Δοκιμαστική πτήση του πολυκοπτέρου που έχει προμηθευτεί το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τη Φλώρινα, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο σποράς συμβιωτικών φυτών εδαφοκάλυψης σε οπωρώνα νεκταρινιάς.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η διοίκηση του τμήματος, “η πτήση είχε ως στόχο την καταγραφή της επιτυχίας σποράς και της απεικόνισης του οπωρώνα και των νεαρών δένδρων. Η συγκεκριμένη σπορά πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο και περιλάμβανε διαφορετικές μεταχειρίσεις και ποικίλα φυτικά είδη, με σκοπό την ενίσχυση της αγροοικολογικής ισορροπίας του οπωρώνα”.
Σημειώνει ακόμα, πως το οκτακόπτερο, εξοπλισμένο με προηγμένες κάμερες RGB και υπερφασματικούς αισθητήρες, απογειώθηκε από προκαθορισμένο σημείο εντός του οπωρώνα και πραγματοποίησε την πρώτη πτήση καταγραφής. Η πτήση αυτή έλαβε χώρα περίπου 40 ημέρες μετά τη σπορά, επιτρέποντας την αξιολόγηση του ποσοστού εκβλάστησης των φυτών, της χωρικής κατανομής τους και την έναρξη της ανάλυσης για την γενικότερη επίδρασή τους στο μικροπεριβάλλον του οπωρώνα.
Η συλλογή και ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν από τις λήψεις αναμένεται να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την ανάπτυξη και τον ρόλο των φυτών εδαφοκάλυψης στη διαχείριση του εδάφους και των φυσιολογικών παραμέτρων του οπωρώνα. Θα ακολουθήσουν επόμενες πτήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με το πειραματικό πρωτόκολλο, ώστε να αξιολογηθεί η εξέλιξη των φυτών και να διερευνηθούν οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις τους στο οικοσύστημα του οπωρώνα.
Η χρήση υπερφασματικής απεικόνισης αναμένεται να προσφέρει πολύτιμα δεδομένα, συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που διέπουν τη συμβιωτική σχέση μεταξύ των φυτών εδαφοκάλυψης και των δένδρων νεκταρινιάς.