Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Γιάννης Κεφαλογιάννης βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής, στην Κοζάνη για να παρουσιάσει το σχέδιο της αντιμετώπισης πυρκαγιών εν όψει αντιπυρικής περιόδου στη Δυτική Μακεδονία. Αρχικά συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Αμανατίδη και μέλη της Περιφερειακής Αρχής ενώ στη συνέχεια ο Υπουργός συμμετείχε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μακεδονίας.
Υπουργός πολιτικής προστασίας και κοινωνικής κρίσης Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση επικείμενων και πιθανών καταστροφών. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι φέτος σημειώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπινου δυναμικού από κάθε άλλη χρονιά αγγίζοντας της 18000 θέσεις με γυναίκες και άντρες εκ των οποίων οι 15500 είναι μόνιμοι και οι 2500 εποχιακοί. Επίσης όσων αφορά τον εξοπλισμό δήλωσε ότι από τα 45 drones διπλασιάστηκαν στα 82 drones φέτος ενώ ενισχύουν την αντιμετώπιση πυρκαγιών 49 νοικιασμένα εναέρια μέσα και επιπλέον ο στόλος συν και πολυάριθμοι εθελοντές. Τέλος ερωτηθείς σχετικά με την εικόνα που αντίκρισε στη Δική Μακεδονία ανέφερε: “Στη Δυτική Μακεδονία είμαστε σε καλό επίπεδο όσων αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και όσων αφορά τον εξοπλισμό θα ενισχυθεί με βάση την γενική κρατική ενίσχυση.”
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης τόνωσε πως “Είμαστε σε διαδικασία συνεννόησης τόσο με τις άλλες Περιφέρειες όσο και με το Υπουργείο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών εν όψει της αντιπυρικής περιόδου στη Δυτική Μακεδονία.”
Η ετήσια σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» (Ισόγειο, περιοχή ΖΕΠ στην Κοζάνη), παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη και του Υφυπουργού Εσωτερικών Κων/νου Γκιουλέκα, σχετικά με τον σχεδιασμό, τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την καλύτερη αντιμετώπιση των κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου έτους 2025.
Στη συνεδρίαση του Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π. όπου συμμετείχαν και εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας, εξετάστηκαν θέματα σχετικά με τις δράσεις πολιτικής προστασίας που συμβάλλουν στην ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, καθώς και την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος για τον έλεγχο και την καταστολή τους. Επίσης την δρομολόγηση, μέτρων, έργων και δράσεων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης στο οδικό δίκτυο καθώς και σε εγκαταστάσεις/υποδομές εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων.
Ακόμα συζητήθηκαν τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το συντονισμό σε περιφερειακό επίπεδο για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και διαχείριση των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές, στο πλαίσιο εφαρμογής του Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών.
Τέλος αναφέρθηκαν στην υλοποίηση της δράσης της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, σύμφωνα με το ειδικό σχέδιο οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολίτων της Περιφέρειας, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τις κατευθυντήριες οδηγίες που εκδίδει η Δ/νση Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ και την αξιοποίηση των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.






