Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάκης Αρναούτογλου συμμετείχε στη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας(D-CN), όπου έθεσε καίρια ερωτήματα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής οικονομίας, τις Κινεζικές επιδοτήσεις και τις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Στην παρέμβασή του, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την αρχή της ελεύθερης αγοράς ή θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στρατηγική της για να προστατεύσει τις Ευρωπαϊκές βιομηχανίες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των Κινεζικών επιδοτήσεων;
«Για χρόνια μάθαμε ότι η ελεύθερη αγορά είναι ο καλύτερος μηχανισμός ανάπτυξης. Τώρα όμως η Κίνα επιδοτεί μαζικά τις επιχειρήσεις της. Αν συνεχίσει, τότε τι θα κάνουμε; Θα επιδοτήσουμε και εμείς τις δικές μας ή θα τις αφήσουμε να καταρρεύσουν; Και γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες τι αλλαγές έρχονται;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η συζήτηση εστίασε επίσης στην Τεχνητή Νοημοσύνη, με τον κ. Αρναούτογλου να επισημαίνει το παράδοξο της κινεζικής στρατηγικής: «Η Κίνα επενδύει μαζικά στην Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να ελέγξει την αυτονομία της. Πόσο βιώσιμο είναι αυτό;»
Απαντώντας στις ανησυχίες του Ευρωβουλευτή, οι κεντρικοί εισηγητές της συνεδρίασης, ο Jens Eskelund, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα, και η Agatha Kratz, επικεφαλής του China Practice στο Rhodium Group, υποστήριξαν ότι η Ευρώπη πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ προστατευτισμού και ελεύθερης αγοράς.
Όπως τόνισαν «η Κίνα επιδοτεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετική κλίμακα σε σχέση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας σημαίνει ότι αυτές οι επιδοτήσεις δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι: τι θα κάνουμε τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια ώστε να προστατεύσουμε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από το να καταρρεύσουν πριν αρχίσουν να εξισορροπούνται οι όροι ανταγωνισμού;». Αυτό το ερώτημα παραμένει ζωτικής σημασίας για τη χάραξη της μελλοντικής πολιτικής της ΕΕ στον τομέα του εμπορίου και της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας.
Ο Σάκης Αρναούτογλου κατέληξε ότι η Ε.Ε. πρέπει να ενημερώσει ξεκάθαρα τους πολίτες της για τις αλλαγές που έρχονται: «Επί δύο δεκαετίες απολαμβάναμε φθηνά Κινεζικά προϊόντα, βασισμένα σε ένα αθέμιτο εμπορικό μοντέλο. Τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουμε το πραγματικό κόστος. Είμαστε έτοιμοι;».
Παρακολουθήστε στον παρακάτω σύνδεσμο τις παρεμβάσεις: