Βρισκόμαστε περίπου τρεις μήνες από τους νοκ άουτ αγώνες του Nations League, οι οποίοι θα κρίνουν τόσο τα εισιτήρια για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026, όσο και την κατάταξη των ομάδων στα τέσσερα διαφορετικά επίπεδα δυναμικότητας της διοργάνωσης. Τα πράγματα έχουν λίγο – πολύ ξεκαθαρίσει σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εθνικές ομάδες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, όπως φαίνεται κι από τις αποδόσεις που είναι διαθέσιμες στο στοίχημα Nations League.
Τι γίνεται, όμως, με τους παίκτες αυτών των ομάδων; Κάποιοι από αυτούς έχουν πάρει τις εθνικές τους από το… χεράκι και τις οδηγούν προς μεγάλες επιτυχίες, ενώ οι περισσότεροι τους έχουν ένα κοινό γνώρισμα: είναι επιθετικοί. Λίγο πριν αρχίσει η φάση των play off και των play out της διοργάνωσης, έχουμε ήδη μία άριστη εικόνα για το ποιοι από τους ποδοσφαιριστές μπορούν να κάνουν τη διαφορά και τους παρουσιάζουμε, με τη σειρά που θεωρούμε ότι έχουν ξεχωρίσει έως τώρα.
Το «νέο αίμα» της Σουηδίας
Η Σουηδία, από ποδοσφαιρικής άποψη, δεν έχει καταγράψει μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό της. Παραδοσιακά, όμως, κάθε λίγα χρόνια έχει να επιδείξει ένα νέο μεγάλο αστέρι για την επιθετική γραμμή της, που συνήθως καταλήγει σε κάποιον μεγάλο σύλλογο. Αυτή τη στιγμή, αυτόν το ρόλο τον έχει πάρει ο Βίκτορ Γκιοκέρες, ο οποίος φαίνεται να “μπαίνει στα παπούτσια” του μεγάλου Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς. Με 9 γκολ σε 6 αγώνες του Nations League, ο 26χρονος Σουηδός – με ρίζες από την Ουγγαρία – αποτελεί το πιο «καυτό» όνομα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ τον έχασαν κάτω από τη μύτη τους, καθώς ενώ έπαιζε στην Κόβεντρι, “μετακόμισε” στη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας με 25 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη στιγμή, η ρήτρα αποδέσμευσής του είναι πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.
Η μηχανή των γκολ
Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Έρλινγκ Χάαλαντ είναι ο πιο αποτελεσματικός στράικερ αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη; Όπως και ο Γκιοκέρες, έτσι και ο 24χρονος Νορβηγός έχει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η ομάδα του δεν έχει τόσο μεγάλη ποδοσφαιρική παράδοση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ούτε δυναμική. Δυναμική, όμως, έχει ο ίδιος ο Χάαλαντ που έχει πετύχει 7 γκολ σε 6 ματς και με το Καζακστάν να την έχει νιώσει… στο πετσί του, αφού στο φινάλε της φάσης των ομίλων, ο στράικερ της Μάντσεστερ Σίτι πέτυχε χατ τρικ.
Ο παλιός είναι αλλιώς
Στη λίστα των πρώτων σκόρερ του φετινού Nations League φιγουράρει το όνομα του Ραζβάν Μαρίν, ο οποίος έχει κάνει καταπληκτική χρονιά με έξι γκολ σε ισάριθμους αγώνες της εθνικής Ρουμανίας. Ο Μαρίν είναι, όμως, μέσος και δεν χωράει στη λίστα, σε αντίθεση με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος τον επόμενο Φεβρουάριο συμπληρώνει τα 40 του χρόνια. Ο σούπερ σταρ της εθνικής Πορτογαλίας εξακολουθεί να είναι σε εξαιρετική κατάσταση και στη φετινή διοργάνωση πέτυχε 5 γκολ σε μόνο 5 αναμετρήσεις.
Η έκπληξη από τη Σλοβενία
Αν κάποιος παίκτης πρέπει να θεωρηθεί έκπληξη σε αυτή τη λίστα, αυτός είναι ο Μπέντζαμιν Σέσκο. Ο 21χρονος στράικερ τα έχει βρει σκούρα φέτος στο ρόστερ της Λειψίας, για λογαριασμό της οποίας έχει πετύχει μόνο 4 γκολ σε 13 αγώνες της Μπουντεσλίγκα. Όμως, στην εθνική Σλοβενίας μεταμορφώνεται και στη φετινή διοργάνωση του Nations League έχει πετύχει τόσα τέρματα (5) όσα και ο Ρονάλντο, αλλά σε έξι αγώνες.
Με «χρώμα» ελληνικό
Από εκεί κι πέρα, τα γκολ μοιράζονται μεταξύ επιθετικών και παικτών του κέντρου, αλλά δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε σε μερικά σημαντικά ονόματα της λίστας. Ο Αλεξάντερ Ισάκ έχει πετύχει 4 γκολ σε 4 ματς, συνεισφέροντας στον απολογισμό της εθνικής Σουηδίας, ως «διόσκουρος» του Γκιοκέρες. Ο Νταβίντ Στρέλετς της Σλοβακίας, ο Κερλεμ Ακτούρκογλου της Τουρκίας και ο Χάρι Γουίλσον της Ουαλίας είναι οι επιθετικοί που έχουν πετύχει 4 τέρματα σε 6 ματς, ενώ ο Φώτης Ιωανίδης με 3 γκολ σε ισάριθμα ματς με την εθνική Ελλάδας βρίσκεται ακριβώς κάτω από την πρώτη δεκάδα, μαζί με τον Ντενίζ Ουντάβ της Γερμανίας (3 τέρματα σε 3 αναμετρήσεις), τον Χάρι Κέιν της Αγγλίας (3 γκολ σε 5 αγώνες) και τον Φλόριαν Βιρτζ της Γερμανίας (3 γκολ σε 6 ματς).