Σε κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πολλές δεκαετίες πριν, συνήθως εμφανίζονται αρκετά προβλήματα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην πρόσοψη του κτιρίου. Ειδικά μετά από ανεπάλληλους σεισμούς και διακυμάνσεις στην πλάκα από την θερμοκρασία, η ταράτσα, όπως και άλλα σημεία, μπορεί να εμφανίσουν ρωγμές. Η συντήρηση του σπιτιού είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, που μπορεί να οδηγήσουν στην εισροή υγρασίας και στην εμφάνιση μούχλας στο εσωτερικό, κάτι που μπορεί να προκαλέσει δυσχέρεια στην ζωή των ενοίκων. Η σωστή μέθοδος στεγανοποίησης ταράτσας είναι κρίσιμη γιατί βοηθάει στην προστασία του κτιρίου και ενισχύει το σύστημα μόνωσης του σπιτιού. Υπάρχουν πολλές μονώσεις καιτεχνικές στεγανοποίησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μονωθεί σωστά η οροφή του σπιτιού. Κάθε τεχνική έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Στην συνέχεια, θα δούμε πώς μπορείτε να επιλέξετε την ιδανική μέθοδο στεγανοποίησης, για τις δικές σας ανάγκες και προτιμήσεις.
Η ταράτσα είναι μία από τις πιο εκτεθειμένες περιοχές του κτιρίου στις καιρικές συνθήκες, όπως η βροχή, το χιόνι, οι ακραίες θερμοκρασίες και η ηλιακή ακτινοβολία. Αν δεν υπάρχει αποτελεσματική στεγανοποίηση, το νερό μπορεί να εισέλθει στο κτίριο, προκαλώντας σοβαρές ζημιές, όπως υγρασία στους τοίχους, ανάπτυξη μούχλας και διάβρωση των υλικών της οικοδομής. Αυτές οι φθορές μακροχρόνια, αν δεν πάρουμε τα κατάλληλά μέτρα, μπορεί να επηρεάσουν την αντοχή του κτιρίου και να οδηγήσουν σε κοστοβόρες επεμβάσεις και επισκευές.
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι στεγανοποίησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ταράτσα. Ακολουθούν οι πιο κοινές επιλογές:
Η στεγανοποίηση ταράτσας με ασφαλτόπανο είναι η πιο διαδεδομένη και πιο οικονομική. Απλώνεται εύκολα με φλόγιστρο και προσφέρει εξαιρετική αντοχή στην υγρασία και τις καιρικές συνθήκες. Συνήθως τοποθετείται σε στρώσεις, και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στη φθορά και την ηλιακή ακτινοβολία. Ωστόσο, θα πρέπει να μην καταπονούνται από αιχμηρά υλικά, γιατί μπορεί να προκληθούν ρωγμές στην μόνωση. Η συντήρηση είναι εύκολη, αφού, αν γίνει διάτρηση στο ασφαλτόπανο, μπορούμε εκ νέου από πάνω να βάλουμε καινούριο καλύπτοντας την σχισμή.
Τα υγρά στεγανοποιητικά, μονωτικά υλικά εφαρμόζονται ως υγρό υλικό και, αφού στεγνώσουν, δημιουργούν μια συνεχόμενη, ελαστομερή μεμβράνη χωρίς ενώσεις. Οι πολυουρεθανικές μεμβράνες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς για τη στεγανοποίηση ταρατσών, λόγω της ανθεκτικότητάς τους και της ευελιξίας τους. Αυτός ο τύπος στεγανοποίησης είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στις ακραίες θερμοκρασίες και στην ηλιακή ακτινοβολία, καθιστώντας τον ιδανικό για περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια. Τα υλικά αυτά έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα, είναι εύκολα στην εφαρμογή και παρέχουν εξαιρετική προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Είναι επίσης ανθεκτικά στη φθορά που προκαλείται από την κίνηση του κτιρίου λόγω θερμικών αλλαγών.
Κάποια θερμομονωτικά υλικά, όπως τα πολυουρεθανικά πάνελ ή ο αφρός πολυουρεθάνης, μπορούν να συνδυάσουν τη στεγανοποίηση με τη θερμομόνωση της ταράτσας. Αυτό προσφέρει ένα διπλό πλεονέκτημα, προστατεύοντας το κτίριο τόσο από τις καιρικές συνθήκες όσο και από τη θερμότητα. Η μέθοδος αυτή είναι ιδανική για κτίρια που χρειάζονται ενεργειακή αναβάθμιση.
Οι εταιρείες που ασχολούνται με μονώσεις κτιρίων, πριν καταλήξουν στα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν, το πρώτο που κοιτάνε είναι το κλίμα της περιοχής, το είδος της ταράτσας, το κόστος, και η αναμενόμενη διάρκεια ζωής των υλικών. Για παράδειγμα, αν το σπίτι είναι σε μια περιοχή με έντονες βροχοπτώσεις ή ακραίες θερμοκρασίες, ίσως να πρέπει να επιλέξετε μια μέθοδο στεγανοποίησης που να είναι ανθεκτική στις αλλαγές του καιρού. Οι ελαστομερείς ή οι σιλικονούχες μεμβράνες είναι ιδανικές για περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια, ενώ οι ασφαλτικές μεμβράνες μπορεί να είναι πιο κατάλληλες για βροχερές περιοχές.