Το 73% δηλώνει ότι το αποτέλεσμα από τον τραπεζικό δανεισμό για κεφάλαιο κίνησης και η μηδενική ανταπόκριση κυβερνητικής στήριξης κλείνει εκατοντάδες επιχειρήσεις εστίασης.
ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ότι ο κλάδος της ΕΣΤΙΑΣΗΣ- ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ- ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ είναι ο μεγαλύτερος εργοδοτικός φορέας με 430.000 εργαζομένους και με τους εποχιακούς υπαλλήλους να υπερβαίνουν τους 600.000. Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αποτελείται από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, ποσοστό που αγγίζει το 99,6 %. Ευελπιστούμε, τα ανωτέρω στοιχεία να απασχολήσουν και να προβληματίσουν τους κυβερνητικούς αρμόδιους.