Δεδομένα από την ενδιάμεση Έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, που δημοσιεύθηκε στις 14/1/2025, ανέδειξε ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά τη συνεδρίαση της «Επιτροπής απολογισμού και γενικού ισολογισμού του Κράτους & ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους», αντικείμενο της οποίας υπήρξε η ενημέρωση του Κοινοβουλίου από το Συντονιστή του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, κ. Τσουκαλά, επί της τριμηνιαίας Έκθεσής του.
Εισαγωγικά, με την παρουσιαζόμενη Έκθεση να εστιάζει ιδίως στη συσχέτιση αβεβαιότητας και επενδυτικού κενού, ο Π. Κουκουλόπουλος υπενθύμισε πως «έχουμε επισημάνει ότι -όπως εντοπίζει και το Γραφείο του Π/Υ του Κράτους στη Βουλή – το επενδυτικό κενό παραμένει μεγάλο, αποτελώντας ένα από τα σημαντικά ζητήματα που καλείται να επιλύσει η Χώρα. Έχουμε, επίσης, τοποθετηθεί με επάρκεια και σαφήνεια, ήδη από τη συζήτηση επί του Μεσοπρόθεσμου, για την αξία της πολιτικής και δημοσιονομικής σταθερότητας, η οποία όμως πρέπει να ενισχύεται από το θετικό κοινωνικό πρόσημο του περιεχομένου της».
Περαιτέρω, στο πλαίσιο της ανάλυσής του, αξιοποίησε τρία δεδομένα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Πρώτον, επισήμανε ότι «η Χώρα χρειάζεται μια σοβαρή βιομηχανική πολιτική, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Δεν πρέπει μόνο να μετράμε ποσοστά ανεργίας, αλλά να μας προβληματίσει εάν παράγονται καλά αμειβόμενες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Η Έκθεση ΙΝΕ ΓΣΕΕ, συγκρίνοντας με τα δεδομένα προ κρίσης, εντοπίζει μείωση στο μερίδιο των θέσεων εργασίας στον δευτερογενή τομέα παραγωγής στον συνολικό όγκο της απασχόλησης (χαμηλότερο κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες, από 21,4% το γ΄ τρίμηνο του 2009 σε 16,7% το γ΄ τρίμηνο του 2024), ενώ στον πρωτογενή τομέα κατά μία ποσοστιαία μονάδα (από 11,2% σε 10,2%). Αντίθετα, το μερίδιο των θέσεων απασχόλησης στους κλάδους του τομέα των υπηρεσιών ενισχύθηκε από 67,4% σε 73,1%».
Δεύτερον, εστίασε στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για το κόστος ζωής και την αναγκαιότητα τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας των μισθωτών, στηλιτεύοντας ότι χωρίς αυτήν «προκαλείται μεγάλη επιβάρυνση της μισθωτής εργασίας. Εντοπίζει και η Έκθεση ΙΝΕ ΓΣΕΕ το κομβικό δεδομένο που ανέδειξα στη συζήτηση του Κρατικού Π/Υ, ότι η Ελλάδα σε μονάδες αγοραστικής δύναμης είναι προτελευταία στην ΕΕ, ζήτημα άμεσο συνδεόμενο με την πολύπλευρη εκτίναξη του κόστους ζωής. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι στην επίπτωση του πληθωρισμού στο επίπεδο ευημερίας των πολιτών πρέπει να συνυπολογιστούν και οι ιδιαίτερα χαμηλές αποδοχές των μισθωτών. Το 2023 στη Χώρα μας το ύψος του μέσου ετήσιου προσαρμοσμένου μισθού πλήρους απασχόλησης ήταν 17.013 ευρώ, επίδοση τρίτη χαμηλότερη μεταξύ των 26 υπό εξέταση κρατών – μελών της ΕΕ. Η Ελλάδα, επίσης, αποτελεί το μοναδικό από τα υπό εξέταση κράτη-μέλη της ΕΕ όπου καταγράφεται μείωση του συγκεκριμένου μεγέθους συγκριτικά με το 2009. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην υποβάθμιση της θέσης μας από τη 13η το 2009 στην 24η θέση της σχετικής κατάταξης το 2023. Τέλος, σε όρους PPS το αντίστοιχο μέγεθος ανήλθε στην Ελλάδα σε 21.004, το χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των υπό εξέταση κρατών-μελών της ΕΕ».
Τρίτον, αναφέρθηκε εμφατικά στη στεγαστική κρίση, για την οποία το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων, υπογραμμίζοντας το απόσπασμα από την Έκθεση ΙΝΕ – ΓΣΕΕ ότι «το κόστος στέγασης στη Χώρα μας έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης. Ενδεικτικά, το 2023 για τα άτομα που ανήκαν στο φτωχότερο εισοδηματικό πεμπτημόριο το ποσοστό υπερβολικής επιβάρυνσης του κόστους στέγασης ανερχόταν στο 85,3% (έναντι 29,9% στην ΕΕ), ενώ για τα πλουσιότερα άτομα (5ο εισοδηματικό πεμπτημόριο) στο 1,2% (συγκριτικά με 0,7% στην ΕΕ)».
Κατά την τοποθέτησή του, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία του προϋπολογισμού επιδόσεων, ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών τόνισε τις συνέπειες του δημογραφικού, την υστέρηση σε τομείς σύγχρονης τεχνολογίας, την προτεραιότητα πάταξης της φοροδιαφυγής με αξιοποίηση ψηφιακών μέσων και διακρατικών συνεργασιών, καθώς και την πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.
Στοχευμένη, τέλος, υπήρξε η επισήμανσή του επί των δεδομένων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών στα ασφαλιστικά ταμεία και την ΑΑΔΕ, υπενθυμίζοντας αφενός μεν τις διατάξεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για το ιδιωτικό χρέος, αφετέρου ειδικότερα την Τροπολογία που απέρριψε η Κυβέρνηση και αφορούσε τον εξορθολογισμό των προστίμων.
Αναλυτικότερα, μπορείτε να δείτε το video: