Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ως εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στο σχέδιο νόμουτου Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Κύρωση της Συμφωνίας για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Τουρισμού, Ταχυδρομείων, Συνεργασίας και Εκθέσεων της Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου»
Η κ. Βέττα αναφέρθηκε στην σημασία του τουριστικού τομέα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας ενώ στηλίτευσε την αδικαιολόγητη καθυστέρηση των 3 ½ ετών για να έρθει η συγκεκριμένη συμφωνία στην Βουλή.
Αναλύοντας την σύμβαση, η Βουλευτής ανέδειξε τα κενά, τις αβλεψίες και τις ελλείψεις, όπως η έλλειψη εξειδικευμένης αναφοράς σε επιμέρους δράσεις συνεργασίας στον τουρισμό, και ιδιαίτερα η μη αναφορά σε δράσεις αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης, παρά τις δεσμεύσεις κατά την υπογραφή της σύμβασης.
Συνεχίζοντας, επεκτάθηκε στην αδιαφορία με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την δημόσια τουριστική εκπαίδευση και στην σημασία εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου εθνικού συστήματος τουριστικής εκπαίδευσης για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης με κέντρο τον εργαζόμενο και σπουδαστή.
Ειδικότερα, για να αναδείξει την κυβερνητική αδιαφορία στην θωράκιση και ενίσχυση της εκπαίδευσης και του ανθρώπινου παράγοντα, έκανε εκτενή αναφορά στις πράξεις και τις παραλείψεις στην τουριστική εκπαίδευση, αναλύοντας τα προβλήματα με τα προγράμματα σπουδών, τις υποδομές, τις εργασιακές συνθήκες, καθώς και το παρόν και το μέλλον διαφόρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τα οποία παραμένουν κλειστά, όπως οι σχολές ξεναγών στην Κρήτη και την Κέρκυρα.
Τέλος, η κ. Βέττα τόνισε ότι ο ελληνικός τουρισμός για να είναι αποδοτικός και βιώσιμος, πρέπει να διαθέτει προσεκτικό και μακροχρόνιο σχεδιασμό, που θα μεγιστοποιεί τις θετικές επιπτώσεις και θα εξουδετερώνει τις αρνητικές.
Κλείνοντας, κάλεσε την κυβέρνηση να παρουσιάζει στο μέλλον νομοσχέδια και κυρώσεις συμφωνιών με πλήρη δομή και δομημένη σύνθεση, καθώς η συγκεκριμένη, αν και προάγει τις διμερείς επαφές με μια άλλη χώρα, στερείται εξειδίκευσης, ανάλυσης και στρατηγικής.
Παρατίθεται το link: